StoryEditorOCM
KorčulaFinale ženskih klapa

Ne može Omiš bez Lumbarjana: Korčulanski tenor Roko Radovan komentirao trendove u klapskom pjevanju: ‘Muške klape danas gube identitet, žene su superirornije...‘

Piše Dora Lozica
20. srpnja 2024. - 15:25

Iako u sinoć održanom ženskom finalu 58. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu nije nastupila niti jedna klapa s otoka Korčule, čak troje klapaša iz Lumbarde popelo se na prestižnu pozornicu po nagradu. Niti Omiš može bez Lumbarjana, niti Lumbarjani bez Omiša ove godine.

Roka Radovana, poznatih hrvatskog tenora, klapskog voditelja i pjevača uhvatili smo nakratko u Omišu gdje u hladovini čeka da se s toplim sendvičima vrati Ante Nobilo, njegov prijatelj i kolega, u klapskim krugovima itekako poznat bas profondo. Pratili su sinoć žensko finale, Roko je bio i aktivno uključen kao voditelj klape Sorelo, a na kraju je osvojio i nagradu. I ne samo on.

"Sinoć smo Ante i ja na žižuli čekali proglašenje nakon kojeg smo shvatili da je klapa koju vodim, klapa Sorelo, osvojila treću nagradu publike, klapa Ventula u kojoj pjeva naša Lumbarajka Gabriela Maričić osvojila je treću nagradu stručnog povjerenstva, a klapa Oželanda, u kojoj pjeva još jedna naša Lumbarajka Antonela Milina, drugu nagradu povjerenstva. Pratio sam i finale mješovitih gdje je pobijedila klapa Ivo Lozica, morat ćemo napravit u Lumbardi jednu klapsku feštu i proslaviti ove nevjerojatne rezultate! Mjesto od niti tisuću stanovnika s toliko omiških nagrada, to je fenomen.", ushićeno zaključuje hrvatska, tenorska zvijezda.

image

Roko Radovan

U završnoj večeri ženskih klapa 58. FDK u Omišu, održanoj sinoć na Trgu sv. Mihovila, najbolja je klapa prema odluci stručnog ocjenjivačkog povjerenstva bila klapa Kapric iz Zadra, osvojile su Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša. Srebrni štit, za samo jednu desetinku boda zaostatka, pripao je klapi Oželanda iz Zagreba, a treću nagradu osvojila je splitska klapa Ventula. Publika je najviše glasova poklonila mostarskoj debitantskoj klapi Liron, osvojile su Zlatni omiški leut. Srebrni omiški leut pripao je domaćoj klapi Mirabela CZK, dok je brončani uručen klapi Sorelo iz Zagreba.

Popeli su se tako Lumbarjani sinoć čak tri puta na omišku pozornicu, a sve zahvaljujući Roku. Gabriela i Antonela su ponikle baš iz njegove voditeljske palice, prva klapa u kojoj su pjevale bila je Rokova ženska klapa Izergo iz Lumbarde koja je 2019. godine ocijenjena najboljom na Večeri debitanata na Bolu. Klapu sačinjenu od raspjevanih srednjoškolki iz Lumbarde čekala je sudbina razilaska, svaka je otišla svojim putem, uglavnom na fakultete u različite gradove. No, Rokov je glazbeni autoritet ostao zapisan u njihovim pjevačkim sudbinama, čak su tri "njegove Lumbarajke" ove godine osvajale nagrade na Omišu. Osim Gabriele i Antonele sinoć, tu je i Anamarija Milina koja je nedavno osvojila zlato na Večeri mješovitih klapa s klapom Ivo Lozica, a u Rokovom je Izergu pjevala drugog alta.

"Kad ih vidim u drugim monturama, kad ih čujem kako su važan dio neke druge klape, osjećam se ponosno. Kao voditelj danas na Omišu mogu dati obol s umjetničke strane i to me raduje budući da ne mogu pjevački. Bit ću iskren, Omiš mi ne fali. Danas puno više uživam prenositi tu ljubav prema festivalu na druge, u tome više guštam nego u samom Omišu. Ove mi godine prvi put na žižuli srce nije treperilo, bio sam miran i uživao gledati sve te mlade ljude i koliko im Omiš znači", priznaje nam Roko.

Nije ga bilo teško nagovoriti da se prisjeti 2015. godine kad je kao mladi tenor s lumbarajskom klapom Arti, u velikom preokretu u finalu, osvojio srebrni štit tik iza kultne klape Vinčace, ostavivši iza sebe veličine poput Mriže i Pinguentuma. Tad je Omiš bio drugačiji, tvrdi Roko, u muškom finalu konkurencija je bila nevjerojatna, a danas su se snage obrnule.

"Danas je muško finale inferiornije od ženskog, ove godine smo gledali šest izvrsnih ženskih klapa u finalu, a u muškome večeras dvije, možda tri. Bila je to i glavna tema ove godine na žižuli, ženske klape puno rade i puno se trude, postale su prepoznatljive. Muške klape gube identitet, prije si po tenoru odmah znao odakle je klapa, sad su sve iste. U muškom finalu večeras kao najbolje vidim klapu Bošket i Vinčace koji dolaze s novom postavom", najavio je Roko.

image
Klapa Izergo/

Veliki problem u muškim finalima, ali i općenito, Roko vidi i u izboru pjesama. Poštivanje prema festivalu u Omišu nalaže voditeljima odabrati originalan program koji se ne izvodi često, uvjeren je. Njegov se potpis u klapama ne može sakriti, uživali smo ove godine u fantastičnom repertoaru Iva Lozice kojeg je odabrao baš on. Osim tradicionalnog dubrovačkog napjeva, odabrao je skladbu Korčulanina Vinka Didovića s tekstom Pjera Mirića. Mirićevu Jubi si me u sakreto odabrao je i za žensku klapu Sorelo, a uz nju tradicionalnu, korčulansku To je bilo na Sloveh s kojom je baš 2015. osvojilo spomenuto srebro zlatnog sjaja. Studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, većinom Dalmatinke, nisu imale lak zadatak, no odlično su ga odradile, uvjeren je njihov voditelj.

"Mislim da su osvojile publiku baš s To je bilo na Sloveh, a posebno mi je drago da se korčulanska pjesma širi Omišem pa sve do Zagreba. Danas su neka druga klapska vremena, cure su bile smirene, izašle su na pozornicu i super otpjevale, ova ekipa radi skupa tek od siječnja. Mi smo bili drugačiji, previše uzbuđeni, mislili smo da smo u snu gledajući sve te klapske veličine oko nas. Ova nagrada puno znači klapi Sorelo, marljive su, radišne, motivirat će ih za dalje", uvjeren je.

Roko i Ante ipak neće ostati na muškom finalu, ali razlog je opravdan. Trkom se vraćaju na otoku, u rodnu, pješčanu, zlatnu i umjetnošću nadarenu Lumbardu kako bi organizirali, pogađate, glazbenu večer! Ovog puta posvećenu klasičnoj glazbi, bit će komornog orkestra, dirigenata, solista, klapa... No, prije toga, kad će klapska fešta i proslava pitaju iz redakcije?

 

08. rujan 2024 01:41