StoryEditorOCM
KorčulaPOTENCIJALNA OPASNOST

Ministarstvo mora o zaklonjenom feralu na Korčuli: ‘Reagirali smo". Evo što je bilo dalje

Piše B.L.
23. studenog 2023. - 09:37

Nakon što je čitatelj upozorio na problem zaklanjanja lučkog svjetla u Portu Uš na Korčuli i na potencijalnu opasnost, oglasili su se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

- Nastavno na Vaše upite vezane uz privezane brodove s vanjske strane pontonskog gata u komunalnoj luci Porto Uš službenici Lučke kapetanije Dubrovnik postupali su nakon zaprimljene identične predstavke 30. kolovoza 2023. godine kada je naloženo premještanje broda koji je zaklanjao lučko svjetlo na glavi pontonskog gata. Nakon izrečenog naloga brod koji je zaklanjao lučko svjetlo je odmah odvezan i nakon toga se, prema našim saznanjima, a što je potvrđeno redovitim obilascima uključujući i današnji obilazak luke, brodovi više nisu vezivali na način da zaklanjaju lučko svjetlo. Također, tijekom obilaska luke nije utvrđeno onečišćenje mora.

Zaklanjanje lučkog svjetla predstavlja opasnost i može ugroziti sigurnost plovidbe zbog čega je izrečen nalog premještanja broda koji je isto zaklanjao.

Pravilnik o redu u lukama u nadležnosti Županijske lučke uprave Korčula predviđa vezivanje turističkih brodova duljine do 50 metara tijekom ljetnih mjeseci s vanjske strane gata u komunalnoj luci Porto Uš, a u svrhu ukrcaja/iskrcaja putnika odnosno čekanja dolaska putnika, dok pontoni koji čine pontonski gat imaju valjane svjedodžbe, navode iz Ministarstva.

30. svibanj 2024 12:02