StoryEditorOCM
KorčulaU MAĐARSKOJ METROPOLI

Kultna korčulanska klapa Ošjak na turneji u Budimpešti, poput legendarnih ‘Stonesa‘, nakon gotovo 50 godina pjevanja, uzbuđeni su prije nastupa! Pokojnog Kožu zamijenio je novi član

Piše Dora Lozica
18. travnja 2023. - 14:58

Veloluški Ošjak, kultna klapa koja je u svom gotovo pedesetogodišnjem radu izgradila temelje narodnog, otočnog, underground klapskog pjevanja, prošlog je tjedna oduševila publiku na Budapest Ritmo festivalu, jednom od najvećih svjetskih festivala world music, etno i folklorne glazbe.

image
Nikša Tomašić

Prošlog petka u središtu Budimpešte, u velikoj dvorani Akvarium, klapa Ošjak izvela je jednosatni koncert prezentirajući, kao jedini predstavnici iz Hrvatske, tradicionalnu, narodnu, klapsku a cappella pjesmu. Kako doznajemo od maestra Janeza Vlašića, jednog od osnivača klape Ošjak i današnjeg voditelja, oduševljenoj publici izveli su raznovrsni repertoar, od narodnih napjeva koje su prije četrdesetak godina stvarali s legendarnim Dinkom Fiom poput Garifule bili, Pramaliće moje, Golubice bila, Maistrale do nekih popularnih i Oliverovih skladbi poput Moj galebe i Dalmatino povišću pritrujena.

„Nastupilo je više od tri tisuće izvođača iz cijeloga svijeta, a jedino mi smo pjevali a cappella. Imali smo termin za tonsku probu od jednog i pol sata, a mi smo glasove uštimali za petnaestak minuta. Pri kraju koncerta sam primijetio da je publika iznenađena polifonijom glasova pa smo se spustili među njih i otpjevali par pjesama kako ne bi mislili da pjevamo na play back. Bili su oduševljeni“, zadovoljno nam priča maestro Vlašić.

image

Janez Vlašić

Nikša Tomašić

Budapest Ritmo jedan je od najvećih festivala na svijetu koji okuplja glazbenike world music, etno i folklorne glazbe u organizaciji raznih glazbenih udruga te pod pokroviteljstvom Europske unije. Festival je ove godine trajao od 12. do 15. travnja na različitim lokacijama glavnog grada Mađarske obuhvaćajući koncerte, tribine, predavanja i projekcije filmova na temu glazbe, a nastupilo je na tisuće glazbenika i pjevača iz Ukrajine, Azerbejdžana, Njemačke, Francuske, SAD-a... Doslovno iz cijelog svijeta! U sklopu koncerta klape Ošjak prikazan je i polusatni dokumentarni film o klapi koja već pola stoljeća ima veliki utjecaj na izvorno klapsko pjevanje, inače uvršteno od strane UNESCO-a na popis nematerijalne svjetske baštine Europe. Dokumentarni film o klapi Ošjak je snimio, otkriva nam maestro Vlašić, ni više, ni manje, nego Dragi Šestić, poznati bosanskohercegovački glazbenik i producent, inače osnivač poznatog world music benda Mostar Sevdah Reunion. Film je snimljen u Veloj Luci prije Covid-19 pandemije, prikazuje i neke stare snimke s Omiškog festivala i Festivala klapa u Perastu kojeg je Vlašić pomogao osnovati, ali i neka lica kojih više nema.

- U dokumentarcu je i naš Franko Šeparović Koža, jedan od osnivača klape Ošjak davne 1976. godine koji je preminuo krajem prošle godine. Dok budemo živjeli i pjevali, Franko će biti u našim pjesmama, u našim razgovorima, u našim srcima, tugama i radostima. Uvjereni smo da je on sad s Oliverom i da zajedno pjevaju, ali i da bi on volio da klapa Ošjak nastavi raditi i pjevati. Odlučili smo se na novog članka i sigurni smo da bi Franko rekao, ajde prijatelji, samo nastavite dalje s pjesmom“, emotivno zaključuje maestro Vlašić.

image
Nikša Tomašić

Novog člana, drugog alta ili basa, koji će pjevati umjesto Franka nisu trebali dugo ni daleko tražiti, pronašli su ga u Smokvici, točnije Brni, u središtu otoka Korčule. Nikša Tomašić zaljubljenik je u klapsku pjesmu, obožavatelj rada i djela klape Ošjak, ali i dugogodišnji, iskusni klapski pjevač.

