StoryEditorOCM
KorčulaDvostruki ‘porinovac’

Lumbarjanin Roko Radovan niže uspjehe: ‘čarobna frula’ za diplomu čarobnog tenora

Piše Dora Lozica
9. travnja 2024. - 18:13

Korčulu nije iznenadio uspjeh tenora Roka Radovana, osim što dolazi iz glazbene obitelji, ovaj mladi Lumbarjanin pjeva, svira, sklada, a tek je na početku karijere. Diskografska nagrada Porin potvrda je da se radi o rasnom glazbeniku kojeg čekaju svjetske pozornice.

Uz bok velikanima

Roko i Porin su vršnjaci rođeni 1994. godine, ali je Roko rođen na mističnom, pješčanom tlu sunčane Lumbarde, na jugu Dalmacije gdje su zime zlatne i teške, vino gusto i jako, muzika način života, a ne hobi. Rokov otac poznati je otočni trubač kao i čuvar kulturno-povijesne baštine u ulozi voditelja puhačkog orkestra i folklora lokalne Kulturne udruge Ivo Lozica. Nikica Radovan je i pjesnik beskrajno zaljubljen u podneblje koje je iznjedrilo poznate umjetnike svjetskog glasa poput Frana Kršinića, Luja Lozice i još živućeg Stipe Nobila. Tko je mogao sanjati da će jednog dana i Roko stati uz bok tih velikana? Pa, iskreno, svi koji su ga ikad upoznali.

Roko je srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završio u Dubrovniku kao trubač, no muzička je sudbina za njega imala druge planove. Nikako nije uspijevao upisati glazbenu akademiju za trubu dok je istodobno osvajao nagrade na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u raznim kategorijama, kao pjevač, kao skladatelj i kao voditelj sve dok nije odlučio upisati solo pjevanje koje će uskoro diplomirati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Okolnosti u kojima je izrastao i koketiranje s različitim stilovima oblikovale su ga u jedinstvenog tenora zavidnih glasovnih tehnika s osebujnim karakterom kojeg se ne libi pokazati na pozornici.

image

Najveća su mu podrška mama Žana i tata Nikica

Privatni album

Roko je danas tenor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, iza njega su brojne nagrade i nastupi sa simfonijskim i jazz orkestrima, suradnje s najboljim dirigentima, niz uloga u poznatim operama i nastupi na najprestižnijim domaćim pozornicama. Stoga ne čudi što je Berislav Šipuš, poznati hrvatski dirigent i skladatelj, nazvao upravo Roka za izvedbu svog suvremenog klasičnog djela “Pasija”.

“Radi se o jako zanimljivom djelu koje prezentira Isusovu muku na moderni način uz melose drugih religija, na neki način vodi do pročišćenja. Pasija je prvo suvremeno djelo na kojem sam radio, maestro Fačini me nazvao nekoliko dana prije izvedbe da pogledam note. Ništa mi nije bilo jasno, ali rekao mi je, samo hrabro, takva je glazba imaginacija, nije to Mozart ili Verdi gdje je sve striktno napisano, većina interpretacije ovisi o izviđaču, karakter soliste je bitan”, objasnio je Roko.

Dvostruki ‘porinovac’

Na generalnoj provi prije snimanja albuma, na kojoj je Roko pjevao bolestan, pitao se treba li njemu ovaj stres u životu. Nakon što su se kamere upalile shvatio je, kaže, o kakvom se prestižnom djelu radi, a to su potvrdila i dva Porina, jedan za najbolju izvedbu klasične glazbe, a drugu za najbolji album klasične glazbe.

Roko trenutno priprema operu s kojom će 11. travnja diplomirati solo pjevanje i to Mozartovu Čarobnu frulu. Pohvalio nam se kako će u Zagreb doći i njegova obitelj koja ga, ističe, otpočetka bezuvjetno podržava.

“Obitelji srednjeg staleža poput moje nije lako hraniti i financirati umjetnika. Osim toga, ja sam s otoka, lakše je kad živiš u Zagrebu. Uz pomoć obitelji, uspio sam se kroz sviranje i klapu izboriti za sebe i pronaći svoj put. Koliko toga čovjek mora otpjevati kako bi došao do razine da može živjeti od pjevanja! Baš sam zato zahvalan za svaki projekt. Porin je došao u pravom trenutku, taman kad je krenula moja prva, muška, vokalna zrelost, ali tek se probijam. Bez podrške obitelji ne bih uspio, danas sve izgleda lako zahvaljujući njima”, poručio je.

29. travanj 2024 14:37