StoryEditorOCM
KorčulaFOTO/VIDEO

Vojni helikopteri napravili pet preleta iznad Lumbarde i nestali iz vida: Ne zna se čiji su, ali je dobro sve dok nisu ruski...

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2023. - 19:42

Danas su u poslijepodnevnim satima Lumbarjane uznemirila mala eskadrila Black Hawka koji su pet minuta letjeli iznad najistočnijeg rta otoka Korčule.

Korčulanima zvuk helikoptera ledi krv u žilama, dolazak na otok znači da je netko u životnoj opasnosti i potreban mu je hitni prijevoz na kopno. Dodatni je to razlog zbog kojeg su nas danas kontaktirali uznemireni Lumbarjani kojima su tri UH-60 Black Hawka pet minuta letjeli doslovno iznad glave, vrlo nisko.

image

Nezvani gosti nad Lumbardom

Čitatelj

Kako smo uspjeli doznati, nije se radilo o zdravstvenoj intervenciji kao ni o vatrogasnoj, a letjelica nije bilo ni na radaru, što bi značilo da su isključili transpondere.

Što su radili iznad Lumbarde? Vrijeme je u najmanju ruku nepovoljno za let, slaba vidljivost, jaka naoblaka, pljusak i jugo, neobične okolnosti za prelete tri Black Hawka. Kako doznajemo od Lumbarjana, napravili su pet preleta iznad mjesta, točno od 16:49 do 16:52, a zatim su produžili.

Kako je premijer Andrej Plenković izjavio tijekom sjednice Vlade u ožujku, Hrvatska trenutno ima četiri Black Hawka, dva kupljena te dva donirana od strane SAD-a. Radi li se o tim helikopterima ili nekim drugim u sastavu NATO-a, ne znamo, kao ni razlog njihovog posjeta Lumbardi.

19. travanj 2024 13:18