StoryEditorOCM
KorčulaUSKORO ZAPOČINJU DANI VELE SPILE

Prapovijesni lokalitet nudi zanimljivi program

Piše Dora Lozica
3. kolovoza 2019. - 19:47
Vela spila u Veloj Luci jedan je od najznačajnijijh prapovijesnih lokaliteta na Mediteranu pa ne čudi da su se Velolučani i ove godine organizirali zanimljivu i dinamičnu višednevnu manifestaciju čiji je središnji događaj glasovita „Noć Vele Spile“.

„Dani Vele Spile“ ove će godine trajati od 7. Do 12. Kolovoza u organizaciji Pokladne udruge „Trtajun“, Centra za kulturu Vela Luka, Turističke zajednice Vela Luka te u sklopu „Luškog lita“. „Dane Vele Spile“ svečano će 7. kolovoza otvoriti učenici Glazbene škola Vela Luka u jedinstvenom ambijentu špilje uz zvuke violine i mentoricu Renatu Prizmić Linarić. Dan nakon, uz pomoć suvremene multimedijske tehnologije glasovita će špilja dobiti svoj ekran na kojem će se prikazati film „Početak“ autora profesora Marija Periše i Roberta Gečeka sa Sveučilišta Sjever iz Varaždina. Vela Spila će otvoriti svoja vrata 9. kolovoza tijekom kojeg će posjetitelji moći besplatno razgledati špiljski lokalitet uz stručnog vodiča, dok će u subotu 10. kolovoza, u Centru za kulturu Vela Luka, predavanje o istraživanjima lokaliteta Beneficija i Kopila održati dr.sc. Igor Borzić i dr.sc. Dinko Radić.

Kao i svake godine, središnji događaj manifestacije je tradicionalna „Noć Vele Spile“ koja će se održati 11. kolovoza. Članovi Pokladne udruge „Trtajun“ i ove će nam godine maskirnim igrokazom na simpatičan i humorističan način prikazati jedan dan života praljudi nakon čega slijedi neizostavna zabava uz tradicinalne gastro specijalitete i grupu Vivas za sve goste i posjetitelje. Posljednji dan manifestacije rezerviran je za obilazak lokaliteta Beneficija, odnosno Gudulija, vrijednog antičkog nalazišta u blizini Vele Luke.
„Pridružite nam se na „Danima Vele spile“, informirajte se i zabavite!“ – poručuju Velolučani.

Dora Lozica
24. travanj 2024 01:37