StoryEditorOCM
KorčulaOTVOREN SEDMI KORKYRA BAROQUE FESTIVAL

Tradicionalna izvedba barokne Moreške

Piše Dora Mikelić
3. rujna 2018. - 15:06

Od 1. do 16, rujna, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture, Sedmu godinu za redom stare korčulanske crkve, samostani, trgovi, pjacete i štrade ugostit će najbolje hrvatske i svjetske soliste i ansamble u interpretaciji barokne glazbe u sklopu glasovitog Korkyra Baroque Festivala.

Kao i svake godine prilikom otvaranja Korkyra Baroque Festivala, prošle se subote u Ljetnom kinu tražilo mjesto više, a sve zbog barokne moreške koja se već tradicionalno izvodi povodom otvaranja festivala kojem su, uz gradonačelnika Korčule Andriju Fabrisa i umjetničku ravnateljicu festivala Lauru Vadjon, ove godine prisustvovali i ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek te zamjenik župana DNŽ-e Joško Cebalo. Viteški ples moreška u izvedbi KUD-a Moreške i Hrvatskog baroknog ansambla, izvodi se uz baroknu glazbu skladatelja Ivana Josipa Skendera koji je u subotu bio i u ulozi dirigenta. Ove godine Korčulanski barokni fesitval trajat će od 1. do 16. rujna, a osim šetnje kroz čaroban ambijent starog grada Korčule čije će stoljetne zidine uz svijetlost svijeća i miris voska pružiti privremeni dom majstorskim komadima iz baroknog doba, festival će se održati i u drugim mjestima na otoku i poluotoku. Tako će se festival realizirati i u Veloj Luci, Pupnatu, Orebiću i Stonu.

-Počašćeni smo što je sedmo izdanje festivala pred nama i velika nam je čast izvoditi baroknu morešku koja je postala osobna karta festivala. Prijateljstvo između moreškanata i Hrvatskog baroknog ansambla nadaleko je poznata stvar.Posebne zahvale želim uputiti prisutnoj ministirici kulture i gradonačleniku Korčule Andriji Fabrisu bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizirati ovaj festival. No, moram istaknuti jednu posebnu osobu, idejnog tvorca baroknog festivala i još uvijek najvećeg sponzora g. Michaela Unswortha, vlasnika palače Lešić-Dimitri kojemu se iskreno divim uz veliko poštovanje – istaknula je umjetnička direktorica Laura Vadjon prilikom otvaranja festivala.

Sedmi Korkyra Baroque Festival okuplja i u Korčulu dovodi najprestižnije svjetske i domaće ansamble, soliste i specijaliste za baroknu glazbu, zvučna imena klasične glazbe poput poznate violinistice Therese Caudle, Laurencea Cummingsa, mezzo sopranistice Helen Charlston, vokalnog ansamlba Cracow Royal Singer-a i mnoge druge domaće i strane izvođače. Kako je naglasila Vadjon, tema ovogodišnjeg festivala je pjevanje, izvedbe će biti posvećene vokalima, pa čak i kad ne bude klsičnih vokala u izvedbi, barokni će instrumenti nastupiti u vokalnim ulogama. Osim vokala, festival će biti posvećen Bachu Handelu, prvi tjedan izvodit će ih domaći, a drugi tjedan strani ansambli. Svjetski poznati barokni komadi izvodit će se na autentičnim lokacijama katedrale Sv. Marka, Sv. Nikole, Svih Svetih, u dvorištu palače Arneri, na Vrniku u crkvi Gospe od Škoja, u atriju Gradske vijećnice, ali i u Stonu u tvrđavi Kaštio, u crkvi Sv. Josipa u Veloj Luci, u Orebiću u crkvi Pomoćnice kršćana i Anuncijati te u Pupnatu u crkvi Gospe od Sniga. Na taj se način promoviraju otočne i poluotočne crkve, palače i trgovi kao spomenici kulture ali i Korčula i Pelješac u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks.

Tek nekoliko godina bilo je potrebno ovom mladom festivalu da izađe iz svojih okvira i osvoji pohvale i srca svjetskih stručnjaka, glazbenika, hrvatskih institucija i ono što je najteže – Korčulana. Sve veći broj posjetitelja svake godine opravdava njegovo postojanje, a sve detalje i cijene karata potražite na www.korkyrabaroque.com

Dora Mikelić

 

20. travanj 2024 16:12