StoryEditorOCM
KorčulaNa 13. Zagreb TourFilm Festivalu

Korčulanski dvojac Dimitrij Medvedev i Saša Vukas osvojili treću nagradu za svoj promotivni video o 137 godina starom brodu Elena

Piše Dora Lozica
8. listopada 2024. - 09:00

Na 13. Zagreb TourFilm Festivalu, korčulanski dvojac iz Skygorilla Medije ponovno osvaja treću nagradu za svoj promotivni video, ovog puta u kategoriji Turistička usluga, u konkurenciji s međunarodnim budžetima teškim na desetke tisuća eura i to za priču o 137 godina starom brodu Elena.

Dimitriju Medvedevu i Saši Vukasu uspjelo je to 2021. godine u kategoriji Turistička destinacija – grad za promotivni video Turističke zajednice Grada Korčule Imagine Korčula, a ovog su puta napravili i korak više istaknuvši se među vrlo ozbiljnom, međunarodnom produkcijom.

image

Nagrada za promotivni film Elena

Skygorilla Media, Screenshots/elena/

Međunarodni festival turističkog filma, 13. Zagreb TourFilm Festival, održan je od 2. do 4. listopada u organizaciji Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice te Grada Zagreba. Radi se o vrlo prestižnom festivalu koji nagrađuje promotivnu, turističku audiovizualnu produkciju, a o konkurenciji svjedoči i preko 200 prijavljenih filmova iz čak 38 zemalja o kojima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od devet članova iz različitih područja filmske i turističke industrije.

Nakon što smo pogledali prvoplasirani i drugoplasirani video u kategoriji promotivnih filmova za pružatelje neke turističke usluge, bilo je jasno da su Dimitri i Saša zaista imali uvjerljivo najmanji budžet. Prvo mjesto osvojio je dvominutni video napravljen za promociju međunarodne zračne luke Hamad u Kataru s ozbiljnom AI animacijom i vizualnim efektima, a drugo mjesto gotovo holivudska produkcija filma za poznatu portugalsku tvornicu sardina Nuri. Katarski šeici, portugalski „filmmakeri“ i neobičan dvojac s Korčule. U čemu je „kvaka“?

Gledajući ih zajedno kako rade i kako se nadopunjuju, njihove životne priče čine se još neobičnijim, ako je to uopće moguće. Saša je rođeni Korčulanin, inače inženjer elektrotehnike kojemu je nakon više od 20 godina navigavanja dosadio život pomorca pa je odlučio raditi kao turistički vodič. Prije nekoliko godina sprijateljio se s Dimitrijem, po struci kuharom, ali po pozivu snimateljem i montažerom rođenim u Kišinjevu u dalekoj Moldaviji. U Hrvatsku dolazi s 12 godina, danas je suprug i otac dvoje djece, ali i naturalizirani Korčulanin s dugim otočnim stažom. Ljepote, čari i nedaće južnodalmatinskog otoka ohrabrile su ga i natjerale na ostvarivanje punog potencijala pa otvara obrt za snimanje i produkciju Skygorilla Media, a Sašin smisao za naraciju i brojne ideje iznjedrile su njihov prvi zajednički, promotivni projekt Imagine Korčula. Suradnja se nastavila i na komercijalnim projektima, a jedan od njih je nagrađeni film o 137 godina starom brodu Elena.

image

Nagrada za promotivni film Elena

Skygorilla Media, Screenshots/elena/

„Možemo se pohvaliti zaista vrhunskom suradnjom, Saša i ja se već dugo zajedno borimo ostvariti neke naše zamisli. Podržava moje ideje kao i ja njegove, imamo puno toga u planu ovu zimu, čekamo da turisti napuste otok“, priča nam smijući se Dimitri za kojeg Saša kaže kako ne zna i nema srca naplatiti svoje projekte.

Želja obitelji Gugić da naprave promotivni film o 137 godina starom brodu Elena, inače izgrađenom u nekad slavnom, a danas ugašenom korčulanskom brodogradilištu, ovom je dvojcu došla kao naručena kako bi još jednom, na jedinstven, ali jednostavan način, pokazali svoje talente.

Drveni 26 metara dugi brod Elena izgrađen je 1887. godine u Korčuli i to „odoka“, bez nacrta, od strane slavnih gradskih kalafata. Originalno je izgrađen kao trgovački brod, a 1943. godine našao se u zadarskoj luci pod talijanskom okupacijom. Nakon savezničkog bombardiranja, Elena je pogođena i potopljena, a uskoro je uslijedila i kapitulacija Italije. Nakon dva mjeseca brod je izvađen iz dna, no kad su partizani shvatili da će dostupno brodovlje u Zadru iskoristiti Nijemci, Elena je potopljena drugi put u malo vremena te ostaje na morskom dnu do kraja rata kad je vlasnici izvlače i vode na remont u Rovinj.

image

Nagrada za promotivni film Elena

Skygorilla Media, Screenshots/elena/

Članovi obitelji Ercegović Petrina iz Dugog Rata brod potpuno renoviraju 1981. i 1982. godine, a tijekom godina Elena je nosila brojna imena, među njima i „Divulje“, „Epetion“, „Petrina“... Ipak, današnji vlasnici, kapetan Frano Gugić iz Račišća i njegov sin Petar, odlučili su se brod nazvati Elena budući da mu je krsno ime iz korčulanskog brodogradilišta bilo baš „Sveta Elena“.

