StoryEditorOCM
KorčulaZAJEDNO PROTIV POŽARA

Općina Smokvica potpisala partnerski sporazum s Općinom Bar i Općinom Jablanica u okviru projekta „FIRENET“

Piše Dora Lozica
28. srpnja 2023. - 20:55

Potpisom partnerskog sporazuma o suradnji i provedbi projekta „FIRENET“, Firefighter Internacional Rescue Network, kojeg su potpisali načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić, uspješno je prijavljen projekt „FIRENET“ na natječaj „Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027.“ 

Natječaj je raspisao Europski fond za regionalni razvoj u sklopu Programa Europske teritorijalne suradnje. Općina Smokvica je nositelj projekta dok su Bar i Jablanica projektni partneri. Projekt "FIRENET" vrijedan je nešto više od milijun i 409 tisuća eura, a zajednički su ga gotovo dva mjeseca intenzivno pripremale stručne službe općina Bar, Jablanica i Smokvica, Služba zaštite i spašavanja Bar, Vatrogasna jedinica Jablanica i DVD Smokvica. Projektom je predviđena nabavka 3 potpuno opremljena vatrogasna vozila za gašenje šumskih požara, nabavka osobne zaštitne i komunikacijske opreme za ukupno 55 vatrogasaca iz sve tri općine, zajedničke vježbe i edukacije prema protokolima priznatih na razini EU koje će voditi međunarodni stručnjaci iz ovog područja, izrada web aplikacije za upravljanje intervencijama i slično.

"Nadamo se da će evaluacija projekta od strane Europske komisije proći uspješno te da ćemo do kraja godine dobiti odluku o prihvatljivosti projekta. Imajući u vidu stalnu opasnost koja nam svakodnevno prijeti zbog klimatskih promjena, realizacija ovog projekta bi bila jedno od najvećih ulaganja u zaštitu imovine i ljudi od požara na području naše općine. Bez obzira na rezultate ovog projekta Bar, Jablanica i Smokvica nastavljaju prekograničnu suradnju na najavljenim projektima u novom programskom razdoblju", poručuje Tomašić. 

 

30. travanj 2024 23:04