StoryEditorOCM
KorčulaStudeni, a otok krcat turistima

Korčulani zahvaljuju babljem ljetu: Turizam se promijenio, više nema smisla uspoređivati se s pretpandemijskom 2019.

Piše Dora Lozica
11. studenog 2023. - 20:37

Korčulani se još uvijek raspravljaju je li turistička sezona 2023. bila dobra ili loša, ali kad je posezona u pitanju nema rasprave, ova će biti rekordna!

Kraj je listopada, a neki su restorani u starogradskoj jezgri još otvoreni, temperatura zraka prelazi 20 stupnjeva, more je tek par stupnjeva hladnije, na plažama se kupaju turisti, a i domaći bablje ljeto koriste za uživanje nakon naporne sezone.

Amerikanci sve brojniji

Cijeli je rujan na otoku high season, prema komentarima iznajmljivača i ugostitelja, gotovo najjači mjesec u sezoni, a glavnu ulogu u posezoni preuzima neobično topli i ljetni listopad.

Studeni je davno izgubio značenje u svom nazivu na Korčuli, u studenom se čak i lokalno stanovništvo redovno kupa na plažama, šlape se spremaju tek u prosincu, ljeto traje doslovno do Božića dok neke niže temperature možemo očekivati tek u siječnju.

Turizam se na otoku toliko promijenio, kaže direktorica TZG Korčule Milijana Borojević, da brojke iz sustava eVisitor uopće više nema smisla uspoređivati s pretpandemijskom 2019. godinom. Osim klime, promijenilo se i stanje tržišta, navike turista, cijene usluga i proizvoda, ali i otočna ponuda. Ipak, usporedba s prijašnjim godinama nam otkriva koliko je posezona na otoku ove godine jača no ikad. Rujan je u Gradu Korčuli bio bolji za nešto više od 14 posto u dolascima i gotovo dva posto bolji u noćenjima od prošle godine, a za otprilike desetak posto bolji i od 2019. godine. Ako uzmemo podatke od početka godine do polovice listopada, brojke su iznenađujuće dobre, zabilježeno je gotovo 37 posto više dolazaka i 25 posto više noćenja nego prošle godine. Direktorica Borojević još je prije sezone najavljivala Veliku Britaniju i Ameriku kao glavna emitivna tržišta Korčule, a napori TZG Korčule da u grad privuku goste “dubljeg džepa” je i uspjela.

image

Kupači krajem listopada u središtu Korčule

“Najviše dolazaka bilježimo iz Amerike, Velike Britanije i Hrvatske, uz značajno povećanje dolazaka i noćenja turista iz Amerike, a manje iz Velike Britanije. U suradnji s predstavništvom HTZ-a u New Yorku tijekom prošle i ove godine organizirali smo niz posjeta agenata Korčuli kao i konzultacija s direktoricom predstavništva što je pokazalo rezultate”, otkriva direktorica Borojević.

Turisti se na otoku i dalje najdulje zadrže u Lumbardi, malom ribarskom naselju na istočnom rtu otoka, ostaju u prosjeku najmanje tjedan.

Prvih dvadeset dana listopada u Lumbardi, kako ističe direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović, potvrđuje sve što smo dosad napisali. Dolasci su, u usporedbi s prošlom godinom, bolji za 85 posto, a noćenja za više od 77 posto! Osim brojne dodatne kulturne, gastronomske i zabavne ponude, razlog zbog kojeg su brojke u Lumbardi fantastične pronalazimo u prekrasnim pješčanim plažama koje su idealne za kasna, jesenska kupanja.

Procvjetao i Pelješac

U središtu otoka, domovini pošipa, statistika je još optimističnija. TZO Smokvica zabilježila je porast od 47 posto u dolascima te gotovo 24 posto u noćenjima u prvih dvadesetak dana listopada, dok su se tijekom sezone mučili s brojkama. Nešto manje euforične brojke, ali i dalje bolje nego prošle godine, bilježi i zapadni dio otoka gdje su se smjestila dva najveća otočna naselja, Vela Luka i Blato. U Blatu je otpočetka godine do 20. listopada ostvareno šest posto više dolazaka dok su noćenja na razini prošlogodišnjih. U Veloj Luci je do polovice listopada zabilježeno čak 20 posto više noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Ako izuzmemo grad Korčulu koji ima nešto drugačiju ponudu od ostatka otoka pa tako i strukturu gostiju, otok uvjerljivo najviše posjećuju Nijemci, a u stopu ih prate Slovenci i Hrvati, te sramežljivo Francuzi.

image

Moreška na Festivalu viteških igara

Domagoj Miletic/

Turistički hit već je neko vrijeme Općina Orebić i sve što nudi poluotok Pelješac. Kako doznajemo od direktora TZO Orebić Mladena Đelduma, trud se isplatio, otpočetka godine do polovice listopada u Orebiću je zabilježeno osam posto više dolazaka i gotovo 12 posto više noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom.

Također otpočetka godine u Orebiću raste broj turista s domaćeg tržišta i taj se trend nastavio i u posezoni.

“Osim istinskih hedonista koji obilaze pelješke vinarije te nautičara koji uplovljavaju u naše uvale, Pelješac u posezoni najviše posjećuju ljubitelji outdoor aktivnosti, planinari koje privlači vrh Sv. Ilije, biciklisti koji uživaju u panoramskoj vožnji ili oni u top formi koji testiraju mogućnosti na zahtjevnijim brdskim stazama, surferi koji ne propuštaju Viganj i Kućište, a još traje i sezona kupanja, temperatura mora viša je od 22 stupnja pa na našim plažama još ima kupača. Ako se nastavi turistički rast, ovo bi mogla biti najbolja posezona u povijesti”, zaključio je direktor Đeldum.

Zakazao i maestral

Klima na otoku se toliko promijenila da je drastično utjecala i na turističke trendove. Čak je i ljeto drugačije, maestral koji je znao ohladiti vruće ljetne noći postao je rijetkost, temperature idu preko 35 stupnjeva s velikom vlagom u zraku koja se ovog ljeta rijetko spuštala ispod 60 posto, a često prelazila 80 posto. Zapravo možemo reći da su ljeta na Korčuli gotovo tropska, a bablje ljeto otočani su počeli shvaćati ozbiljnije.

03. svibanj 2024 16:48