StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANO NA OTOKU

Korčulani, sretan vam Dan Grada i blagdan sv. Todora!

Piše Dora Lozica
29. srpnja 2023. - 15:53

Jučer je u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli održana svečana sjednica Gradskog vijeća uoči Dana Grada koji se obilježava 29. srpnja na blagdan korčulanskog suzaštitnika sv. Todora.

Sjednicu je otvorila i vodila predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin, a osim gradonačelnice Nike Silić Maroević i gradskih vijećnika, sjednici su nazočili SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora te zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo kao izaslanik Vlade, Ministarstva kulture i župana.

Saborska zastupnica Glasovac pozdravila je okupljene Korčulane i goste, a gradonačelnica Silić Maroević osvrnula se na niz projekata u protekloj godini koji su podigli komunalni standard u Korčuli. U prvom je redu istaknula bolnu sanaciju ispusta na Puntinu i na Dominču, ali i pomake vezane za projekt izgradnje reciklažnog dvorišta koje Korčula još uvijek nema te skori prelazak na novi način odvajanja i naplaćivanja odvoza otpada. Gradonačelnica je još jednom naglasila kako običnog čovjeka i njegovu svakodnevicu stavlja ispred megalomanskih projekata od kojih ne strepi, ali komunalni standard i manji projekti koji direktno utječu na život njenih sugrađana su bili i ostali prioritet i karakteristični potpis današnje vlasti u Korčuli.

S druge strane, zamjenik župana Joško Cebalo osvrnuo se na kapitalne projekte koje je u prošloj godini pokrenula ili završila te financirala županija Dubrovačko-neretvanska najčešće pomoću EU fondova. Uz nezaobilaznu novu luku Polačište, tu je i zaobilaznica i luka Perna, pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci i druge. Naglasio je kako je ulaganje u lučku infrastrukturu prioritet županije.

I ove su godine dodijeljena gradska priznanja. Nagrada za životno djelo dodijeljena je dr. Davoru Peniću koji je već 30 godina član, a od toga 26 godina na čelu Gradskog društva Crveni križ Korčula. Doktor Penić istaknuo se svojim humanitarnim radom za vrijeme Domovinskog rata kad je organizirao akcije darivanja krvi, a imao je i uspješnu političku karijeru.

Veliki pljesak okupljenih zaslužila je Glazbena udruga Crnomiri - Čara, Kolektivnu nagradu Grada Korčule za poseban doprinos na području društvenog života preuzeo je u ime udruge predsjednik Tonći Tomić. Predsjednik Tomić je istaknuo kako je najstariji član Crnomira Spaso Krajančić i sam dobitnik nagrade za životno djelo Grada Korčule te se zahvalio Vijeću naglašavajući važnost ovakvih društava i amaterizma u izazovnim vremenima kad je teško zadržati mlade ljude na otoku.

Gradonačelnica je uručila i nagradu Zakladi Vera i dr. Matko Miličić – Maleško koji su zaslužni za financiranje redovnih posjeta raznih specijalista u korčulanski Dom zdravlja što otočanima uvelike poboljšava zdravstvenu skrb budući da na preglede ne moraju u veće gradske centre Hrvatske.

Svečanu sjednicu ove su godine uveličale čak tri korčulanske klape koje su nastupile na raznim večerima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Nastupila je klapa Sfida SŠ Petar Šegedin iz Korčule, dvostruki pobjednici Dječjeg omiškog festivala, klapa Pulena, dobitnici treće nagrade stručnog povjerenstva na Večeri mješovitih klapa te klapa Moreška koja je nastupila na izlučnim večerima u ženskoj konkurenciji. Svoje su vještine ponosno pokazali i članovi puhačkog orkestra nagrađenih Crnomira iz Čare.

Danas će Korčulani obilježiti Dan Grada i omiljenog sv. Todora onako kako to čine već stoljećima. U poslijepodnevnim satima nakon svečane mise održat će se raskošna procesija vjernika i tri korčulanske bratovštine kroz stari grad s moćima sv. Todora. Navečer će na Trgu pomirenja, na Spomeniku, najsvečaniju morešku u godini izvesti HGD sv. Cecilija, a u Ljetnom kinu isto će napraviti KUD Moreška.

 

01. svibanj 2024 15:06