StoryEditor
KorčulaSUSRET MUŽIKA NA PRVI DAN LIPNJA

Prva smotra nakon 40 godina!

Piše Dora Lozica
27. svibnja 2019. - 17:07
rgx time: 6.5803527832031E-5
U subotu će Lumbarda biti domaćin smotri puhačkih orkestara s otoka i poluotoka na kojoj će nastupiti gotovo 400 amatrskih glazbenika u dobi od 7 do 80 godina. Smotru Susret mužika organizira Kulturna udruga Ivo Lozica iz Lumbarde točno 40 godina nakon posljednjeg susreta održanog 1979. godine, a na taj će način obilježiti 90 godina aktivnog postojanja orkestra Narodna glazba Lumbarde koji djeluje kao sekcija udruge.
Lumbarjani se još sjećaju posljednjeg Susreta mužika na kojem su sudjelovali članovi otočnih orkestara. Prije 40 godina na otoku je postojalo tek šest „mužika“, a njihov susret održavao se svake godine u drugom mjestu. Kako bi proslavili 90. rođendan, članovi Narodne glazbe odlučili su oživjeti tradiocionalnu smotru pa su u goste pozvali sedam puhačkih orkestara s otoka Korčule te dva s poluotoka Pelješca. Sljedeće subote u Lumbardi, uz domaćine Narodnu glazbu Lumabrda, nastupit će Glazbena udruga Crnomiri (čara), HGD Sveta Cecilija (Korčula), HGU Sveta Vicenca (Blato), Moreška (Korčula), Narodna glazba Blato, Narodna glazba Smokvica i Narodna glazba Vela Luka s otoka te Glazba Ston i Hrvatska glazba Potomje s poluotoka.
Susret započinje u 17 sati okupljanjem „mužika“ po lumbarajskim zaselcima, u 18:30 formirat će se dva mimohoda, jedan iz smjera Sutivana, a drugi iz Tatinje, koji će se susresti na mjesnom trgu u centru mjesta gdje će u 19:30 održati zajednički koncert. Gotovo 400 glazbenika prije mimohoda svirat će marševe u zaselcima gdje će ih tradicionalnom hranom i pićem počastiti mještani, a nakon koncerta druženje će se nastaviti u restoranu Maestral uz prikladni domjenak. Ako broju glazbenika dodamo i volonetre te goste i posjetitelje, predviđa se da će na ovoj „fešti od mužike“ sudjelovati gotovo dvije tisuće ljudi.
„Organiziranjem Susreta mužika želimo doprinijeti međusobnom upoznavanju i povezivanju, umrežavanju amaterskih puhačkih orkestara, želimo im pružiti mogućnost da prikažu svoja dostignuća. Opći cilj smotre je potaknuti rad civilnog društva, a to je i glavni cilj Kulturne udruge Ivo Lozica koja njeguje i razvija tradicijske običaje, kulturu i kulturnu baštinu već 90 godina. Kultura je oduvijek bila glavna poveznica i način zbližavanja ljudi, posebno onih izoliranih na otoku“ – poručuju iz KU Ivo Lozica.
Prvi dan lipnja bit će rezerviran za „mužike“, kako poručuju iz Lumbarde – svi ste pozvani. Prometno redarstvo Općine Lumbarda zamolilo je sve posjetitelje da u vremenu od 18 do 22 sata za prometovanje koriste zaobilaznicu i ostale sporedne ceste kako bi se smanjila opterećenost prometa u centru mjesta.

Izdvojeno