Elena je danas jedinstveni putnički brod s manjim i većim, ugodnim retro kabinama koje imaju pripadajuće sanitarne čvorove i klimatizaciju. Brod ima i prostrani salon i kuhinju, ugodan je i komotan te nudi polupansion za najviše 18 osoba i to najčešće tijekom krstarenja Jadranom u trajanju od 7 ili 14 dana. Dimitrijev zadatak bio je snimiti i montirati promotivni video koji će privući što više klijenata, Saša je u ulozi domaćina i naratora, no napravili su puno više.

„To nije brod koji je luksuzan, on je udoban i tradicionalan, uređen ljubavlju jedne obitelji koja broji generacije i generacije pomoraca. Ploveći tim brodom u autentičnom okruženju doživjet ćete prekrasnu Korčulu, Dalmaciju, ali i našu prepoznatljivu gostoljubivost i toplinu. Uključena je cijela obitelj Gugić i zaista se osjećaš kao da si došao u njihovu kuću. Elena je jedno zaokruženo iskustvo i to smo željeli prenijeti kroz film uz ljepote Dalmacije kao ono najvažnije što moramo sačuvati“, objasnio je pjesnički Saša.

Sve što Saša umije prenijeti riječima, Dimitri zna kadrom i montažom. Njegov urođeni talent da razumije emociju koju onda prenosi na gledatelja dokazao je već u dokumentarcima poput onog o starom Pauletovom kazalištu. Snimanju filma o Eleni nije pristupio komercijalno, nije koristio efekte zelenog platna ni pompoznu glazbu, nije nabrajao ponudu ni cijene. Snimanju je pristupio iskreno, dokumentaristički, pokušavajući kroz priču kazivača i njihove osobne impresije angažirati gledatelja na sljedeći korak.

„U promotivnim filmovima su glumci, imaju scenarij kojeg onda glume, ako nije bilo dobro, ponovit će. Elena je snimljena u dva dana od prve, sirovo, sve odjednom, bez ponavljanja. Iskreno, nisam imao ni vremena za nešto duže“, priznaje nam smijući se vječno veseli Dimitri.

image

Nagrada za promotivni film Elena

Skygorilla Media, Screenshots/elena/

U tek nekoliko minuta filma osjetit ćete ponos starog broda i svih 137 godina njegova turbulentnog života, škrtu dalmatinsku radost i strepnju kapetana Gugića koji kao da se boji prepustiti osjećaju uživanja u onome što radi, opuštenost turista nakon ugodnog odmora na brodu, želju prošlog vlasnika da nešto o brodu ispriča, da ga se nešto pita, melankoliju i sjećanja na zlatno doba korčulanske brodogradnje kojeg više nema... Fascinantni kadrovi korčulanskog arhipelaga s fokusom na Elenu snimljeni su jednostavno, široko i nenametljivo, no nakon što film završi i dalje će vam kroz misli prolaziti goropadna silueta broda kako siječe azurno more. Kad u kadru imate zalazak sunce prema punti Pelješca i Elenu kako mirno plovi u svoju, čini se, beskonačnu budućnost, jasno je da vam vizualni efekti, animacije uz pomoć AI i bombastična glazba u pozadini nisu potrebni, dapače, višak su.

„Nije mi jasno kako smo osvojili ovu nagradu, iza nas ne stoji nitko! Vidjeli smo filmove iza kojih stoje međunarodne turističke zajednice, krovne organizacije, podrška diplomatskih zborova... Mi smo zaista autsajderi, ali uspjeli smo ispričati priču o brodu koji je poseban, otoku koji je poseban i obitelji koja je posebna“, zaključio je Saša.

S njim se složio i stručni žiri, a među devet nagrađivanih i renomiranih stručnjaka iz filmske i turističke industrije, Dimitri je primijetio i jedno poznato ime koje mu je navuklo, pogađate – osmijeh na lice.

„Znate li tko je Debeli Englez? Sigurno znate! Paul Bradbury, vidio sam da me prati na društvenim mrežama, pratim i ja njega i cijenim njegov rad. Siguran sam da voli Korčulu, najviše me od svega zanima njegovo mišljenje o filmu“, prozvao je Dimitri poznatog i kontroverznog, englesko-hrvatskog YouTubera i TikTokera, vlasnika portala Total Croatia News koji je otok upoznao zahvaljujući Festivalu hrane i vina Korčulanske pjatance.

Nagrada je Eleni dala dodatni vjetar u stara jedra, vlasnici se nadaju vratiti joj originalan izgled te je iznajmljivati, osim za krstarenja i izlete, i za različite događaje, vjenčanja i evente. Vjetar je u leđa zapuhao i Skygorilla Media dvojcu, Dimitri najavljuje skori dokumentarac o HGD-u Sv. Cecilija, a Imagine Korčula dobit će još vrijednih nastavaka. Osim toga, Dimitri je osnivao i udrugu koja će zainteresirane članove educirati o snimanju i montaži.

No tek kad sezona završi, kad turisti pokupe svoje kofere i vrate se svojim domovima, kad dani postanu kraći, a Korčula se vrati u vlasništvo svojih otočana. Kad se vrata restorana zatvore i zastori turizma spuste, uplati će se kamere Skygorilla Medije.  

Nagrađeni video pogledajte ovdje:  https://vimeo.com/867190378

 

08. listopad 2024 09:01