StoryEditorOCM
KorčulaMINISTAR BEROŠ

Na Korčuli i Pelješcu traje javnozdravstvena akcija prevencije i ranog otkrivanja melanoma - evo ishoda 610 pregleda

Piše PSD.
15. rujna 2023. - 13:19

„Po učestalosti pojavnosti melanoma Hrvatska je na 17. mjestu od 27 zemalja Europe, ali je na 4. mjestu prema smrtnosti. Iz tog razloga Ministarstvo zdravstva u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice pokrenulo je niz javnozdravstvenih akcija uključujući Korčulu i Pelješac, u okviru Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma. U navedenoj javnozdravstvenoj akciji tijekom jučerašnjeg dana pregledano je 610 građana, od kojih je 62 sumnje na maligne bolesti kože i 10 melanoma. Prema daljnjim zakazanim terminima, do kraja akcije sveukupno će biti pregledano više od 1600 ljudi u Korčuli i Pelješcu. Ove brojke dovoljno govore o opravdanosti ove javnozdravstvene akcije, Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma kao i pokrenutih reformskih mjera u području prevencije“ izjavio je ministar Beroš povodom obilježavanja spomenute javnozdravstvene akcije u Domu zdravlja Korčula koja se na ovom lokalitetu održava i u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju HLZ-a uz potporu Dubrovačko neretvanske županije.

U navedenoj javnozdravstvenoj akciji sudjeluje 21 vrhunskih bolničkih dermatologa iz cijele Hrvatske koji od 14. do 16. rujna pregledavaju stanovnike Korčule i poluotoka Pelješca u Domu zdravlja Korčula i Domu zdravlja “Dr. Ante Franulović” Vela Luka.

„Time smo iznova pokazali da je moguća sinergija primarne i bolničke zdravstvene zaštite što je potpuno u skladu s novim načelom integracije koje smo uključili u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kao odgovor na nove izazove. Nadalje, pokazujemo da reforma zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu nisu samo riječi, već dokazano funkcionira u realnosti. Stoga sam ovdje sa svojim timom kako bismo podržali vrijedne kolege iz KBC-a Sestre milosrdnice i Domova zdravlja na Korčuli i Pelješcu kao i naše građane koji se vode našim geslom reforme zdravstva „Zdravlje je Prvo“, naglasio je ministar Beroš posebno se zahvaljujući akademkinji Mirni Šitum, voditeljici Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice te voditeljici Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma.

Riječi ministra Beroša potkrijepila je akademkinja Šitum koje je istaknula važnost spomenute javnozdravstvene akcije kao i Nacionalni program prevencije i ranog otkrivanja melanoma u smanjivanju broja novootkrivenih melanoma u uznapredovanom stadiju. „Ministar Beroš dao nam je ‘vjetar u leđa‘ na svim razinama što je omogućilo realizaciju projekta na visokoj razini, a to znači - snažnu suradnju bolničke i primarne razine zdravstvene zaštite na ciljanim lokalitetima i dodatno približavanje liječnika pacijentima što je i u skladu s usmjerenosti reforme zdravstvenog sustava prema pacijentima,“ naglasila je akademkinja Šitum.

Nadovezujući se na model pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu, javno zdravstvo i zdravstveni turizam pri Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić je napomenula da, za razliku od drugih akcija u kojima se građani pozivaju putem medija, u prethodnoj akciji u Kninu kao i na postojećoj u Korčuli i Pelješcu, kontakt građanima su obiteljski liječnici što se pokazalo iznimno učinkovitim. Stoga će ovaj koncept biti i temelj budućeg Nacionalnog programa jer nadležni liječnik primarne zdravstvene zaštite najbolje može procijeniti rizike i uputiti svoje pacijente na daljnji specijalistički pregled.

Rak kože, posebno melanom, jedan je od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi. Potrebno je naglasiti ako se bolest otkrije u ranom stadiju, stopa petogodišnjeg preživljenja izrazito je visoka, dok u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje je u znatnom padu. „Stoga djelujemo na više razina – odgovaramo na trend kasnijeg otkrivanja melanoma, ujedinjujemo primarne i bolničke liječnike i djelatnike i ono najvažnije – spašavamo živote. Jer zdravlje je prvo!“, zaključio je ministar Beroš.

Akciju su riječima podrške i dolaskom popratili i zamjenik župana Dubrovačko – neretvanske županije Joško Cebalo, gradonačelnica grada Korčule Nika Silić Maroević, ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris, ravnatelj Doma zdravlja “Dr. Ante Franulović” Vela Luka Jurica Petković, posebna savjetnica ministra zdravstva za djelatnost sestrinstva Snježana Krpeta i ostali uzvanici.

01. svibanj 2024 23:14