StoryEditorOCM

Najmasovniji gastro spektakl u Županiji: Makarunada u Žrnovu oborila sve rekorde, više od tisuću slasnih porcija planulo u trenu

Piše Dora Lozica
6. kolovoza 2023. - 09:48

Mislili smo da je prošlogodišnja Makarunada oborila sve rekorde, no članovi udruge Žrnovski makaruni napravili su korak više. Ovogodišnje 14. izdanje gastro spektakla može se pohvaliti izvrsnom organizacijom, na makarune se nije čekalo duže od petnaestak minuta, a još je jednom prodan rekordan broj porcija.

Neviđena gužva pred kotlom

Zbog pandemije dvije se godine čekalo prošlogodišnju Makarunadu, a Dom kulture u Žrnovu primio je rekordnih dvije tisuće ljudi. Neviđena gužva miješala se s mirisom šuga od govedine, kultni žrnovski makaruni strpljivo su se kuhali u kotlima na otvorenoj vatri uz gladne poglede brojnih posjetitelja iz cijeloga svijeta.

image

Vatra mora biti dobra

Domagoj Miletić

Isti broj ljudi pohrlio je i prošle nedjelje u Kampuš, možda i koji čovjek više, no stotinjak članova udruge osmislili su nešto drugačiji organizacijski koncept što je rezultiralo kraćim redovima i 60 prodanih porcija više unatoč činjenici da je pijat makaruni dosegao cijenu od 10 eura. Predsjednica udruge Žrnovski makaruni Fani Duhović još je prošle godine najavila kako imaju 12 mjeseci za bolju pripremu i reorganizaciju.

“Počeli smo ranije kuhati makarune, rasporedili smo više ljudi na kotlove koji su kuhali od 18,30 do 22,30 bez prestanka. Šug smo napravili od 230 kilograma mesa i 180 kilograma kapule, skuhali smo 270 kilograma makaruna, prodano je 1310 porcija što je 60 porcija više nego prošle godine. Bolje smo organizirali promet i parking u dogovoru s komunalnim redarima, dojam je bilo da je manje ljudi jer je bila manja gužva. Prezadovoljni smo”, istaknula nam je Fani Duhović.

Za ovogodišnju Makarunadu pripreme su tekle cijelu godinu, a posljednja dva mjeseca još intenzivnije. U Kampušu vrijedne su Žrnovke rukama zavrtjele 300 kilograma makaruna, a muški su članovi pripremali drva za vatru i ostalu logistiku.

image

Na svijetu nema bolje paste!

Domagoj Miletić

Novost su ove godine i lokalni OPG-ovi i vinari koji su pratili ponudu Makarunade, to je osmislila TZG Korčule, kaže Fani, čija je financijska podrška ove godine bila izdašna. Naravno da su i ove godine sudjelovale članice Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet koji su frigale prikle za se zasladiti, ali i Katija Depolo koja svake godine napravi klašune i broštulane mindele te ih donira Makarunadi.

Kuhali vrućini usprkos

U restoranima ćete naletjeti na svašta, rijetko koji ugostitelj priprema makarune prema tradicionalnoj recepturi. Baš je to bio glavni cilj Makarunade, ponuditi izvorno jelo u mjestu u kojem je nastalo po promotivnoj cijeni uz komad domaćeg kruha s moračem.

image

Zabavna i ukusna pučka festa

Domagoj Miletić

Početna je ideja izašla iz svojih okvira u razmjerima kojima se nitko nije nadao. Žrnovski su makaruni postali potpuni hit i trend, a Makarunada najmasovniji gastro spektakl u županiji.

Priča o Makarunadi počinje 2007. godine kad su članovi Crvenog križa ispred Doma kulture u Žrnovu prikupljali sredstva u humanitarne svrhe. Skuhali su i prodali 20 kg makaruna. Ta brojka danas zvuči naivno, ali Makarunada je rasla godinama, skok se nije dogodio preko noći. Makarune su godinama pripremale četiri ekipe Kampuš, Postrana, Prvo selo i Tri žala, odnosno četiri žrnovska zaselka, sačinjene od preko 200 članova udruge i volontera. Budući da je već 2019. godine bilo jasno da žrnovski gastro događaj privlači sve veću pozornost, sve su se ekipe udružile i započele sa zajedničkim pripremama još u zimskim mjesecima.

Na boćalištu se i ove godine neumorno kuhalo, kolovoške temperature i vrućina otvorene vatre nisu omele članove udruge. Ložili su, miješali, cijedili, začinjali, nosili do stola za prodaju. Ne smijemo zaboraviti ni kulturno-zabavni program, i ove su godine folklornim nastupom manifestaciju uveličali KUD Mišnjice iz Žrnova, a okupljene je zabavljao bend Viva’s, fešta je potrajala dugo u noć.

Kakav je pravi makarun?

Žrnovski makaruni tradicionalno su jelo koje se stoljećima priprema u bajkovitom selu Žrnovu udaljenom tek nekoliko kilometara od Korčule. Kako su nam ispričale stare Žrnovke, treba zamijesiti dobro tijesto od brašna, ulja, vode i jaja i svaki makarun ručno zavrtjeti oko drvenog ražnjića. Pravi je makarun elegantan, ne prevelik, ali ne ni mali, kaže se da “makarun va da te hvasne!”, odnosno kad ga jedeš da su ti puna usta. Uz ručno rađenu tjestetinu, tradicionalna receptura nalaže govedinu za umak i to štrakul, najmekši dio isjeckan na kockice. Koliko mesa – toliko i kapule, onda pažljivo šufigavanje, pa domaće, male pamidorice i pažljivi omjer začina s naglaskom na rozu, odnosno muškatni oraščić.

04. studeni 2024 19:57