StoryEditorOCM
KorčulaDOGOVOR KORČULE I SLAVONSKOG BRODA

Slavonsko je, ali je ipak otočko: na radost najmlađih, Ferijalno će napokon u obnovu!

Piše Dora Lozica
27. lipnja 2023. - 18:42

Popularno igralište Ferijalno u Gradskom kotaru Sv. Antun, desetljećima jedno od najomiljenijih igrališta za djecu u Korčuli, uskoro će u obnovu. Nakon dugog niza godina prepirki s vlasnicima igrališta i zemljišta, Gradom Slavonskim Brodom, gradonačelnica Korčula Nika Silić Maroević postigla je dogovor s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda.

Gradonačelnica nam priznaje da je nesretna i nezadovoljna izgledom i propadanjem Ferijalnog, osim toga i Slavonski Brod je u nezahvalnoj poziciji budući da je dio izgrađenog kampa nelegalan.

Stiže i nogostup

“Igralište koje volimo i koristimo nije naše, ne možemo ulagati, imamo prometnih problema, usku ulicu, nemamo nogostup... Sjela sam s gradonačelnikom i pitala ga što oni žele, pitali su mogu li imati kamp na što smo pristali budući da se dobro uklapa u sportsku zonu u blizini. Rekla san mu da igralište smatramo svojim, kako bi voljeli da je legalno naše i da ga mi uredimo, a koristit će ga i Slavonski Brod i korisnici kampa. Zamolila sam ih da nam dozvole biti vlasnici igrališta, ali i da nam to nije dovoljno. Treba nam još i parking, moramo proširiti cestu... Konačno smo se dogovorili, u vlasništvo Grada Korčule prelazi četiri tisuće kvadratnih metara, a odričemo se puta”, objašnjava gradonačelnica ističući kako će graditi novi, sigurniji put bočno igralištu, proširit će cestu, izgradit će i više nego potreban nogostup, uredit će igralište, izgraditi svlačionice, a s obje strane igrališta dobit će zemljište na koje će u budućnosti postaviti dodatne sadržaje.

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević

 

Nikola Vilic/Cropix

Odličan dogovor dva grada neke nije oduševio. Zaiskrilo je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Korčule na točki Konačni prijedlog Odluke o uređenju međusobnih imovinsko-pravnih odnosa Grada Korčule i Grada Slavonskog Broda između gradonačelnice i bivšeg gradonačelnika i HDZ-ovog vijećnika Andrije Fabrisa do te mjere da su nakon rasprave vijećnici Kluba HDZ-HSS napustili sjednicu. Vijećnik Fabris nikako nije zadovoljan postignutim dogovorom, smatra da su interesi Grada mogli biti bolje ispregovarani iako u svom šest godina dugom gradonačelničkom mandatu nije postigao sa Slavonskim Brodom baš nikakav dogovor.

Turistička kamp zona

Nije to prvi put da se vodi žustra rasprava gradonačelnice i vijećnika, početkom listopada prošle godine prilikom javne rasprave o izmjenama i dopunama Prostornog plana vijećnik Fabris je isticao nezadovoljstvo što je zona Ferijalnog, čija je trećina bila označena kao rekreacijska zona, prenamijenjena u mješovitu, stambeno-poslovnu namjenu što znači da će joj vrijednost porasti u korist Slavonskog Broda. Iako je gradonačelnica nekoliko puta istaknula da će Ferijalno u Prostornom planu biti označeno kao turistička kamp zona, Fabris ne može prežaliti tih 20 tisuća kvadratnih metara koji zapravo već dugi niz desetljeća ne pripadaju Gradu Korčuli.

image

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara

 

Davor Pongracic/Cropix

“Odmah sam se izjasnila da zona neće biti mješovita, već turistička kamp zona, ali i dalje se raspravlja o tome ne bi li se maknuo fokus s jako dobrog dogovora za Grad Korčulu kojeg nisu postigli moji prethodnici, niti Kapelina, niti Fabris. Postigla sam ga ja i to je očito najveći problem”, oštro je komentirala gradonačelnica Silić Maroević.

Nakon duge rasprave, Gradsko je vijeće usvojilo Konačnu odluku koja će uskoro u realizaciju. Iz Grada Slavonskog Broda nisu bili raspoloženi za komentare dok dogovor ne bude službeno potvrđen, no činjenica jest da Ferijalno čekaju bolji dani i svijetla budućnost.

Presuda u korist Slavonskog Broda

Jedan od prvih službenih razgovora gradonačelnice na početku mandata bio je baš s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom budući da je pitanje Ferijalnog jedna od najdubljih rana Korčulana. Sve do 1991. na sporno zemljište pravo korištenja imao je Ferijalni savez Jugoslavije – Izvršni odbor Slavonski Brod nakon čega kreće prisilna privatizacija i upisivanje u vlasništvo stanovitog F-Toursa koji se predstavljao kao nasljednik Ferijalnog saveza.

Na zemljište se 1994. uknjižila Republika Hrvatska koja je Ferijalno vratila pravom vlasniku, a dvije godine kasnije Slavonski Brod podnosi tužbu protiv niza tvrtki. Taj je sudski postupak trajao 25 godina, Općinski sud u Slavonskom Brodu u veljači 2021. presuđuje u korist Grada Slavonskog Broda.

26. travanj 2024 08:51