StoryEditorOCM
KorčulaDUGO SU IH ČEKALI

Stilizirane, kamene i ručno isklesane: Starograđani više nisu bez sedite, u điru su nove klupe!

Piše Dora Lozica
18. svibnja 2023. - 20:01

Započela je zamjena željeznih klupa u Sv. Nikoli, a stilizirane, kamene, ručno isklesane klupe postavljene su i na vrhu skalina tri starogradska Zakrjana.

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević otpočetka svog mandata naglasak stavlja na manje projekte koji će poboljšati kvalitetu svakodnevice Korčulana, a postavljanje novih klupa u središtu grada jedan je u nizu takvih projekata.

Predmet duge svađe

”To su sitnice, ali sitnice koje život znače. Znam kako takve sitnice mene vesele pa se uvijek nadam da će i moje sugrađane. Nisam željela veliku pompu oko novih klupa, oduševljenje građana me zateklo”, priznaje nam gradonačelnica.

image

Gradonačelnica Nika Silić Maroević

Dora Lozica/

Korčulani su zaista reagirali i više nego pozitivno, kako na nove klupe u Sv. Nikoli, tako i na nove klupe u starome gradu. Kako ističe gradonačelnica, unutar starogradske jezgre teško je smjestiti nešto što se u potpunosti uklapa, ne samo zbog izvanserijske ljepote starog grada, već i zbog urbane, gradske opreme koja rijetku nudi estetiku koja će pratiti stoljetne zidine i kule. Osim toga, klupe su već dulje predmet rasprave i svađa budući da su na Šetalištu Petra Kanavelića mjesta na kojima su nekad stajale klupe zamijenili štekati i stolovi u korist imperativima modernog turizma i kapitalizma. Ostali su tako naši starograđani bez sedite, a ove je probleme gradonačelnica riješila jednim potezom. Postavila je tri kamene klupe na vrhu tri ulaza na skaline koje vode do mora, tzv. prvi, drugi i treći Zakrjan, četvrta takva klupa nalazi se u Parku glasovite Kršinićeve Njegovateljice ruža na zapadnim vratima.

image

Uređenje u gradskom parku

Dora Lozica/

”Na Zakrjanu uvijek nedostaje mjesta za sjesti i odmoriti se, a zaključila sam logično da se u stari grad najbolje uklapa kamen. Klupe su unikatne, rad su klesara Ante Jurjevića Antunice, osim što su lokalni proizvod, izgledaju kao da su oduvijek tamo”, zaključila je gradonačelnica ono što Korčulani već neko vrijeme potvrđuju komentarima. Kamene klupe Grad su koštale niti 600 eura po komadu.

U retro stilu

Problemi s klupama u Sv. Nikoli započeli su 2016. godine kad je nekadašnji gradonačelnik u suradnji s KORA-om, odobrenih 100 tisuća kuna iz natječaja, među ostalim, potrošio i na 15 novih, modernih i stilski prilagođenih klupa. Iako moderne i metalne, klupe su bile estetski lijepe i zanimljive, no odabir materijala i lokacije uz more sedam godina nakon postavljanja nije se pokazao najsretnijim, a Korčulani, pogotovo oni stariji, žalili su se i na udobnost. Nove su klupe drvene, napravljene u retro stilu od izdržljivijih materijala.

”Promijenit ćemo svih 15 klupa u Sv. Nikoli, nisu ni stare bile ružne, ali nove su udobnije i toplije. Osim toga, stare su klupe loše reagirale na blizinu mora, propale su. Nekima ćemo napraviti novo postolje i izmjestiti ih na druge lokacije, možda oko kolodvora ili na groblje, zavisi koliko ćemo ih uspješno obnoviti”, otkriva nam gradonačelnica koja je nove klupe platila oko 260 eura po komadu.

image

Uređenje u gradskom parku

Dora Lozica/

- Kao i uvijek, malo kasnimo, sezona je već tu, ali mislim i nadam se da će svi biti zadovoljni i da će grad nakon ovih manjih projekata izgledati puno ljepše”, poručila je gradonačelnica Silić Maroević.

image

Uređenje u gradskom parku

Dora Lozica/

Dodatni manji zahvati

Nove su klupe zaista dale i novi izgled užem središtu grada, a u najavi su i dodatni manji zahvati koji će oplemeniti lice Korčule. U prvom redu, ističe gradonačelnica, očekuju nas brojne novosti na zelenim površinama u suradnji s KTD-om Hober i novom voditeljicom zelenih površina Vlastom Biliš. U Gradskom je parku započela kompletna obnova, a zahvati nas očekuju i u Parku Njegovateljice ruža, u parku ispred nekadašnje policijske postaje i nešto manjih zahvata na Zakrjanu. Doduše, nije baš idealno vrijeme za uređivanje parkova, taman na početku turističke sezone.

18. travanj 2024 19:22