StoryEditorOCM
KorčulaGlazbena udruga desetljećima je tu kao perjanica kulture

Nije samo pošip proslavio Čaru, tu su i omiljeni Crnomiri

Piše Dora Lozica
15. travnja 2023. - 16:44

Glazbena udruga Crnomiri iz Čare svečanim koncertom u punom Domu kulture proslavila je 70 godina rada i djelovanja, a svi dobrovoljni prilozi donirani su Ligi protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet.

Čara je malo naselje u središtu otoka u kojem izvorno raste autohtona sorta bijelog grožđa pošip donijevši mjestu od niti 600 stanovnika svjetsku slavu. Osim pošipa, Čarani se mogu pohvaliti i vitalnom Glazbenom udrugom koja već 70 godina ponosno nosi ime braće Crnomira, jedne od najljepših legendi južne Dalmacije u kojoj je Petar Crnomiri životom obranio otok od nepravde mletačkog kneza.

image

Koncert u Čari je za poželjeti

Zasviralo 13 mladih svirača

Slično su se Čarani obranili od zuba vremena, možda ne životom, ali srcem i ustrajnošću da amaterski puhački orkestar održe aktivnim budući da su u izoliranim sredinama tzv. “mužike” središte kulturnih i zabavnih događanja. Izazovna vremena u prošlosti činila su se jednostavnija od ove tri Covid-19 godine tijekom kojih nisu održali niti jedan koncert. Pandemija je ugasila brojne udruge i društva, no ne i čarsku mužiku koja je, zahvaljujući donacijama Grada Korčule i DNŽ, održavala povremene probe i školu sviranja za djecu, a kruna tog rada predstavljena je na Uskrs. Koncert je odsviralo čak 13 novih, mladih svirača.

“Preživjeli smo koronu i predstavili 13 novih svirača, oni su naše perjanice, naša budućnost. Međutim, zahvalili smo se i nekoliko starijih glazbara koji su još uvijek redovni na probama, oni su naš veliki oslonac i primjer mladima. Nije lako u Čari baviti se glazbom, pogotovo ne u ovo vrijeme kad je puno obaveza u Čarskom poju. Glazbena škola je daleko, u Korčuli, lakše bi bilo da djeca nauče i koju notu, lakše je raditi. Ali, nećemo se žaliti, Čara je možda mala, ali ima veliko srce”, poručio je predsjednik GU Crnomiri Tonći Tomić.

image

Prva postava mužikanata na prvom nastupu 1. svibnja 1953.

Brojnu je publiku čarska mužika zabavila obnovljenim repertoarom, ali i nekim novim komadima, a svi su skupa zapjevali s gostima koncerta, mješovitom klapom HGD-a Sv. Cecilija iz Korčule. Posebno je emotivno bilo dok su se prisjećali početaka kao i svih zaslužnih za proslavu 70. rođendana.

Kako nam je otkrio Julio Marelić, tajnik udruge, moderator programa, mužikant i aktivist Lige protiv raka, krajem 1952. godine prošlog stoljeća u vrlo izazovnim vremenima Čarani su odlučili svoje glazbene talente okupiti u udrugu. Njih desetak uključenih u društveno-politički život otoka pokrenuli su inicijativu, a uskoro su našli i izdašnog donatora, Antuna Lausa Pomenića, inače Čaranina iz Johannesburga, koji je u Londonu kupio i poklonio prvu postavu instrumenata. Prvi je nastup čarske mužike održan za Prvi maja 1953. godine pod vodstvom prvog maestra Bernarda Tomašića, tad su nastupila 22 glazbara. Spaso Krajančić, dobitnik nagrade Grada Korčule za životno djelo, dirigentsku palicu preuzima 1962. godine i postaje najdugovječniji maestro koji je naučio svirati i današnjeg predsjednika Tomića, ali i njegovu glazbeno izrazito nadarenu djecu. Nakon Spasa, voditeljsku ulogu preuzima još jedan Krajančić, ali ovog puta Alen gdje se zadržao dugih 18 godina, a od toga 16 i kao predsjednik udruge. Već dvije godine, maestro je sin predsjednika Tomića, mladi i talentirani klarinetist Gabriel Tomić, a glazbara danas ima 38.

image

Predsjednik udruge Tonći Tomić uručio je zahvalnicu Spasi Krajančiću, najdugovječnijem sviraču i maestru carske muzike

Mladi odlaze, ali...

“Nekad su bile problem financije, danas je to vrijeme i interes. Vremena je malo, a dosta mladih rano napušta otok zbog srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Ali, to ne znači da ne treba pokušavati i biti ustrajan, ponosni smo na ovih 70 godina!”, priznaje nam Marelić.

Baš se Juliju Mareliću emotivnim riječima zahvalio i predsjednik udruge. Njegovi zdravstveni problemi i borba s bolešću rezultirali su suradnjom s Ligom protiv raka za koju su se prikupljale humanitarne donacije.

“Osjetio je da nam treba pomoć, unatoč svom zdravstvenom stanju. Nije odmah bio za, ali ljubav prema Čari bila je veća. On je....

27. travanj 2024 11:19