StoryEditorOCM
KorčulaNikad kraća sjednica Gradskog vijeća Korčule

Otpisano 100 tisuća kuna, prodane dvije nekretnine, dug grada oko 9 milijuna kuna

Piše Dora Lozica
12. listopada 2022. - 13:42

U ponedjeljak je u gradskoj vijećnici održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule s 14 točaka Dnevnog reda. Sjednica je trajala tek nešto više od dva i pol sata, a protekla je u neuobičajeno mirnom tonu. Osim aktualnog sata koji je standardno bio buran.

Polemika u aktualnom satu započela je pitanjem vijećnika Silvana Kapora o Domu za starije osobe u Korčuli. Kapor je pitanje uputio gradonačelnici Niki Silić Maroević, a osvrnuo se na mali kapacitet Doma i oronulu zgradu. Nakon odgovora gradonačelnice, prilično burno reagirao je vijećnik Darko Tarle koji je ujedno i ravnatelj Doma za starije osobe u Korčuli. Gradonačelnica je istaknula kako je osnivač ustanove županija, a ne Grad, no kako je gradska uprava svjesna problema koje prate rad Doma starih, u prvom redu neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji koče prijavu na natječaju i obnovu zgrade. Vijećnik Tarle optužio je, među ostalim, gradonačelnicu kako nikad nije ni posjetila Dom starih.

„Zgrada je derutnog izgleda što nije tajna ni posebno iznenađenje, radimo na rješavanju tog nereda, pokušavamo izdvojiti česticu kako bi se zgrada mogla obnoviti. Osim toga, u novim izmjenama i dopunama Prostornog plana prenamijenili smo zemljište u Pupnatu za izgradnju objekta tog tipa. Vijećnik Tarle je komentirao kao da ja nikad u životu nisam bila u Domu starih, doduše otkad sam gradonačelnica nisam bila, a sad više nisam sigurna ni koliko sam dobro došla“, komentirala je gradonačelnica.

Nastavilo se burno i nakon aktualnog sata, a i ovog puta primjedbe je imao vijećnik Tarle. Nakon petominutne stanke koju je zatražila oporba prije

usvajanja Dnevnog reda, Tarle je istaknuo kako je sjednica nesadržajna, kako su točke Dnevnog reda nevažne, ima ih samo 14, kako je posljednja radna sjednica bila početkom srpnja i kako se u gradu ne radi ništa.

Predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin odgovorila je kako izvješće gradonačelnice o radu nije nevažno pitanje, da su sjednice u prijašnjem sazivu trajale predugo i da su bile loše pripremljene te kako vijećnik Tarle, ako mu ne odgovara, može napustiti sjednicu što je i napravio. Nakon njegovog odlaska, na sjednici je ostalo 12 vijećnika. Sve su odluke donesene sa sedam glasova za i pet oporbenih glasova suzdržano, osim Programa rada Savjeta mladih koji je usvojen jednoglasno.

Od zanimljivijih trenutaka sjednice izdvajamo raspravu u četvrtoj točki Dnevnog reda Konačni prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2022. Prvih šest mjeseci Proračun se po dinamici puni lošije budući da je turistička sezona tek drugih šest mjeseci. U prvih šest mjeseci zabilježen je gubitak od otprilike tri i pol milijuna kuna, a kad prenesemo gubitak od prošle godine dolazimo do 9 milijuna kuna.

Gubitak je to koji ipak nije katastrofalan za Grad Korčulu budući da drugih šest mjeseci bilježe povećanje prihoda nakon izvrsne turističke sezone. Proračun se u drugom polugodištu puni i do 50 posto više nego prošle godine, ali su i troškovi veći. Ipak, vijećnici su željeli istaknuti odakle taj preneseni gubitak, radi se o dva projekta prošle vlasti koja su prilično koštala Grad, a to su obnova Gradskog muzeja Korčula i rekonstrukcija Šetališta Tina Ujevića, odnosno Hobera.

Gradska uprava nije povukla očekivana sredstva, vijećnik Kapor je tražio detaljno koliko je planirano povući bespovratnih sredstava, a koliko je realizirano. Kako doznajemo od vijećnika, za Hober je u prvoj fazi od planiranih oko sedam milijuna povučeno pola, oko tri i pol milijuna, a u drugoj fazi od planiranih tri i pol milijuna tek 800 tisuća kuna.

