stdClass Object ( [id] => 1239569 [title] => Korčulani ponovo briljirali na Sabatini: najviše medalja za Lumbardu i Smokvicu, evo tko su dobitnici [alias] => korculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici [catid] => 359 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 

Svi koji nešto znače u industriji vina u Hrvatskoj i šire okupili su se prošlog vikenda u Vodicama gdje je u kongresnoj dvorani Hotela Olympia Vodice održana svečana dodjela nagrada ovogodišnjim šampionima 32. prestižnog vinskog natjecanja Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Vinari otoka Korčule briljirali su na ovogodišnjoj Sabatini, prošlogodišnji uspjeh od 20 odličja ove su godine premašili s ukupno 32 odličja u tri kategorije od čega su tri šampionska odličja, sva tri za pošip, 13 zlata, 15 srebrnih diploma i 1 brončana. Šampionski pehar za izgled proizvoda koji je prošle godine dospio u Lumbardu, ove je godine završio ponovno na otoku, točnije u Smokvici u Vinariju Frano Baničević Car za Pošip 2021. Već poznata braća Zure peti put za redom proglašeni su šampionima najboljeg vina sorte pošip za pošip Zure 2021., a šampionom najboljeg otvorenog bijelog vina proglašen je Frano Pešelj iz Smokvice također za Pošip 2021.

Kad pričamo o Sabatini u kontekstu otoka Korčule, braća Ivan i Marko Batistić Zure iz Lumbarde nezaobilazni su sugovornici. Otkad su braća preuzela Vinariju Zure od oca, priča nam Ivan, svake su godine na Sabatini kao i na drugim natjecanjima. Takva prestižna natjecanja sa strogim ocjenjivanjem ukazuju jesi li na dobrom putu i jesi li dobar i uspješan u tome što radiš, uvjeren je Ivan. Osim dva zlata ove godine za grk Bartul 2021. i kupažu Rebellion 2020., već pet godina za redom apsolutni su vladari sorte pošip što je još uvijek iznenađujuće budući da je to autohtona sorta čija je domovina središte otoka, Čara i Smokvica. Ta je nagrada još slađa budući da je ove godine bio priličan broj uzoraka pošipa, čak 19.

„Imamo vinograd specifičnog terroira koji daje vinu posebne karakteristike. Naši položaji na Defora su na melioriranom kršu, odnosno na vapnencu, crvenici, izloženi su suncu i drugačiji su od ostatka otoka“, objašnjava nam Ivan.

Još je jedno zlato za pošip stiglo u Lumbardu, za mladu Vinariju romantičnog naziva Casa Boschi čiji je vlasnik Mario Milina. Radi se, međutim, o grožđu iz smokviških polja, no dokaz rasta kvalitete je prošlogodišnje srebro na Sabatini, a ove godine Milina je napravio korak naprijed k zlatu za pošip Casa Boschi 2021.

Svaka je medalja otoku važna, davno su vinari otoka prestali biti žestoka konkurencija, većinom ih krasi zajedništvo i suradnja, a sve veći broj mladih vinara obrazuje se na fakultetima u Hrvatskoj kako bi što vještije gospodarili vrijednim autohtonim sortama pošip i grk. To zajedništvo se posebno ističe među vinarima okupljenim u Udrugu vinara i vinogradara Grk-Lumbarda koji su odlučili svoju autohtonu sortu dodatno zaštiti pa su joj osigurali Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI).

„Važno nam je da najbolji grk i najbolji pošip dolaze s otoka, branimo boje otoka i zato je oznaka ZOI važna. Oznaka garantira konzumentu da je grk u boci rađen od grožđa koje uzgojeno, prerađeno i napunjeno u Lumbardi i nigdje drugdje. Naravno, svatko je slobodan posaditi sortu gdje god želi, no upitna će biti kvaliteta tog vina, iako je moguće da bude i bolja, zašto ne?“, ispričao nam je Ivan Batistić Zure koji je i predsjednik lumbarajske udruge vinara.

Lumbarda se davno definirala na enološkoj mapi svijeta, a pogotovo nakon nevjerojatnog uspjeha na prošlogodišnjem Decanteru kad su u to malo ribarsko naselje na istoku otoka stigle čak dvije prestižne platine, jedna za grk Defora 2018. Vinarije Bire, a druga baš za pošip Zure 2019. Vinarije Zure. Sabatina možda nije Decanter, ali ocjenjivanje po OIV metodi do 100 bodova stručno je, ozbiljno i profesionalno te je zasigurno jedno od najkvalitetnijih ocjenjivanja u Hrvatskoj i šire. Desetak ocjenjivača biraju se iz redova struke, većinom su enolozi sa Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo koji puštaju vina u promet. Uzorci se ocjenjuju „na slijepo“, ocjenjuje se boja, okus, miris i ukupni dojam vina, 85 bodova je zlato, preko 90 bodova je veliko zlato, a najviše ocijenjeni se proglašavaju šampionima. To ne znači da vino s 84 boda koje je osvojilo srebrnu medalju nije vrhunsko, ističe Ivan, treba se ohrabriti i slati uzorke na ocjenjivanje, to je dobro za kompletnu vinsku scenu otoka.

