StoryEditorOCM
KorčulaZAGREB TOURFILM FESTIVAL|

Saša Vukas s ‘Imagine Korčula‘, oduševio i bivšeg predsjednika Iva Josipovića

Piše Dora Lozica
17. listopada 2021. - 07:54

U jakoj konkurenciji 'Zagreb Tourfilm Festivala' koji nagrađuje film i audiovizualnu produkciju promocije turizma, promotivni video Turističke zajednice Grada Korčule 'Imagine Korčula' osvojio je visoko treće mjesto u kategoriji promocije destinacije, odnosno gradova.

image
Promotivni video Saše Vukasa,'Imagine Korčula' osvojio je treće mjesto na 'Zagreb Tourfilm Festivalu'
Imagine Korčula

Malo para puno volje

-Ako ste gledali film 'Dobri Will Hunting', ovo je slična priča. Hrpa anonimaca napravi video i osvoji nagradu - uzbuđeno je odgovorio Saša Vukas, autor nagrađenog 'Imagine Korčula', kad smo ga pitali kakav je osjećaj osvojiti nagradu u konkurenciji sa uradcima čiji su budžeti teški na desetke tisuće eura. Njegove sumještane nije iznenadila vijest, jer još su od Sašinog prvog videa shvatili koliki se potencijal krije u ovom inženjeru elektrotehnike koji je prije nekoliko godina odlučio postati turistički vodič, a čini nam se da mu to itekako dobro ide. Svježe ideje, moderan pristup i smisao za glazbu i kadar prepoznala je i TZ Grada Korčule s kojom je lani počeo suradnju. - TZ Korčule je u suradnji s lokalnim vodičima snimala seriju promotivnih videa na temu razgledavanja korčulanske starogradske jezgre.

Direktorica Hana Turudić je imala sluha, prihvatila je moj prijedlog o nešto drugačijem pristupu snimanju videa, a priključili su mi se Dimitri Medvedev, Skygorilla Media, koji je kreativno snimio i montirao te Miki Kaštelan koji je snimao dronom. Snimanje je bio kreativni proces koji nas je obogatio, stari grad možete snimati iz bilo kojeg kantuna ili štrade i video će poprimiti autentičnu nijansu. Uz to smo montirali dinamičnu glazbu te 20 sekunda najljepše razglednice, naše starogradske jezgre za kraj - ispričao nam je Saša koji priznaje da se i sam ponekad uštine kako bi provjerio sanja li da živi u tako lijepom gradu.

image
Vedute otoka
Imagine Korčula

'Zamantrani' Korčulom

Saša je direktorici Turudić predložio da video prijave na prestižni ZTF festival u Zagrebu. ZTF se održava već 10 godina, a festival je i član CIFFT-a, najveće međunarodne udruge festivala turističkog, promotivnog filma na čiji je natječaj ove godine pristiglo 120 videa i filmova regije od kojih je 70 prošlo u službenu konkurenciju. Saša je zaključio da je već i prolaz u drugi krug veliki uspjeh, a onda je uslijedilo iznenađenje. - Nisam očekivao nagradu, ali ugodno sam se iznenadio, to je priznanje da je netko prepoznao našu ideju i entuzijazam. Stručno povjerenstvo činila su i zvučna imena poput Elizabete Gojan i Iva Josipovića. Imali smo mali budžet i puno volje, gotovo svi uključeni u projekt su volontirali. Uložili smo malo, a dobili smo puno više nego se može platiti novcem.

Za usporedbu, prvo mjesto osvojila je TZ grada Zagreba za video 'Blizu grada, blizu srca', radi se o skupoj produkciji o kojoj mi možemo samo sanjati dok je druga nagrada pripala TZ Grada Crikvenice- zadovoljno je istaknuo Saša. Kad pogledate dvije i pol minutni spot kojeg je Saša osmislio, zaista poželite posjetiti Korčulu. Kadrovima nas je virtualno prošetao gradom, ideja je bila gledatelje 'zamantrati' Korčulom, ističe uz smijeh. Radeći kao vodič puno je puta svjedočio oduševljenju gostiju od kojih se mnogi se, kaže, vraćaju iz godine u godinu. Neki su čak tu kupili i kuću. Tu atmosferu ushićenja i ljubavi, mistike, umjetnosti, povijesti i tradicije Saša je uspio prenijeti na ekrane, a njegove su ideje znalački realizirali Dimitri i Miki s kojima, kaže, voli surađivati budući da jedni od drugih uče.

Uskoro ‘Imagine Korčula Emotion‘

Nakon 'Imagine Korčula Prelude',videa kojim su Korčulani upoznali Sašu, te 'Imagine Korčula' kojim je za TZ Korčule osvojio nagradu, uskoro ćemo imati priliku uživati i u trećem nastavku Sašinih videa kojim promovira rodni grad i otok. - Sljedeći je projekt 'Imagine Korčula Emotion' koji će u jednom drugačijem kontekstu od dosadašnjih predstaviti Korčulu. Ideje crpim oko svega što me okružuje, ovaj grad je vječna inspiracija, a cijeli otok je toliko lijep da se o svakom žalu može snimiti nešto kvalitetno i zanimljivo - poručio je Saša čiji video možete potražiti na YouTube kanalu Imagine Korčula i službenim stranicama TZG Korčule.

08. svibanj 2024 01:26