„Za ta dva projekta Grad je imao veliki postotak sufinanciranja, ali svaka pogreška diže određeni postotak iz Ugovora. Grešaka uvijek ima, ali tijekom provedbe ova dva projekta bilo ih je jako puno i zato nisu povučena planirana sredstva. Osim toga, Gradski muzej je trebao koštati 11 milijuna, a na kraju je

koštao 15 milijuna kuna, razliku je platio Grad u trenucima kad za to nije bio spreman. Nije se pravilno upravljalo ovim projektima, puno posla je bilo prebačeno na pročelnike u gradsku upravu koja je uz svakodnevne poslove previše okupirana, griješilo se. Na primjer, Grad Korčulu sad čeka prijava ogromnog projekta obnove Južnog zida na natječaj NPOO-a u vrijednosti od 40 milijuna kuna! Treba biti hrabar, ali i spreman tako nešto prijaviti i treba dobro promisliti na koji način voditi taj projekt jer će nas svaka greška, čak i jedan posto, jako puno koštati“, upozorila je gradonačelnica.

Gradsko vijeće na sjednici je donijelo i odluku o prodaju dviju gradskih nekretnina, radi se o vrtu na naselju pokraj hotela Marko Polo te o zemljištu u Pupnatu. Vijećnik Ivan Botica istaknuo je kako će podržati odluku o prodaju ako gradonačelnica ispuni dva uvjeta.

Vijećnici ne mogu podržati stihijsku prodaju gradskih nekretnina, istaknuo je vijećnik Botica, Grad mora imati strategiju prodaje, a sredstva od prodaje moraju biti strogo namjenska, unaprijed obrazložena gdje će se potrošiti. Drugi je uvjet izrada Kataloga gradskih nekretnina u kojima će biti jasno popisane s konkretnom naznakom što je za prodaju, a što se nužno zadržava.

„Radi se o strateškom planu prodaje gradskih nekretnina, to je vijećnik tražio i ja se s tim slažem. U tijeku je i izrada Kataloga. Sredstva prodaje vrta na naselju potrošit ćemo na izgradnju reciklažnog dvorišta, a MO Pupnat je inicijativom zatražio prodaju zemljišta kako bi sredili parking u centru naselja s kojim imaju problema. Uvela sam novi način prodaje gradskih nekretnina, cijenu svake nekretnine, nakon procjene vještaka, povisim i onda je stavim na nadmetanje, licitaciju. Tako postižemo bolju cijenu, a to smo vidjeli na primjeru prodaje parcela u Čari“, istaknula je gradonačelnica Silić Maroević.

Stari dugovi

Većina sjednica prošla je u točkama Dnevnog reda kojima su se otpisala zastarjela i nenaplativa potraživanja po raznim osnovama, osnovi komunalnih doprinosa, gradskih prihoda, poreza na tvrtku, spomeničke rente i slično. Otpisivali su se dugovi od početka 2000. do 2015. godine, neki su dugovi bili stariji od 20 godina.

Radi se o dugovima na koje gradska uprava u prošlosti nije pravovremeno reagirala, subjekte nije ovršila i ta su potraživanja završila u zastari. Prema Zakonu o otpisu dugova, Grad Korčula mora otpisati ta potraživanja kako bi bilanca bila realna. Na sjednici u ponedjeljak otpisano je oko 100 tisuća kuna dugova raznim tvrtkama i ugostiteljskim objektima koji, uglavnom, više ne postoje.

„Grad nije pokrenuto ovrhe u zakonskim rokovima i mi te dugove moramo otpisati kako bi očistili bilancu. O tome se mora govoriti, to je realnost na koju moramo upozoravati. Gradska uprava mora svim sredstvima reagirati na potraživanja, moramo iskoristiti sve načine kako bi dobili svoje prihode. Slati ovrhe nije popularno, ali to se mora. Otpisa potraživanja će biti još, ovo nije kraj“, najavila je gradonačelnica.

Kako doznajemo, sljedeća sjednica bit će početkom studenog, a nakon te sjednica slijedi ona koju svi očekujemo. Sjednica na kojoj će se usvajati novi izmijenjen i dopunjen Prostorni plan Grada Korčule.

23. travanj 2024 23:15