Drugu godinu za redom, zlato za grk i Lumbardu osvojio je i vinar Ivo Nobilo za grk Nobilo 2021., a baš je on prošle godine ponio šampionsku titulu i za izgled proizvoda. Pojavio se ove godine na Sabatini, priča nam Ivo, grk koji podrijetlom nije s otoka, ali ipak nije osvojio najveća odličja jer je kolijevka grka Lumbarda, uvjeren je.

„Zato me vesele nagrade drugih kao da su moje, a naravno da mi vlastito zlato puno znači, cilj svih vinara je zadržati i unaprijediti kvalitetu, nagrade su najbolji dokaz našeg dobrog rada. Prošle sam godine prvi krenuo s polusuhim grkom, imao sam svoju viziju na koju su neki gledali skeptično. Na kraju sam osvojio zlato i prošle i ove godine, ali ja bih se veselio i da sam osvojio srebro, to je isto odlična ocjena“, uvjeren je Ivo. Možda bi još koje zlato za grk stiglo na otok da je Mario Milina iz Vinarije Casa Boschi sačuvao koju bocu za uzorak, no nakon izvrsne turističke sezone nije ostala baš niti jedna, sve smo popili, kaže nam uz smijeh.

Prazni podrumi dočekali su ovogodišnju jematvu i u Vinariji Didovinka u Smokvici. U jednom se slažu svi vinari, a to je fenomenalna jematva ove godine, grožđe je vrhunsko, urod vrlo dobar, pit ćemo vrhunsko vino u 2023. godini. Koliko dobro dokazuje i osam odličja za vlasnika Vinarije Didovinka Frana Didovića i to u dvije kategorije, mlada i otvorena vina. Peta, jubilarna godina natjecanja Didovića na Sabatini donijela je vinariji povijesni uspjeh budući da je svih osam uzoraka koje je poslao na ocjenjivanje i nagrađeno i to s pet zlatnih, dva srebrna i jednim brončanim odličjem.

„Dobili smo pohvale ekipe Zadružnog saveza za hrabrost, poslali smo čak osam uzoraka što je 70 posto kapaciteta našeg podruma. Nagrade su mi vjetar u leđa, znače mi, dokaz su da napredujemo iz godine u godinu“, priznao nam je Frano.

Njegov je otac vinariju Didovinka otvorio prije 11 godina, a Frano uspješno preuzima posao od 2015. godine kad je upisao stručni studij Vinarstvo u Poreču. Puno se govori o mlađim generacijama na otoku koje se sve češće okreću poljoprivredi, pitali smo ga što ga vuče u vinograd.

„Da bi radio taj posao, moraš ga imati u sebi, nije lagan, no s vremenom ga zavoliš. Zadovoljan sam što sam odabrao taj put, ne bih ništa mijenjao. Svake godine radimo nešto novo, uživam, volim to“, iskreno je odgovorio Frano.

Vinarija Željka Pecotića Barana također iz Smokvice jedna je od mlađih, tek joj je dvije godine. Željko nam priča kako se njegov dida, a onda i njegov otac vezao za pošip, sad je na red došao on, a onda će, nada se, i njegova kćer koja je upisala Agronomski fakultet u Zagrebu. Ove je godine osvojio zlatnu medalju za mladi Pošip 2021. i dvije srebrne za buteljirane pošip Pod korita 2021. i plavac mali Pagadebit 2021.

„Nisam očekivao odličja, sretan sam i nadam se nastaviti ovako i dogodine. Nagrade su nam važne jer su poticaj, ne samo moje, već i mojih kolega iz Smokvice, to je promocija mjesta, otoka i pošipa kao sorte“, uvjeren je Željko.

Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije okuplja vinogradare i vinare, ali i ljude iz struke, enologe, znanstvenike, profesore, ljude iz marketinga, generalno iz vinske industrije. Sabatina je prilika da se kušaju vina iz prethodnih berbi i mlado vino, ali i da se predstave novi trendovi u enologiji kako bi vinogradari i vinari doznali novosti struke koje će onda koristiti u proizvodnji u idućim vegetativnim godinama.

Nagrađeni vinari s otoka Korčula na ovogodišnjoj Sabatini:

KATEGORIJA BUTELJIRANIH VINA:

Šampion izgleda proizvoda – Frano Baničević Car, Pošip 2021.

Najbolje vino sorte pošip – Vinarija Zure, pošip Zure 2021.

