StoryEditorOCM
KorčulaOMILJENA SLASTIČARKA MEĐU UČITELJICAMA

Sirnice Franice Tasovac vole baš svi: donosimo pobjednički recept nezaobilazne slastice na uskrsnoj trpezi

Piše Dora Lozica
30. ožujka 2024. - 12:21
Franica Tasovac, na natjecanju u pripremi sirnica osvojila je prvo mjesto prema glasovima publikeAndro Tasovac/

Majka dvoje odrasle djece, učiteljica po zanimanju i pozivu, zaljubljenica u rodni grad, čuvarica otočne tradicije i baštine, vrsna kuharica i autorica jedne od najpoznatijih kuharica za kolače, sve je to Korčulanka Franica Tasovac, pobjednica prvog natjecanja u pripremanju sirnica prema izboru publike.

Najčešće od svega nabrojanoga, Franica će za sebe reći da je kreativka, voli slobodne ruke kojima uvijek nešto mijesi i muti, ali i piše. Autorica je dvije kuharice za kolače, Slatka Korčula izlazi 2014. godine, a njen opširniji nastavak Slatka Hrvatska 2019. godine. Retro romantične i tradicionalne kuharice, pogotovo Slatka Korčula, s nizom recepata za tradicionalne otočne i hrvatske kolače i danas su omiljeni suvenir ili poklon. Franica ističe kako je jako ponosna što je Slatka Korčula prevedena na čak šest stranih jezika pa je tako osim na hrvatskome, možete čitati na engleskom, francuskom, talijanskom, njemačko, španjolskom te čak i kineskom jeziku!

„Jako sam ponosna na taj projekt i kad mi se mailom jave ljudi iz raznih krajeva svijeta, kao na primjer iz Novog Zelanda ili iz Amerike, koji koriste moju kuharicu to me jako razveseli. Drago mi je što imam priliku promovirati Korčulu na taj način“, priznaje nam ova učiteljica razredne nastave Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule koja ne skriva koliko voli svoj posao pa su svi njeni projekti na neki način započeli i završili u učionici.

image

Pobjednička sirnica Franice Tasovac

Andro Tasovac/

Osim što promovira Korčulu, Franica svojim kuharicama i kolačima radi nešto puno važnije, čuva, njeguje i prenosi kulturno-povijesnu baštinu i bogatu tradiciju grada i otoka Korčule. Baš su zato glasovita korčulanska Vela setemana, regijski i društveni običaji i uskrsna trpeza, Franici važan dio obilježavanja najvećeg katoličkog blagdana.

„Vela setemana je u Korčuli toliko živopisna i zaista nešto posebno što treba doživjeti. Meni je Priko gora jedna od najdražih procesija, a jako mi je draga misa na Velu subotu. Pjeva se Gloria, blagoslivlja se hrana, vatra i voda. Žene, domaćice i djeca donose na blagoslov hranu koju će blagovati na Uskrs u lijepim, pletenim košarama s izvezenim tavajolima“, objašnjava nam zaneseno Franica.

U njenoj obitelji, uskrsni gastronomski običaji započinju s doručkom. Cijelu godinu su u žurbi, bude se u zadnji čas, svi su u nekoj gužvi, priznaje nam, ali ne i tijekom uskrsnog doručka kad cijela obitelj zajedno, u miru, blaguje šunku, sir, domaći kruh i to na svečno pripremljenom stolu. Na uskrsnu misu Franica će tek poslijepodne, a jutro će posvetiti pomnoj pripremi svečanog ručka.

image

Franica Tasovac

Andro Tasovac/

„Muž mi je Žrnovac pa su žrnovski makaruni nezaobilazni, osim toga na našem uskrsnom stolu je juha i pečenje, a potrudim se napraviti i milijun dodataka, kiselim kapulicu, skuham bižej, kiseli kupus, francusku salatu i naravno, na kraju slatko. Prenosim sve što znam na našu djecu, nadam se da će oni jednog dana isto napraviti za svoju djecu“, poručila je.

Slatko je posebna priča u njenoj obitelji. Priznaje nam da baš voli ispunjavati želje svoje djece pa na uskrsnoj trpezi bude šarolikog izbora, od orahnjače i mađarice, do torte. I naravno, ne smijemo zaboraviti ono najvažnije, sirnicu! Danima prije Uskrsa Franica će ispeći nekoliko tura sirnica, većinu će podijeliti, a obavezno nosi i svojim učenicima u školu. Kad je čula da će Centar za kulturu Korčula, po uzoru na natjecanje u pripremanju lojenica, organizirati i natjecanje u pripremanju sirnica, odmah se prijavila i opravdala ulogu ulogu favorita. Osvojila je prvo mjesto prema glasovima publike!

image

Pobjednička sirnica Franice Tasovac

Andro Tasovac/

Evo Franičin recept za pobjedničku sirnicu iz Slatke Korčule:

Sastojci: 6 žumanjaka, 3 bjelanjka, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 300 ml mlijeka, 120 g svježeg kvasca, 1,5 žličica soli, 250 g maslaca, 1,20 kg brašna, korica limuna, korica dvije naranče, žlica rakije od ruža.

Priprema: U mlijeku izmrviti kvasac, pomiješati, posuti s malo brašna i ostaviti da se udvostruči. Miksati jaja s obje vrste šećera i soli dok smjesa ne postane pjenasta. U smjesu dodati rakiju, korice limuna i naranče. Posuti brašnom, dodati uzašli kvasac i prethodno otopljeni maslac. Tijesto mijesiti rukama uz dodavanje brašna, ne smije biti tvrdo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči.

Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na šest komada oblikovanih u lopticu. Sirnice slagati na lim obložen masnim papirom, razmaknute jednu od druge. Ostaviti ih još sat, dva da se ponovno dižu. Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva.

Prije pečenja svaku sirnicu zarezati trodijelno. Pecite ih oko 40 minuta. Za premaz, pomiješati malo bjelanjka i rakije od ruža. Nakon što se sirnica premaže, posuti je ugrubo istučenim kockama šećera.

I ne zaboravite, sirnice su jako osjetljive, ne vole propuh, ne vole buku, kako bi uskisle i bile rahle i sočne trebaju mir i toplinu, baš kao i ljudi, pogotovo ovih dana. Sretan Uskrs!

20. travanj 2024 09:21