StoryEditorOCM
KorčulaTEČE ROK OD 90 DANA

Nakon ostavke Kuzme Tomašića Smokvicu čekaju prijevremeni izbori, evo što poručuju iz HDZ-a

Piše Anton Hauswitschka
28. svibnja 2024. - 14:06

Kuzma Tomašić danas je dao neopozivu ostavku na dužnost načelnika Općine Smokvica na Korčuli nakon što je prije desetak dana uhićen u akciji USKOK-a zbog sumnje u izvlačenje EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra. Vlada RH u narednim danima trebala bi imenovati povjerenika koji će voditi Smokvici do prijevremenih izbora koji se moraju održati u roku od 90 dana od dana prestanka mandata općinskog načelnika. Iako su iduće godine redovni lokalni izbori, Zakon o izborima nalaže da se oni u slučaju ostavke načelnika moraju održati u kalendarskoj godini, a malo je vjerojatnosti da će ih Vlada uspjeti ‘utrpati‘ zajedno sa izborima za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja ove godine te tako uštedjeti novac iz općinskog proračuna. 

image

Kuzma Tomašić

Bozo Radic/Cropix

Kuzma Tomašić podnio ostavku na mjestu načelnika Općine Smokvica

Bivši SDP-ovac, a odnedavno član Socijaldemokrata, Kuzma Tomašić Smokvicom je ‘vladao’ od 2017. godine, no kako nam kažu upućeni, njegova neopoziva ostavka očito je bila preduvjet da ga se pusti iz istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Višegodišnja dominacija SDP-a u Smokvici već je godinama ‘trn u oku’ u županiji vladajućeg HDZ-a. - HDZ je spreman za prijevremene izbore u Smokvici na koje ćemo izaći s našim kandidatom. Tko će to biti, dogovorit ćemo se s općinskim odborom naše stranke u narednim danima kada se i službeno raspišu izbori – poručio nam je predsjednik Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, Blaž Pezo.

image

Muzej zlata i srebra u Smokvici

Andjela Scepanovic/Cropix

Ako njihov kandidat pobijedi, do redovnih izbora morat će biti u kohabitaciji s općinskim Vijećem kojim vladaju socijaldemokrati. Naime, uz predsjednika Nevena Baničevića iz redova SDP-a u općinskom vijeću Smokvice su još njegovi potpredsjednici Ivanka Stanojević (SDP) i Frano Didović (HDZ) te vijećnici Ljubo Kunjašić (NL), Marinka Maretić (SDP), Jerko Stipišić (NL) i Lenko Salečić (HDZ).

Načelnik Smokvice Kuzma Tomašić priveden, sumnjiči ga se za mutne radnje u projektu financiranom EU sredstvima

Podsjetimo, uz Tomašića uhićen je i građevinski poduzetnik  Ivica Kriletić, vlasnik tvrtke koja je izvodila radove na projektu Muzeja zlata i srebra.

 

24. lipanj 2024 15:01