StoryEditorOCM
KorčulaNOVI SKANDAL U KORČULI

Namontirali cijevi za mrežicu na poznati rad glasovitog Bernarda Bernardija

Piše Dora Lozica  
FOTO: Vinka Damjanović
18. srpnja 2020. - 14:53
Trg pomirenja, odnosno Spomenik kako ga Korčulani nazivaju, jedan je od simbola Korčule, a uskoro će dobiti i novi ukras, prozirnu zaštitnu mrežicu koja će osiguravati goste susjednog kafića od letećih nogometnih lopti.

Trg pomirenja u centru grada spomenik je Korčulanima poginulim u Drugom svjetskom ratu, inače poznati rad glasovitog Bernarda Bernardija, jednog od najpriznatijih i najcjenjenijih hrvatskih arhitekata i dizajnera 20. stoljeća.
Kako je suživot u centru grada često izazovan, ili kako se kolokvijalno kaže sve je problem, među aktivnosti koje međusobno smetaju sugrađanima našao se i nogomet „na male branke“ koji se tijekom ljetnih mjeseci spontano igra baš na Spomeniku. Spomenik, prekrasan kameni trg u obliku amfiteatra pokraj mora, pozornica je mnogih društvenih događanja, kako organiziranih, tako i spontanih, a ljeti je i omiljeno igralište za djecu i mlade.

Priča je započela nedavno na sjednici Gradskog vijeća Korčule kad je nezavisni vijećnik Tino Andrijić istaknuo pitanje sigurnosti posjetitelja ugostiteljskog objekta pokraj Spomenika. Nije rijetkost da lopta s obližnjeg Spomenika završi na stolu ugostiteljskog objekta što predstavlja realnu opasnost za goste, kako je istaknuo vijećnik Andrijić, budući da lopta doleti na stol pun stakla. Andrijić je sugerirao gradonačelniku da razmisli o tom problemu koji, kako ističe, nije nimalo bezazlen te da je potrebno Spomeniku zadržati dignitet, a ne ga pretvoriti u nogometno igralište za odrasle ljude. Gradonačelnik Fabris je potom najavio postavljanje prozirne mreže na jednu stranu Spomenika kojom bi zaštito posjetitelje kafića te omogućio Korčulanima da nastave sa sportskim aktivnostima. Iako je postavljanje mreže najavljeno na sjednici vijeća u ponedjeljak, reakcija gradskih vijećnika je izostala sve do danas, kad su započeli radovi na postavljanju mreže.

Jutros je gradonačelnik Fabris, u suradnji s djelatnicima KTD-a Hober, započeo s mjerenjima i postavljanjem montažnih šipki na Spomeniku. Na društvenim mrežama uslijedile su brojne reakcije nezadovoljnih građana koji takav čin smatraju devastacijom kulturnog dobra i umjetničkog djela, a najavili su i prijavu konzervatorima. Gradonačelnik Fabris dao je izjavu za Radio Korčulu koju prenosimo u cijelosti.

„Otkad je Spomenik sagrađen, prostor je korišten za mnoge javne manifestacije, isto tako i za igranje nogometa. Brojne su generacije koristile taj prostor za zabavu i to i jest namjena tog prostora, da se koristi u razne svrhe.
Radi se o običaju grada Korčule. Nije samo Spomenik korišten za igranje nogometa, mi smo kao mladići koristili i pjacu ispred katedrale, Rotondu, atrij Gradske vijećnice, lođu Turističke zajednice dok nije zatvorena staklom, Trg Sv. Justine... Uvijek je bilo negodovanja od strane svećenika ili susjeda, to je jedan foklor između mladića u gradu i ostalih stanovnika, to je naša tradicija što je i simpatično.
Sinoć npr. nogomet nisu igrali odrasli, već mala dječica i lopta je dva puta završila u obližnjem kafiću. Kako bi se postigao suživot tog običaja i ugostiteljskog objekta, dogovoreno je s KTD-om Hober da se postavi montažna mreža koja bi stajala negdje u blizini i po potrebi se koristila, kad se igra nogomet bi se montirala, a kad se ne igra bi se maknula.
- Nismo iskomunicirali s konzervatorima postavljanje mreže, šipke su montirane u fugama, nije oštećen kamen. Isto kao i postavljena rasvjeta na Spomenik, odnosno reflektori, ali na to nitko nije reagirao. Ako se pokaže da smo napravili propust, onda ćemo propust i ispraviti. Cijevi su montažne i kad nema potrebe one se mogu maknuti.
Mrežica će biti postavljena čim se nabavi, naručena je za tu namjenu i po mjerama koje su uzete na licu mjesta. Izgledat će sigurno lijepo“, najavio je gradonačelnik Fabris.
24. travanj 2024 10:29