StoryEditorOCM
KorčulaSASTANAK PUN TENZIJA |

NATEGNUTI ODNOSI IZMEĐU FABRISA I UGOSTITELJA - Hoće li se javna površina naplaćivati ili ne?

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2020. - 17:12
U ponedjeljak u dvorani Centra za kulturu Korčula, održan se radni sastanak korčulanskih ugostitelja, obrtnika i poduzetnika s gradonačelnikom Andrijom Fabrisom na kojem se raspravljalo o mjerama pomoći tijekom epidemije virusa Covid-19.
Kako se i očekivalo, sastanak je bio pun tenzija, no s obje je strane ukazana želja za dijalogom. Okupio se veliki broj ugostitelja, obrtnika i poduzetnika s područja Grada Korčule, a najviše polemike izazvala je rasprava o plaćanju javne površine.

Kako doznajemo od gradonačelnika Fabrisa, pravo na zakup javnih površina ostvaruje se potpisivanjem ugovora na četiri godine, no u Korčuli zakup se plaća samo šest mjeseci godišnje, od svibnja do listopada, budući da tijekom ostatka godine većina objekata ne radi. Javna se površina naplaćuje prema iskorištenosti, odnosno po metru kvradratnom. Za svibanj su svi već oslobođeni plaćanja, istaknuo je Fabris za Radio Korčulu, a kako će se naplaćivati u narednim mjesecima za sad je još neizvjesno.

„Za svibanj smo svima oprostili plaćanje naknade jer objekti nisu radili i to je logično, a priča se i o prijedlogu da se javna površina uopće ne naplaćuje ove godine. Ako turističke sezone uopće ne bude, i taj je prijedlog realan, ali nije realno očekivati od Grada da se u potpunosti odrekne naknada od javne površine. To znači da će ugostitelji plaćati npr. najmove vlasnicima prostora, a da je naša javna površina bezvrijedna. Takve odluke ne mogu donijeti sam, donosi ih Gradsko vijeće, a ako vijeće odluči da se treba odreći naknada od javne površine i komunalne naknade, u redu, ali onda će morati objasniti kako ćemo i od čega namiriti neke druge stavke“, komentirao je gradonačelnik Fabris istaknuvši kako Grad troši znatna sredstva na brendiranje turističke destinacije i ponude te kako se Korčula izdigla iz prosječnosi na razinu o kojoj se nekad moglo samo sanjati, a sve to ide u prilog ugositeljima.

S druge strane, ugostitelji su u poprilično neizvjesnoj situaciji. Iako su 11. svibnja mjere popustile, vrata je otvorio samo dio korčulanskih kafića. Popularno Šetalište Petra Kanavelića još uvijek zjapi prazno, a niti jedan hotel neće otvoriti do 1. lipnja. Autobusne linije voze samo preko otoka, u nedjelju će krenuti i redovna linija za Zagreb dok su katamaranske linije su još uvijek u prekidu. Trajekt na relaciji Dominče - Orebić je još uvijek vozi tek nekoliko puta dnevno i na toj su liniji već zabilježene ozbiljne gužve, navodno će do kraja ovog tjedna uvesti još nekoliko vožnji. U Korčuli turista nema, ugostitelji se za sad još
uvijek mogu osloniti samo na domaće goste. Ipak, gradonačelnik Fabris je optimističan.

„Nekad je predsezona ovisila o vremenskim uvjetima, sad ovisi o epidemiološkim, no prošle smo godine bili u sličnoj situaciji. Svibanj je bio kišovit i hladan, sezona je započela tek polovinom lipnja pa je na kraju bila zadovoljavajuća za svih. Ne kažem da će i ova biti takva, ne može biti, ali nešto će se ipak zaraditi. Cilj je što manje finacijske štete za svih“, ističe Fabris čestitajući
svim otočanima na disciplini i pridržavanju mjera stožera u protekla dva mjeseca.

Ugostitelji i obrtnici su osnovali inicijativu koja je donijela odluku gradonačelniku Fabrisu uputiti, za sad, dva prijedloga. Predlažu da se ugostitelje u cijelnosti oslobodi plaćanja naknade za korištenje javne površine u 2020. godini te da stožer Civilne zaštite Grada Korčule na svojim stranicama i putem društvenih mreža svakodnevno, na nekoliko stranih jezika, obavještavaju o mogućnosti i uvjetima dolaska turista u Korčulu. 

Kako doznajemo od inicijative, plan je definirati još nekoliko zahtjeva, ali ove za sad smatraju najbitnijima. U odboru koji će u ime svih ugostitelja pregovarati s gradonačelnikom su Pero Lozica, Suzana Lucin, Silvano Kapor, Marko Gajski i Ivan Marelić.
„Mislimo da je prioritet otvaranje ugostiteljskih objekata i što već zaposlenost. Obavezno pridržavanje propisanih mjera stožera dovodi do činjenice da je javna površina smanjena i do 30 posto. Prvih nekoliko dana rada od opuštanja mjera pokazuju kako ostvareni prometi nisu dovoljni niti za pokrivanja troškova energenata, a kamoli za plaće djelatnika. Troškovi propisane dezinfekcije su također značajni“, obrazložili su iz inicijative svoj zahtjev.

Ugostitelji će svoje zahtjeve imati priliku iznijeti već na sljedećoj gradskoj sjednici u petak koja će imati više od 30 točaka Dnevnog reda. Kako ističu, trenutno žongliraju oko epidemiološkoh mjera, odluka gradonačelnika i više nego neizvjesne sezone, a u jednu je rečenicu situaciju sažela obrtnica koja inače ima štand na Rampadi – „Ovo je sezona za nas, napokon ćemo guštat u valama i škojima. Neka mladi sad vide kakav je život nas u mirovini, jer ove godine primanja će im bit kao i naše mirovine“.
 
25. travanj 2024 15:01