StoryEditorOCM
KorčulaULOŽENO 300 TISUĆA EURA

Otkrili smo koja jedina osnovna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od ponedjeljka kreće s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave

Piše Silvia Rudinović
31. kolovoza 2023. - 09:24
Samo jedna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kreće s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastaveMarko Todorov/cropix/Cropix

Osnovna škola Blato jedina na području Dubrovačko-neretvanske županije u nadolazećoj školskoj godini kreće s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave. S Ministarstvom znanosti i obrazovanja te županijskom upravom kao osnivačem, potpisali su sporazum o ulaganju 304 tisuće eura. Dio javne nabave za uređenje i opremanje školskih prostora za cjelodnevni boravak učenika u školi je u tijeku, nastavak se planira u idućoj godini, najavili su iz županijske uprave.

- Uredili smo prostorije za blagovaonicu i kuhinju. Blagovaonica je spremna, a u školsku godinu ćemo krenuti s dostavom obroka dok se kuhinja u potpunosti opremi odgovarajućom opremom. U školi smo napravili sve kako bismo bili spremni. Učitelji su u srpnju bilo u Osijeku na edukaciji, dio je bio online - rekla je Katarina Kovačić, ravnateljica OŠ Blato.

image

Samo jedna škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kreće s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave - OŠ Blato, na Korčuli

Vojko Basic/Cropix

Kao i svugdje, i u Blatu su postojale nejasnoće i nedoumice kod dijela zaposlenika i roditelja o provedbi cjelodnevne nastave. Stoga je na roditeljskim sastancima u svakom razredu predstavljen eksperimentalni program te je odgovoreno na pitanja o satnici, novim predmetima i prijedlozima dnevnog rasporeda.

- Dobro je da se iznose različita mišljenja. Zauzeli smo stav da ćemo raditi prema bilu djece te prilagođavati oblike rada ovisno o tome koliko će njima biti lakše ili teže. Mislim da je to svrha eksperimentalnog programa, sve u skladu sa smjernicama Ministarstva – kaže ravnateljica, zahvalna učiteljima i nastavnicima koji su prihvatili nove izazove.

Radi povećanja satnice, škola je zaposlila nastavnike iz dva predmeta, Hrvatskog jezika te Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a vrlo vjerojatno će i za Matematiku. Novost je da će Tjelesni i u nižim razredima predavati profesor kineziologije.

Dvije kuhinje

Kako se bliži prvi dan škole, ponovno se otvara pitanje na koji će se način provoditi odluka o podjeli besplatnih obroka svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj. Iako je stvoren dojam kako je odluka lani donesena naprečac, škole su već godinama zakonom obvezane osigurati podjelu toplih obroka za učenike od prvog do osmog razreda, što nije bila dovoljno poznata činjenica u javnosti.

image

Ministarstvo će za svakog učenika doznačiti 1,33 eura za dane kada je na nastavi

Tonci Plazibat/Cropix

Dok je Grad Dubrovnik osnivač osnovnih škola na svom administrativnom području, ostale školske ustanove su u nadležnosti Županije. Točan broj učenika koji idućeg tjedna sjeda u klupe bit će poznat tek s početkom nove nastavne godine jer je još uvijek moguć prelazak učenika iz jedne škole u drugu, kažu iz ureda župana Nikole Dobroslavića. Očekuje se brojka približna lanjskoj - 6.182 osnovnoškolca.

Od 25 škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, samo dvije imaju kuhinju. Obje škole su u Metkoviću, OŠ Don Mihovila Pavlinovića i OŠ Stjepana Radića, a u njima se pripremaju hladni obroci za učenike.

- Ostale škole samostalno provode postupke nabave za dobavljače koji će školu opskrbljivati hladnim obrocima, tzv. školskim marendama – kažu u županijskoj upravi.

image

Opet ništa od toplog obroka

Vojko Basic/Cropix

Vlada je u sprnju donijela odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za školsku 2023./2024. godinu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će za svakog učenika doznačiti 1,33 eura za dane kada je na nastavi. Iznimno, učenik koji je u eksperimentalnom programu, poput blatske škole, u novoj školskoj godini ostvaruje pravo financiranja prehrane u iznosu od 2 eura za dane kada je na nastavi.

Voće i mliječni proizvodi

„Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove godine nastavlja sa Školskom shemom na način da škole osnivaču iskazuju interes, a osnivač šalje prijavu za sve svoje škole zajedno Agenciji. Cilj programa je povećanje unosa svježeg voća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. Kroz školsku shemu u ponudi besplatnih obroka je voće za učenike u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola. Svim školama kojima je osnivač Županija je uputila dopis za iskaz interesa za sudjelovanjem u ovogodišnjoj Školskoj shemi te se nadamo uspješnom nastavku i ovog projekta po našim školama”, poručuju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

01. svibanj 2024 16:07