StoryEditorOCM
KorčulaUSPJEŠNO SPAŠAVANJE |

KORČULANSKI RADIOAMATER KOORDINIRAO AKCIJU Pomogao desetorici poljskih nautičara na jedrilici kojoj su otkazali kormilo i motor

Piše Ahmet Kalajdžić
5. kolovoza 2020. - 11:22
Nakon što je sinoć kao radioamater zaprimio S.O.S. poziv u pomoć, Korčulanin Julije Urban koordinirao je akciju spašavanja desetorice životno ugročenih poljskih nautičara koji su se u trenutku upućivanja poziva za pomoć s jedrilicom "Lyn" nalazili u Pelješkom kanalu, nedaleko grada i otoka Korčule.

image
CROPIX


- Dok sam videokamerom između 20 i 21 sat snimao neveru u Pelješkom kanalu, jedrilica sa 10 članova posade je poslala poziv u pomoć "mayday". Razumio sam kako su im otkazali kormilo i pogonski motor dok je, uz jaku neveru, trajalo snažno grmljavinsko nevrijeme, vjetar i kiša. Problem je što su se Poljaci oglušili na upozorenje vremenske prognoze i uputivši se prema južnom Jadranu upali u neveru s vidljivošću od samo par metara! To ih uspaničilo, a rekli su mi i kako plove samo s "pola jedra". Dodatni je problem, međutim, u tom dijelu Pelješkog kanala i slaba pokrivenost signalom obalne postaje Dubrovnik Radio, tako da sam preuzeo njiihov poziv i proslijedio ga Dubrovnik Radiju s kojim su kontaktirali mobitelom- ispričao nam je korčulanski radioamater i fotoamater Julije Urban.

Ribar uspio isplivati na obalu

U akvatoriju Korčule se sinoć dogodio još jedan incident: dok se na jugoistoku otoka Korčule, s ribarskom barkom, nalazio u akvatoriju između Lumbarde i jednog od obližnjih otočića, iz barke je ispao ribar. Uspio je doplivati do obale, ali je potom zatražio pomoć u izvlačenju barke koja je mogla završiti na dnu. Neslužbenio, dozbnajemo da je i to riješeno kako treba, a najvažnije je kako nije bilo ljudskih žrtava.


Poljaci su uspjeli poslati koordinate sa svog GPS-a, što je Urban proslijedio. Na kraju je kroz komunikaciju s obalnom radio postajom sve uspješno završeno, Poljaci su spašeni od uzburkanog mora koje ovaj put nije kaznilo neodgovorne i neoprezne strane nautičare. Najviše zahvaljujući prisebnom Korčulaninu – radioamateru koji je “dežurao” i čuo S.O.S. poziv za pomoć, sve je na kraju ispalo dobro.

Doznaje se kako je obalna postaja  Dubrovnika Radio prva zaprimila poziv s pozicijom broda "no, zbog lošeg vremena bilo je i više tih poziva. Kako je čujnost na radnom kanalu, a ne hitnom kanalu 16 slabija, radio amatera Julija Urbana  smo zamolili da Poljake , ako ih čuje, pita za broj mobitela. Podatak smo proslijedili Središnjici za spašavanje u Rijeci koja je dalje koordinirala spašavanje putem mobitela. Nije ih trebalo ni spašavati koliko su se prepali. Julije nam je uistinu pomogao i trebamo poticati radio-amatere - izvijestili su iz obalne radio postaje Dubrovnik radio.
 
26. travanj 2024 21:00