Zlatna medalja – Vinarija Zure, Zure Rebellion 2020. i grk Bartul 2021., Vinarija Casa Boschi, pošip Casa Boschi 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Moro 2021., Vinarija Ivo Nobilo, grk Nobilo 2021.,

Srebrna medalja – Vinarija Todor Željko Tomić, pošip Perla 2021., Vinarija Baran, pošip Baran 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Sv. Ivan 2021., Vinarija Željko Pecotić Baran, pošip Pod korita 2021. i Pagadebit 2021., Vinarija Bačić, pjenušavo vino Pjer 2019. i Dubrovačka malvazija 2021., Vinarija Popić, grk Popić 2021., Blato 1902, pošip Težak 2021., Vinarija Frano Baničević Car, Pošip 2021.

KATEGORIJA OTVORENIH VINA:

Najbolje otvoreno bijelo vino – Vinarija Frano Pešelj, Pošip 2021.

Zlatna diploma – Vinarija Baran, Plavac mali 2021.,

Srebrna diploma – Vinarija Baran, Pošip 2021., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2020.

Brončana diploma – Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2021.

KATEGORIJA MLADIH VINA

Zlatna diploma – Vinarija Didovinka, pošip Didovinka Master 2022., rukatac Didovinka 2022., pošip Didovinka Comical 2022., pošip Didovinka 2022., pošip Didovinka Maceracija 2022., Vinarija Željko Pecotić Baran, Pošip 2022., Ante Curać, Plavac mali 2022.

Srebrna diploma – Ida Zaklan, Pošip 2022., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2022., Vinarija Baran, Pošip 2022.

FOTO: Vinarije PRIVATNI albumi (slika Frano Didović s dodjele AP Studio)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMAŠILI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREMAŠILI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH 2 0 9123 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 06:49:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-10 07:01:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-10 07:01:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 359 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s Korčule [menu-meta_keywords] => vijesti, korčula [secure] => 0 [page_title] => Korčula [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Korčulani ponovo briljirali na Sabatini: najviše medalja za Lumbardu i Smokvicu, evo tko su dobitnici [metakey] => Korčula, Sabatina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766891.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766890.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766892.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766893.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766894.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766895.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766896.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766897.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766898.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766899.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766900.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23766901.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AP Studio","Vinarije Privatni Albumi\/","AP Studio","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/","Vinarije Privatni Albumi\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>","

