StoryEditorOCM
KorčulaBLUES MOREŠKA

<strong>Od Australije, preko Smokvice do Londona</strong>

Piše Dora Mikelić
5. srpnja 2017. - 00:24

Nakon barokne moreške koja je spektakularno odjeknula otokom, ali i Europom, Korčulani će uskoro svoj tradicionalni viteški ples kojeg ljubomorno čuvaju kao jedini autentični izvođači na svijetu, imati priliku čuti i u blues izdanju. Kako je došlo do suranje između pop/rock/blues benda Rolin Humes iz Rijeke i Kulturno umjetničkog društva Moreška te kako je došlo do ideje o blues moreški na zapuštenoj lokaciji nekadašnje termoelektrane poznate pod nazivom Žuva ispričao nam je vodeći vokal i pijanist benda Robert James Hudulin koji je, unatoč neobičnom imenu i životnom putu – Korčulanin. Točnije, Smokvičanin.

Od Australije, preko Smokvice do Londona

Robert se rodilo u Sydneyu u Australiji, no već se s pet godina, kako sam ističe ni kriv ni dužan, preselio na Korčulu malo prije Domovinskog rata. Otac Smokvičanin je nakon dugih 18 godina izbivanja zaključio kako mu previše nedostaje rodno mjesto. Robert je od najmlađih dana osjećao posebnu ljubav prema glazbi, majka ga je učila svirati klavir, a vikendima je putovao u Split na satove klavira i solfeiggia. Kako je njegova glad za glazbenom naobrazbom rasla, tako se Robert odlučio preseliti u Split gdje je proveo četiri godine završivši srednju glazbenu školu, a nakon srednje u Zagrebu je upisao i Muzičku akademiju za saksofon. Kaže kako se i danas u Splitu osjeća kao doma, dok mu Zagrebačke ulice nikad nisu do kraja „legle“ kao ni akademija koja mu nije pružila ono čemu se nadao u glazbenom smislu. Nakon završene akademije Robert je zbog zdrastvenih razloga odustao od sviranja saksofona te je proveo tri godine radeći svašta, od čistača, kuhara, prodavača u music shoopovima do samostalnih nastupa na klaviru. Vrativši se na Korčulu shvatio je da mu je postala premala te je prihvatio posao nastavnika u glazbenoj školi u Delnicama. Budući da je živio u Rijeci, često je zalazio u jazz klub Tunel gdje je upoznao ostatak benda, današnje članove Rolin Humesa.

„Želimo napuniti Wimbledon“

Bend postoji već šest godina tijekom kojih su nastupali diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Turnejom u Americi predstavili su Lijepu našu na Interantional Blues Challengeu u Memphisu. Svirali su i u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Rumunjskoj, u svim državama u regiji. Osim toga izdali su i dva samostalna albuma, a ono po čemu su posebno poznati je njihovo sudjelovanje, pa čak i pokretanje raznih projekata. Jedan od njih je i projekt Živi, Rasti, Cvjetaj koji ih je donio na Korčulu.

„Čudno je kako je projekt krenuo, kako je sve počelo. Mi iz benda se uvijek šalimo kako ćemo jedan dan napuniti Wimbledon, ne Wembley kojeg su mnogi napunili, nego baš Wimbledon kojeg nije nitko. Tako je krenula ideja o sviranju na mjestima na kojima nitko ne svira, a koja su idealna za nastupe te su u tom procesu razmišljanja rodila ideja da koncertima oživimo zapuštene industrijske prostore. Pod motom i nazivom projekta Vivat, Crescat, Floreat, odnosno Živi, Rasti, Cvjetaj, Rolin Humesi već su oživjeli ogroman zapušteni plato u Sisku između rijeke Kupe i željeznice. Želimo projekt širiti van Siska, ali i po cijelom svijetu, želimo surađivati s folklornim ansamblima koji njeguju tradiciju svoga kraja, a uz to prikupiti sredstva kako bi se organizirale edukacije, radionice i seminari na temu koja zajednici najviše treba“. – objasnio je Robert.

Humesi, KUD Moreška i Žuva

Prvi kontakt Rolin Humesa s KUD-om Moreška dogodio se prije godinu dana koliko i traje rad na projektu blues Moreške. KUD Moreška raznim izložbama i drugačijim interpretacijama stoljetne viteške igre pokušava mačevalački ples i njegovo nasljeđe pomaknuti van okvira ljetnih komercijalnih nastupa te otoka Korčule, pa je suradnja s Rolin Humesima bila logična. Ono što Korčulane očekuje sljedeću subotu u okrilju oronule zgrade Žuve koja će oživjeti na jedan dan je zanimljiva fuzija moderne glazbe i svima poznatih plesnih koraka.

„Glazba na koju će se u subotu plesati Moreška nema veze s originalnom Odakovom glazbom, jedino što je ostalo isto su mjere i tempo jer nismo htjeli mijenjati ples koji se već jako dugo izvodi u takvom obliku. Stvaranje glazbe je bilo pravo zadovoljstvo, ali i izazov jer sam po prvi put morao paziti da glazba bude u određenoj mjeri koja je netipična i koja se izmjenjuje. Priznajem da sam bio nervozan kad sam prvi put svirao temu na klaviru predsjednici društva i dvojici članova. Imamo prove s moreškantima već neko vrijeme, a sad ćemo zadnji tjedan još više navaliti“. – najavio je Robert.

Sudeći prema projektu nove nautičke marine koja će niknuti na trajektnom pristaništu Dominče gdje se nalazi nekadašnja termoelektrana, sudbina oronule Žuve je izvjesna – u skoro vrijeme zgrada će biti srušena, a glazbeno-plesni događaj sljedeću subotu 08. srpnja oživjet će je još jedan posljednji put. Nakon blues moreške Rolin Humesi održat će samostalni koncert. Iako je ulaz za sve posjetitelje slobodan, prikupljat će se donacije za radionice na temu društveno-kulturnih centara u službi razvoja otoka koje će održavati Pokret otoka. Najveći je problem otoka, ističe Robert, što živi dva do tri mjeseca godišnje, a ostatak godine hibernira i stanovnicima pruža malo iz čega proishodi iseljavanje. Živi, Rasti, Cvjetaj je projekt koji osim svoje kulturne i umjetničke vrijednosti daje mali doprinos promjenama koje će potaknuti život na otoku.

26. travanj 2024 08:22