StoryEditorOCM
KorčulaZAVRŠILA BERBA POŠIPA|

SUHO LJETO, MOKRE BAČVE: Slavnog korčulanskog Pošipa ima manje, ali bit će za bogove

Piše Dora Lozica
16. rujna 2020. - 10:25
Vinova loza ne zna da je pandemija koronavirusa u tijeku, a nakon prošlogodišnje berbe, jedne od najboljih u proteklih 10 godina, ovogodišnja je, kako tvrde vinogradari i vinari, još i bolja! Na otoku je poznata uzrečica 'suho ljeto, mokre bačve', a ova je godina još jedanput potvrdila istinitost starinske poslovice pogotovo kad je u pitanju svjetski poznata, otočna autohtona sorta bijelog vina pošip. Dugi periodi suše utjecali su na manji urod u odnosu na prošlu godinu, ali i na kvalitetu grožđa.

image
Vinograd vinarije Krajančić


Pošip voli toplo i sunčno ljeto pa se zahvalio balansiranim kiselinama, umjerenim pH vrijednostima i visokim sladorima. Zavirili smo u bačve u domovini pošipa Čari i Smokvici, dva naselja u unutrašnjosti Korčule.
 

Izuzetna kvaliteta


-Ove godine svjedočimo izuzetnoj kvaliteti pošipa pH vrijednosti od 3,3 do 3,45 te od 90 do 95 Oechsliha u moštu, octene kiseline od 6 do 6,5 grama po litri. Urod je manji, ne prelazi kilograma i pol po trsu, a berba je počela nešto ranije. S branjem pošipa smo završili prije tjedan dana, jematva je trajala deset dana, a još imamo ubrati crni pošip i plavac za rose.
Završili smo i otkup pošipa od kooperanata iz Čare. To će vino, nadamo se, na tržištu biti oko Uskrsa 2021. kao i svake godine - objasnio nam je Jakša Krajančić, nagrađivani, mladi otočni vinar iz Čare.

image
VinogradarJakša Krajančić 


Malo tko ne zna za Jakšinu Nericu i njegov osvježavajući i skladan pošip uravnoteženih kiselina, ali snažnog tijela te prekrasne zlatno žute boje, nastao u inox bačvama uz kontroliranu fermetanciju i dozrijevanje. Njegova vinarija Nerica danas ima gotovo tri i pol hektara vinograda u glasovitom Čarskom polju. Vinarija je smještena na vrhu mjesta s prekrasnim pogledima na polje, a godišnje proizvedu oko 40 tisuća boca vrhunskog vina, većinom pošipa. Za Jakšu i njegovu obitelj sezona je bila dobra, kako ističe, tako da neće imati problema sa skladištenjem novog vina. Otkrio nam je i neke novosti. - Uredili smo jedan dio podruma kojeg je projektirao moj prijatelj Otto Barić, inače jedan po najpoznatijih hrvatskih arhitekata. Taj dio podruma je samo za drvene i keramičke bačve iz kojih će izaći nova etiketa, no o tome ćemo pričati kad realiziramo projekt. Pripremili smo i dva vinograda s oko tri tisuće loza koje ćemo zasaditi sljedeću godinu - otkriva nam Jakša.
 

Upola manji urod


Ovaj najuzbudljiviji dio godine za vinogradare i vinare protekao je, kako doznajemo, u uobičajenom ritmu. Jematva započinje rano ujutro, oko pet sati ujutro, dok još nije previše vruće, a ubrano grožđe ide na hlađenje kako bi mu se spustila temperatura. Sutradan se prerađuje, melje, preša, ide u tankove za fermentaciju da bi većina boca dospjela na stolove u proljeće 2021. godine. Prilično zahtjevan posao, priznaje nam Martina Marelić voditeljica prodaje i marketinga poznate smokviške vinarije Toreta. Po danu si u polju, a po noći u podrumima.

image
Sedmogodišnji Toni, sin vlasnika vinarije Toreta u berbi pošipa


U vinariji Toreta, berba pošipa trajale je, s pauzama, otprilike mjesec dana, a sudjelovala je cijela obitelj. - Dosadašnji parametri pokazuju da će ova 2020. biti jedna od najboljih berbi uopće, bolja po kvaliteti grožđa u odnosu na 2019. godinu koja je također bila vrhunska. Ipak, ove je godine urod značajno manji, čak 50 posto manji u odnosu na prošlu godinu. Vinograd i podrum ne znaju za krizu i za koronavirus pa odrađujemo sve poslove kao i obično kako bi uspješno napravili vina koja će većim dijelom biti dostupna u proljeće 2021. godine - ispričala nam je Martina. Toreta je inače obiteljska vinarija iz Smokvice s dugogodišnjom tradicijom vinogradarstva i vinarstva.

image
Vinarija Toreta.


 
Vojko Bašić/CROPIX


Vinar Frano Baničević, nastavljajući očevim stopama, zajedno s obitelji godišnje proizvodi 45 tisuća boca vrhunskih vina od autohtonih sorti pošip, rukatac i plavac mali. Kriza je, međutim, uzdrmala smokvišku vinariju koja je osjetila značajan pad u prodaji. - S obzirom na značajni pad prodaje u 2020. godini, a radi se o 60 posto manjem prometu, i neizvjesnost u prodaji u narednoj godini, zadovoljni smo što smo barem u mogućnosti 'smjestiti' u podrum cjelokupni urod kako iz svojih vinograda, tako i iz kooperanata čije grožđe otkupljujemo svake godine i koje nismo iznevjerili. U situaciji koja nagovještava da će i sljedeća godina biti problematična za prodaju i da se turizam neće vratiti tako brzo na razinu prethodnih godina, pronalazimo druge kanale prodaje kako bi disperzirali rizik koliko je to moguće. Ponajviše smo se okrenuli izvozu. Ne sumnjamo da nas nakon ove, očekuje još teža i neizvjesnija 2021. godina, ali vinogradari i vinari su navikli na krizna razdoblja te se nadamo da ćemo i ovu krizu uspješno prebroditi - optimistična je Martina.
19. travanj 2024 13:32