- Nikša je bio moj učenik još dok je pjevao u klapi Kumpanji, poznati je otočni bas koji je svoju vještinu pjevanja izbrusio tijekom mnogih važnih nastupa s klapom Arti i klapom Korda. Kad smo ga pitali hoće li nam se pridružiti, skromno je odgovorio da će mu to biti velika čast i da će dati sve od sebe. Klapu ne čini samo dobar pjevač, već i dobar čovjek, a Nikša je odgovoran prema radu, redovno dolazi na probe, veliki dio pjesama klape Ošjak već zna i pjeva točno onako kako nama odgovara. Čak sam primijetio da pjevajući naginje glavu slično kao nekad naš Franko, uz smijeh je istaknuo maestro Vlašić.

S novim članom i nevjerojatnim elanom i entuzijazmom, klapa Ošjak prošlog se četvrtka zaputila put Budimpešte. Nakon gotovo 50 godina klapske pjesme i osvajanja svega što je u klapskom svijetu važno osvojiti, ali i napraviti, još uvijek osjećaju žar i uzbuđenje prije nastupa. Članovi klape Ošjak bili su apsolutni pobjednici FDK-a Omiš 1981. i 1983. godine, pobjednici FDK-a Omiš 1994. godine gdje su izveli, danas kultnu skladbu, Ruko moja što si takla za koju je glazbu napisao Krešimir Magdić na stihove Jakše Fiamenga. Baš je veliki Krešimir Magdić bio jedan od njihovih voditelja kao i Duško Tambača, a najveće nasljeđe svim prošlim i budućim klapama poklonili su suradnjom s Dinkom Fiom s kojim su osnovali, definirali, zaokružili i zapisali otočno, narodno klapsko pjevanje i brojne kultne napjeve. Klapa Ošjak ostvarila je karijeru i u zabavnoj glazbi ne podilazeći trendovima koji su danas od klapske pjesme napravili klapski pop uz površne stihove i unaprijed nasnimljene matrice. Sudjelovali su na raznim festivalima zabavne glazbe, nastupali su s Jasnom Zlokić, a posebno je poznata njihova suradnja i veliko prijateljstvo s Oliverom Dragojevićem. Budući da su svi Velolučani, brojni su Oliverovi hitovi nastali iz anegdota s članovima klape, a jedan od najpoznatijih pjevača današnjice nikad nije krio koliko je volio nastupati s klapom Ošjak. Za svoj su rad dobili i Porina 1997. godine za najbolji album folklorne glazbe.

image
Nikša Tomašić

No, koliko vole klapsku pjesmu dokazali su prošlog tjedna kad su se bez obzira na godine i na godine pjevanja, uputili prema Budimpešti tvrdeći da su uzbuđeni prije nastupa! Pa vi ste poput The Rolling Stonesa, oni su također nakon 50 godina sviranja, krenuvši na turneju, izjavili da su uzbuđeni prije koncerta!

- U petak ujutro smo još našli vremena i putem Skypea javiti se izravno u program Dobro jutro Hrvatska! Bilo je naporno, neću lagati, ali vridilo je. Imamo se čime pohvaliti i nadamo se da smo na pravi način predstavili našu Dalmaciju, otok Korčulu i Velu Luku. U subotu ujutro smo u 7,30 još uvijek bili na doručku u Budimpešti, a u 15 sati poslijepodne smo uhvatili brod iz Splita za Velu Luku. Sutradan sam bio u Omišu s klapom Divna iz Trpnja jer smo imali audiciju za ovogodišnji Omiški festival. Jesmo, naravno da smo prošli, smijući se otkriva maestro Vlašić koji trenutno vodi čak devet klapa! Mobitel mu zvoni, zovu ga klapaši, pitaju jesu li večeras probe? Jesu, naravno, klapski entuzijazam je izrazito zarazan, a kad vam jednom uđe u krv, zauvijek ste obilježeni.

23. rujan 2023 23:05