StoryEditorOCM
KorčulaZAVRŠEN IDEJNI PROJEKT

San vatrogasaca iz Smokvice postati će stvarnost: pogledajte fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

Piše Dora Lozica
10. travnja 2023. - 18:28

Kako je nedavno objavljeno na službenoj FB stranici Općine Smokvica, Idejni projekt Vatrogasnog doma Smokvica je gotov, kreće utrka s vremenom kako bi se do kraja godine prikupila potrebna dokumentacija, a onda i pronašao natječaj za sufinanciranje. Vrijednost projekta u ovom trenutku je do dva milijuna eura, a radovi bi trebali započeti tijekom 2025. godine, najavljuje načelnik Tomašić.

image

Fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

Ideju izgradnje Vatrogasnog doma u Smokvici pratimo otpočetka prvog mandata načelnika Općine Smokvica Kuzme Tomašića. Tomašić je poznat kao načelnik-vatrogasac koji unatoč političkoj dužnosti nije odustao od volontiranja u DVD-u kao ni od ideje izgradnje doma ne skrivajući svoj san.

"Međutim, ja nisam tu, na poziciji, kako bih ispunjavao svoje snove, izgradnja Vatrogasnog doma je dugogodišnja želja svih smokviških vatrogasaca i šire", objasnio je mladi načelnik.

Tomašić je i više nego u pravu, u posljednjih tridesetak godina otkad je samostalnosti, u domovini pošipa u središtu otoka zabilježeno je nekoliko katastrofalnih požara koji su na noge digli cijelu Hrvatsku, a najsvježije se sjećamo onog zadnjeg 2015. godine koji je imao tendenciju proširiti se na cijeli otok. Izgradnja modernog i funkcionalnog Vatrogasnog doma na izvorištu najopasnijih otočnih požara za Smokvičane i sve ostale Korčulane je više potreba, nego želja ili san.

Prvi je problem bio zemljište, prisjetio se Tomašić, upornim traženjem uspjeli su otkupiti poljoprivredno zemljište od gotovo dvije tisuće kvadratnih metara s riješenim imovinsko-pravnim statusom, a onda ga je prošle godine, izmjenama i dopunama prostornog plana, Općinsko vijeće Smokvice prenamijenilo u građevinsko. Krajem prošle godine, nakon javne nabave, za izradu Idejnog projekta odabrana je tvrtka "Boros projekt" iz Osijeka iza koje je već nekoliko uspješno završenih idejnih projekata vatrogasnih domova. Dva mjeseca trajala je gotovo svakodnevna i intenzivna komunikacija s projektantom i vatrogascima, priča nam načelnik Tomašić, objekt se gradi za narednih 100 godina, niti jedan detalj nisu prepustili slučaju. Radni naziv Idejnog projekta je Verzija 12, otkriva Tomašić, zaključite sami koliko su ga puta mijenjali i dorađivali.

image

Fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, pomoću vizualizacija možemo vidjeti kako će Vatrogasni dom jednog dana izgledati. Sastoji se od dvije etaže, svaka po 450 kvadratnih metara, i dvije međuetaže, ukupne iskoristive površine od 1200 kvadratnih metara. Moderan i funkcionalan objekt imat će četiri garaže za osam vatrogasnih vozila, sanitarne prostorije, garderobu i spremište za alat i opremu, manju mehaničarsku radionu za popravke na vozilima i opremi, manju teretanu za održavanje kondicije vatrogasaca, tri spavaonice za devet ljudi te veliku učionicu od stotinjak kvadratnih metara koja će po potrebiti biti dvorana za razna društvena i kulturna događanja.

Izgradnjom smokviškog Vatrogasnog doma, otok će napokon dobiti i VOC - Vatrogasni operativni centar u kojem će se u realnom vremenu pratiti sve kamere Hrvatskih šuma, koordinirat će se aktivnosti na požarištima, a rane informacije o požarima brže će se upućivati žurnim jedinicama na terenu, ali i medijima i javnosti. Predviđen je i toranj za vatrogasne vježbe budući da je na otoku visokih objekata sve više, a prostora za obuku nema, ističe Tomašić, dok će u sklopu doma biti i poligon za obuke i vježbe te veliki parking.

image

Fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

"Budući Vatrogasni dom vidimo kao centar vatrogasaca Smokvice, ali i cijeloga otoka, središnje mjesto za obuku i učenje nadolazećih generacija vatrogasaca", najavio je Kuzma Tomašić, no što su komentirali vatrogasci, jesu li zadovoljni?

