StoryEditorOCM
KorčulaNepoćudno ime

Nakon reakcije Korčulana i gradonačelnice, striptiz klub mijenja ime. Više nije ‘All saints‘

Piše Dora Lozica
20. lipnja 2023. - 15:49

Korčulane je ovih dana uznemirila informacija da se u središtu starogradske jezgre otvorio striptiz klub koji nosi ime All Saints, odnosno ime crkve Svih svetih pokraj koje se nalazi. Većina je građana zgrožena, no neki ističu kako striptiz program u Korčuli nije ništa novo, prije 50 godina bio je pravi hit.

Letak koji se širi gradom potvrđuje ono o čemu se već duže vrijeme šuška gradskim štekatima, u Korčuli je otvoren striptiz bar! I ne samo to, bar se nalazi u Arsenalu u kojem je nekad davno bio popularni noćni klub Gaudi, odmah pokraj crkve Svih svetih, središta najstarije istoimene korčulanske i europske bratovštine pa je vlasnik smatrao zgodnim da se klub zove All Saints što je posebno uvrijedilo Korčulane.

Vlasnik korčulanskog striptiz kluba našao se, čini nam se, sasvim slučajno na tankom ledu. Nakon što je popularni noćni klub zatvoren, atraktivna terasa pokraj kule Svih svetih ispred kluba pretvorena je u Caffe bar i Cocktail bar koji je godinama radio pod imenom All Saints što nikome nije smetalo. Novi je vlasnik ponudio i novi sadržaj, striptizete, a ime je ostalo isto na što je reagiralo Društvo turističkih vodiča Korčule i bratovština Svih svetih.

„Grad je zaprimio zahtjev za noćni klub, predstavljen je novi vlasnik, no nisam dobila informaciju da će biti ponuđen i novi sadržaj. Nakon što su mi se obratili vodiči, javila sam se vlasniku s molbom da promijene ime kluba. Oni su to i napravili, poslali su mi potvrdu kojom su zatražili promjenu imena, klub će se zvati Sunset Vista“, komentirala je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

To su nam potvrdili i iz Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko-neretvanske županije. Noćni bar u Arsenalu postoji već 20 godina, promjenom vlasnika nije se promijenila vrsta članka Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, a zahtjev za promjenom imena je podnesen.

„Objekt je i dalje caffe bar/noćni bar kao što je već registriran 20 godina. Striptiz bar u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ne postoji, to je kolokvijalni naziv sukladno sadržaju unutar kluba“, objasnili su nam iz Odjela.

Budući da je striptiz siva zona ugostiteljske ponude, doslovno preko noći noćni klub možete pretvoriti u striptiz klub. Gradonačelnica ističe da lokacija za takvu vrstu objekta nije primjerena, starogradska jezgra nije mjesto za noćne klubove. Osim toga, nije uvjerena da je striptiz klub sadržaj koji Korčuli nedostaje, no smatra da vlasnik nije htio nikoga namjerno uvrijediti. Budući da će ime Svih svetih ostaviti bratovštini, ostaje moralno pitanje, pitanje ćudoređa koje je u Korčuli ovih dana doseglo vrhunce.

„Pitamo se kako je moguće da se u Korčuli, u staroj gradskoj jezgri, niti deset metara od crkve Svih Svetih, otvorio striptiz klub? Reći ćete možda, što to ima veze? Čemu drama? Međutim, tu dolazi pitanje odgovornosti. Odgovornosti prema našem vjerskom nasljeđu najprije, a potom kulturnom i povijesnom. Na tom mjestu, deset metara od striptiz kluba, još je davne 1301. godine prvi korčulanski biskup osnovao je bratovštinu Svih Svetih, to laičko udruženje aktivno je bez prestanka sve do danas, oduprlo se raznim izazovima kroz povijest i ostavilo dubok pečat na identitet grada, kako vjerski, tako i onaj svjetovni. Bratovština Svih Svetih najstarija je institucija u gradu i nije za se čuditi što ju bratimi ljubomorno čuvaju. Čuvaju bratimi osim u tančinu propisanih tradicija i nešto duha stare Korčule, pobožne, poštene Korčule, Korčule u kojoj su se žene poštivale. I što nas je to danas dočekalo? Lokal u kojemu se zapravo ponižavaju žene, za novac se izlažu i objektiviziraju.

Sam prostor arsenala, nekad je čak služio i kao gradsko groblje, dakle kad promislite na striptiz bar u Korčuli znajte da se odvija na kostima naših starih, što je možda i generalno prava slika Korčule i onoga u što se pretvorila“, napisali su u objavi na službenoj Facebook stranici bratovštine Svih svetih.

Pitanje striptiz barova i legalne prostitucije u zakonodavnim okvirima tema je mnogih europskih država, pogotovo turističkih, ali i moralno pitanje oko kojeg se lome koplja feminističkih udruga. Zarađuju li žene tako svojevoljno ili prisilno, je li to posao kao svaki drugi ili je ponižavanje i zlostavljanje žena te na koncu, treba li jednoj turističkoj destinaciji takav objekt ili ne treba – pitanja su za sad bez odgovora. Činjenica jest da udruženja poput spomenute bratovštine odjednom u fokus stavljaju pitanje objektiviziranja i ponižavanja žena, a to su teme kojima se nikad u svojoj sedam stoljeća dugoj povijesti nisu bavili. Brine li ih ponižavanje žena ili ćudoredni ponos duboko uvrijeđen otvaranjem striptiz bara?

Već se dugo u Korčuli priča o otvaranju striptiz bara, ali Korčulani kao da nisu vjerovali da je to moguće. Još je u svibnju ove godine u jednoj otočnoj Facebook grupi za oglašavanje osvanula objava u kojem stanoviti gospodin traži plesačice za striptiz klub u Splitu, Vodicama

i Korčuli. Nudi smještaj i prijevoz do posla, a broj koji je naznačen u objavi je isti onaj koji smo dobili kao vlasnikov. Vlasnik nam se javio na poziv, ali je odbio dati bilo kakvu izjavu.

Iako se većina Korčulana zgraža na otvaranje striptiz kluba, ipak jedan dio sugrađana ima potpuno drugačije mišljenje. Takva vrsta ponude za Korčulu nije ništa novo, naime, u noćnom klubu u sklopu nekadašnjeg hotela Bon Repos prije 50 godina održavao se striptiz program. Program je bio osmišljen kao cabaret s mađioničarem, tih je večeri klub bio krcat, a Korčulanima je to bilo sasvim normalno, nitko se nije zgražao niti se pozivao na kosti naših predaka. Dio Korčulana se pita ide li Korčula po pitanju društvenih i liberalnih stavova naprijed ili nazad?

„Ova hajka koja se digla oko striptiz kluba je strašno glupa, konzervativna i zaostala. Kako se mi mislimo baviti turizmom? Gosti iz jahte koji imaju platežnu moć žele u casino ili striptiz klub gdje će potrošiti novce i uživati, a ne u jeftine pizzerije. To je turizam, a ne ovaj špageti turizam koji neki zagovaraju. Osim toga, ti što dižu najveću halabuku direktno žive od turizma, to je sramota Korčule! Tko je prije pedesetak godina uopće promislio nešto reći protiv striptiza, nitko! Korčula je onda bila naprednija“, uvjeren je jedan stariji sugrađanin.

03. svibanj 2024 06:57