StoryEditorOCM
KorčulaSrednja škola Ivo Padovan u Erasmus programu i EU projektima

‘Roofs to the sky’ preko Seville lansirao mlade Blaćane do neba

Piše Dora Lozica
17. ožujka 2024. - 17:14

U posljednje četiri godine Srednja škola Ivo Padovan iz Blata u Erasmus programe i EU projekte uključila je više od pola nastavnika i učenika gimnazijalaca, ali i strukovnih usmjerenja, što je za jednu malu, otočnu školu od niti 150 učenika i tridesetak nastavnika veliki uspjeh.

Uvijek nam je posebno drago zaviriti u blatsku srednju školu koja nosi ime po slavnom Blaćaninu, akademiku, doktoru znanosti, otorinolaringologu, sveučilišnom profesoru i osnivaču brojnih medicinskih instituta i udruženja. Baš kao što je Ivo Padovan bio vizionar, tako je i projektni tim blatske srednje škole osigurao blatskoj srednjoj školi Erasmus + akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja među prvim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je rezultiralo još brojnijim projektima i putovanjima učenika i nastavnika, nizom suradnji, upoznavanja različitih kultura i obrazovnih sistema.

Dar za stotu obljetnicu

Projektni tim čine nastavnica informatike Valerija Biliš i psihologije Borka Petković kao i ravnatelj škole Ivo Gavranić poznat po projektu kojeg slobodno možemo nazvati mini zelenom revolucijom na otoku. U školskoj godini 2021. – 2022. ravnatelj, njegov tim i učenici došli su na ideju izgradnje školske solarne elektrane u sklopu projekta Digital green kako bi jedinstvenom porukom obilježili stoti rođendan škole. Danas je blatska srednja škola druga u Hrvatskoj i prva na jadranskim otocima koja proizvodi vlastitu električnu energiju s pomoću školske solarne elektrane snage 10 kW s mogućnosti rasta do 50 kW. Za taj im je projekt uručena Nacionalna nagrada za zaštitu okoliša iz područja obrazovanja, a proglašeni su i najboljim projektom 2022. godine u području obrazovanja u Hrvatskoj.

Ne čudi stoga što su se i ove godine uspješno uključili u Erasmus + projekt From roofs to the sky koji je započeo u studenom prošle godine kako bi učenici usavršavali svoja znanja u strukovnom obrazovanju i praktičnom radu u inozemstvu te tako postali konkurentniji na tržištu rada. U projekt je uključeno 16 učenika, ovog puta strukovnog zanimanja i to računalni tehničar i elektromehaničar, jedan nastavnik i dva pratitelja, a kako doznajemo od projektnog tima, trajat će sve do 31. kolovoza ove godine.

Učili o dronovima

From Roofs to the Sky nije Blaćane lansirao u nebo kako naslov sugerira, ali blizu, priznaju blatski učenici kroz smijeh. Odobreno im je više od 45 tisuće eura koje su potrošili na dvotjedni boravak u Španjolskoj u Sevilli.

“U strukovnoj školi SAFA Nuestra Senjora de los Reyes naši učenici elektromehaničari pohađali su edukaciju naziva Solarna energije – Samoodrživa solarna kuća. Istodobno su učenici strojarski računalni tehničari u tvrtki Drone tools radili na sastavljanju, programiranju i upravljanju dronovima. Svih 16 učenika koji su otputovali na mobilnost pohađali su i tečaj španjolskog jezika, degustirali su autohtona jela te su upoznali španjolsku kulturu na izletima u Granadu i Sevillu. Stekli su nova znanja i vještine što ih čini konkurentnijima na tržištu rada istovremeno promovirajući strukovna zanimanja koja su sve traženija potičući nove generacija da se pri upisu u srednje škole odluče baš za takva i slična zanimanja”, poručili su iz projektnog tima.

Blatski su srednjoškolci dobili i certifikate, potvrde obiju organizacija kao i europski dokument Europass mobility uz primjenu ECVET-a, a u Hrvatskoj su priznata sva stečena znanja i vještine koje je ocijenio mentor iz partnerskih organizacija.

Koliko Blaćanima dobro ide kad su Erasmus programi u pitanju svjedoči i podatak da su od 2020. kad su se prvi put uključili pa do danas, na edukacije diljem EU uputili 74 učenika i 16 nastavnika što je za jednu otočnu školu od niti 150 učenika i tridesetak nastavnika izuzetan broj.

26. travanj 2024 21:17