"Prvo su zabrinuto pitali kakav je ovo dom bez kuhinje, ali smo ih brzo umirili, naravno da ćemo imati i kuhinju", smijući se objašnjava Tomašić otkrivajući nam da su vatrogasci oduševljeni izgledom i konceptom objekta, a dodatno se zahvalio i Vatrogasnoj zajednici DNŽ koja im je ukazala na pojedine propuste.

Koliko će projekt koštati u ovom je trenutku teško točno izračunati budući da cijene u građevini luduju, no prve su procjene između milijun i pol do dva milijuna eura. Takav izdašni iznos Smokvica neće moći financirati sama na što je Tomašić bio unaprijed spreman.

"Naš je plan da do kraja godine kompletna dokumentacija bude prikupljena. Znamo da je to ambiciozan plan, ali 2024. godine započinje novo programsko razdoblje EU što nam otvara brojne mogućnosti i natječaje. Osim toga, najavljen je i fond Hrvatske vatrogasne zajednice baš za financiranje izgradnje vatrogasnih domova diljem Hrvatske, već spremni projekti lakše će ostvariti sufinanciranje. U utrci smo s vremenom, ali vjerujem da ćemo uspjeti", najavio je Tomašić ukazujući na još jednu prednost budućeg Vatrogasnog doma Smokvica, sunčevu fotonaponsku elektranu. Europa već neko vrijeme oštro zaokreće prema zelenim politikama čega je Tomašić itekako svjestan pa je iskoristio ravni krov objekta na kojem će biti postavljene solarne ploče. Ne samo da će ta mala elektrana proizvoditi dovoljno električne energije za potrebe Vatrogasnog doma, već će i višak predati u mrežu, a činjenica da je zgrada energetski neovisna daje dodatne bodove na natječajima za sufinanciranje.

image

Fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

Ukaže li se početkom sljedeće godine odgovarajući natječaj, radovi bi mogli započeti 2025. godine, najavio je Tomašić, a ako budu i godinu kasnije, Smokvičani će se strpjeti. Njihov DVD postoji od 1986. godine, ako su čekali do sad, pričekat će još malo, ali će napraviti sve kako su zamislili, uvjeren je Tomašić.

Smokviški su vatrogasci zaista poznati i van granica otoka najviše po svojoj hrabrosti i operativnosti tijekom katastrofalnih otočnih požara. Pred kamerama je često stajao zapovjednik DVD-a Smokvica Ivo Pecotić ističući najveći problem vatrogastva u Dalmaciji. Iako je Pecotić dugogodišnji, priznati i iskusni zapovjednik, on je dobrovoljni član smokviškog DVD-a koji nema niti jednog stalnog zaposlenog vatrogasca! DVD Smokvica trenutno broji 25 operativnih članova od kojih se njih 10 do 12 zaposli tijekom požarne sezone što znači od početka lipnja do kraja rujna ili kraće i to za mizerne plaće. Ekspanzijom turizma koji proždire sve pred sobom, ljeti je teško pronaći mlade ljude koji će po potrebi izložiti svoj život za, otprilike, pet tisuća kuna mjesečno dok u turizmu mogu zaraditi i tri puta toliko. Kompletno otočno vatrogastvo, svih pet DVD-ova pa tako i Smokvica, ovise o ljubavi dobrovoljnih članova prema vatrogastvu i Korčuli, dobroj volji volontera uvijek spremnih na gašenje. Još uvijek se na bilo kakvu hitnu intervenciju diljem otoka odazivaju baš svi vatrogasci bili u tom trenutku zaposleni ili ne, a nikakav ih ugovor ili zakon na to ne obavezuje. To čine jer žele, a ne jer moraju.

image

Fotografije budućeg vatrogasnog doma u Smokvici

"Plaće se vatrogasaca moraju podizati! Turizam će nam odnijeti sve obučene i iskusne vatrogasce, sve dobrovoljce. Možemo mi graditi domove, kupovati vozila i nabavljati najmoderniju opremu, osnova će vatrogastva uvijek ostati čovjek! Bez čovjeka, vatrogasca, nema ni sigurnosti od požara. Hitno je potreban dijalog između DVD-ova, JLS-ova, županije i države kako bi se riješio problem", poručio je Tomašić.

 

02. svibanj 2024 23:14