StoryEditorOCM
KorčulaDESETI NATJEČAJ LAG-a 5

Svrha mu je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti, uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta

Piše Dora Lozica 
4. ožujka 2022. - 16:09

Lokalna akcijska grupa LAG 5 28. veljače ove godine objavljuje deseti natječaj temeljem Lokalne razvojne strategije LAG-a 5 2014-2020. i drugi za Tip operacije 2.1.2. “Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” koji je sukladan Tipu operacije 6.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH. Referentna oznaka natječaja je 22/2.1.2.

Dodjeljuju se potpore male vrijednosti za korisnike koji imaju sjedište ili prebivalište na području LAG-a 5 kojem pripadaju općine Blato, Lumbarda, Smokvica, Vela Luka, Lastovo, Mljet, Orebić, Ston, Janjina i Trpanj te Grad Korčula.

Svrha natječaja je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

Korisnici koji se mogu prijaviti na natječaj moraju biti fizičke ili pravne osobe poput OPG-a, obrta, zadruge, trgovačkog društva, upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana od dana podnošenja Zahtjeva za potporu ekonomske veličine od najmanje dvije tisuće eura te registrirane za bavljenje djelatnošću u sektoru kojeg razvija. Uz navedeno, nositelj projekta mora zadovoljiti i sve ostale kriterije prihvatljivosti sukladno dijelu 2.1. Natječaja.

Raspoloživa sredstva iznose 902.417,32 kuna! Ukupni iznos projekta ne smije biti veći od 250 tisuća eura s PDV-om. Najviši iznos javne potpore je 60 tisuća

eura u kunskoj protuvrijednosti, a najniži 15 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Intezitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljivih troškova. Nositelj projekta može ostvariti dodatnih 20 posto, ukupno 90 posto, ukoliko projekt zadovoljava barem jedan od sljedećih kriterija; Zajednički korisnik, zajednički interes, inovativnost projekta na lokalnoj razini i javni pristup provedenom projektu.

Sredstva se mogu iskoristiti za ulaganja u građenje ili rekonstrukciju te opremanje, kupnju novih gospodarskih vozila i plovila, strojeva i opreme kao i kupnju živih životinja u svrhu obavljanja djelatnosti u sektorima turizam u ruralnim područjima, tradicijski i umjetnički obrti, usluge u ruralnim područjima te prerada ili marketing, odnosno izravna prodaja proizvoda. Projektom korisnik mora očuvati postojeća ili stvoriti nova radna mjesta u razdoblju unutar 24 mjeseca od dana podnošenja konačnog Zahtjeva za isplatu.

Prijave projekata podnose se od 15. ožujka 2022. godine do 15. travnja 2022. godine isključivo preporučenom poštom na adresu: Lokalna akcijska grupa ''LAG 5'', Trg sv. Justine 13, 20260 Korčula.

Prijave projekta podnose se sukladno Natječaju LAG-a 5 TO 2.1.2., koristeći obrasce i priloge koji su sastavni dio Natječaja koje možete pronaći na mrežnim stranicama LAG-a 5.

Kako bi se uspješno prijavli na natječaj, možete posjetiti jedno od sljedećih info radionica:

• 03. ožujka 2022. (četvrtak) u Veloj Luci u općinskoj vijećnici, s početkom u 09:00 sati • 03. ožujka 2022. (četvrtak) u Korčuli u gradskoj vijećnici, s početkom u

12:30 sati • 04. ožujka 2022. (petak) u Orebiću u dvorani Općine Orebić, s početkom u 10:00 sati • 07. ožujka 2022. (ponedjeljak) u Putnikovićima u Domu vinarske tradicije, s početkom u 10:00 sati • 08. ožujka 2022. (utorak) online, putem Google Meet aplikacije na linku https://meet.google.com/sos-rwfp-fky s početkom u 10:00 sati.

Sva pitanja povezana s ovim Natječajem moguće je poslati od dana objave natječaja do 15 dana prije završetka podnošenja prijava projekata isključivo putem e-pošte na adresu: ured@lag5.hr. Odgovori će biti objavljeni na mrežnim stranicama LAG-a 5 kao prilog ovom natječaju.

02. svibanj 2024 00:42