Kor\u010dulani ponovo briljirali na Sabatini<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1535x1079","hd_23766891_1920.jpg":"1920x1080","k_23766891_1280.jpg":"1280x1280","k_23766891_1024.jpg":"1024x1024","k_23766891_640.jpg":"640x640","k_23766891_480.jpg":"480x480","k_23766891_340.jpg":"340x340","k_23766891_220.jpg":"220x220","o_23766891_1280.jpg":"1280x899","o_23766891_1024.jpg":"1024x719","o_23766891_640.jpg":"640x449","o_23766891_480.jpg":"480x337","o_23766891_340.jpg":"340x238","o_23766891_220.jpg":"220x154","h_23766891_1280.jpg":"1280x854","h_23766891_1024.jpg":"1024x683","h_23766891_640.jpg":"640x427","h_23766891_480.jpg":"480x320","h_23766891_340.jpg":"340x227","h_23766891_220.jpg":"220x147","pp_23766891_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766891_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766891_640.jpg":"640x814","pp_23766891_480.jpg":"480x611","pp_23766891_340.jpg":"340x432","pp_23766891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1336x965","hd_23766890_1920.jpg":"1920x1080","k_23766890_1280.jpg":"1280x1280","k_23766890_1024.jpg":"1024x1024","k_23766890_640.jpg":"640x640","k_23766890_480.jpg":"480x480","k_23766890_340.jpg":"340x340","k_23766890_220.jpg":"220x220","o_23766890_1280.jpg":"1280x924","o_23766890_1024.jpg":"1024x739","o_23766890_640.jpg":"640x462","o_23766890_480.jpg":"480x346","o_23766890_340.jpg":"340x245","o_23766890_220.jpg":"220x158","h_23766890_1280.jpg":"1280x854","h_23766890_1024.jpg":"1024x683","h_23766890_640.jpg":"640x427","h_23766890_480.jpg":"480x320","h_23766890_340.jpg":"340x227","h_23766890_220.jpg":"220x147","pp_23766890_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766890_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766890_640.jpg":"640x814","pp_23766890_480.jpg":"480x611","pp_23766890_340.jpg":"340x432","pp_23766890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1315","hd_23766892_1920.jpg":"1920x1080","k_23766892_1280.jpg":"1280x1280","k_23766892_1024.jpg":"1024x1024","k_23766892_640.jpg":"640x640","k_23766892_480.jpg":"480x480","k_23766892_340.jpg":"340x340","k_23766892_220.jpg":"220x220","o_23766892_1280.jpg":"1280x1558","o_23766892_1024.jpg":"1024x1246","o_23766892_640.jpg":"640x779","o_23766892_480.jpg":"480x584","o_23766892_340.jpg":"340x413","o_23766892_220.jpg":"220x267","h_23766892_1280.jpg":"1280x854","h_23766892_1024.jpg":"1024x683","h_23766892_640.jpg":"640x427","h_23766892_480.jpg":"480x320","h_23766892_340.jpg":"340x227","h_23766892_220.jpg":"220x147","pp_23766892_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766892_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766892_640.jpg":"640x814","pp_23766892_480.jpg":"480x611","pp_23766892_340.jpg":"340x432","pp_23766892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x688","hd_23766893_1920.jpg":"1920x1080","k_23766893_1280.jpg":"1280x1280","k_23766893_1024.jpg":"1024x1024","k_23766893_640.jpg":"640x640","k_23766893_480.jpg":"480x480","k_23766893_340.jpg":"340x340","k_23766893_220.jpg":"220x220","o_23766893_1280.jpg":"1280x815","o_23766893_1024.jpg":"1024x652","o_23766893_640.jpg":"640x407","o_23766893_480.jpg":"480x305","o_23766893_340.jpg":"340x216","o_23766893_220.jpg":"220x140","h_23766893_1280.jpg":"1280x854","h_23766893_1024.jpg":"1024x683","h_23766893_640.jpg":"640x427","h_23766893_480.jpg":"480x320","h_23766893_340.jpg":"340x227","h_23766893_220.jpg":"220x147","pp_23766893_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766893_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766893_640.jpg":"640x814","pp_23766893_480.jpg":"480x611","pp_23766893_340.jpg":"340x432","pp_23766893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x718","hd_23766894_1920.jpg":"1920x1080","k_23766894_1280.jpg":"1280x1280","k_23766894_1024.jpg":"1024x1024","k_23766894_640.jpg":"640x640","k_23766894_480.jpg":"480x480","k_23766894_340.jpg":"340x340","k_23766894_220.jpg":"220x220","o_23766894_1280.jpg":"1280x851","o_23766894_1024.jpg":"1024x681","o_23766894_640.jpg":"640x425","o_23766894_480.jpg":"480x319","o_23766894_340.jpg":"340x226","o_23766894_220.jpg":"220x146","h_23766894_1280.jpg":"1280x854","h_23766894_1024.jpg":"1024x683","h_23766894_640.jpg":"640x427","h_23766894_480.jpg":"480x320","h_23766894_340.jpg":"340x227","h_23766894_220.jpg":"220x147","pp_23766894_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766894_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766894_640.jpg":"640x814","pp_23766894_480.jpg":"480x611","pp_23766894_340.jpg":"340x432","pp_23766894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1046","hd_23766895_1920.jpg":"1920x1080","k_23766895_1280.jpg":"1280x1280","k_23766895_1024.jpg":"1024x1024","k_23766895_640.jpg":"640x640","k_23766895_480.jpg":"480x480","k_23766895_340.jpg":"340x340","k_23766895_220.jpg":"220x220","o_23766895_1280.jpg":"1280x1240","o_23766895_1024.jpg":"1024x992","o_23766895_640.jpg":"640x620","o_23766895_480.jpg":"480x465","o_23766895_340.jpg":"340x329","o_23766895_220.jpg":"220x213","h_23766895_1280.jpg":"1280x854","h_23766895_1024.jpg":"1024x683","h_23766895_640.jpg":"640x427","h_23766895_480.jpg":"480x320","h_23766895_340.jpg":"340x227","h_23766895_220.jpg":"220x147","pp_23766895_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766895_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766895_640.jpg":"640x814","pp_23766895_480.jpg":"480x611","pp_23766895_340.jpg":"340x432","pp_23766895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x806","hd_23766896_1920.jpg":"1920x1080","k_23766896_1280.jpg":"1280x1280","k_23766896_1024.jpg":"1024x1024","k_23766896_640.jpg":"640x640","k_23766896_480.jpg":"480x480","k_23766896_340.jpg":"340x340","k_23766896_220.jpg":"220x220","o_23766896_1280.jpg":"1280x955","o_23766896_1024.jpg":"1024x764","o_23766896_640.jpg":"640x477","o_23766896_480.jpg":"480x358","o_23766896_340.jpg":"340x253","o_23766896_220.jpg":"220x164","h_23766896_1280.jpg":"1280x854","h_23766896_1024.jpg":"1024x683","h_23766896_640.jpg":"640x427","h_23766896_480.jpg":"480x320","h_23766896_340.jpg":"340x227","h_23766896_220.jpg":"220x147","pp_23766896_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766896_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766896_640.jpg":"640x814","pp_23766896_480.jpg":"480x611","pp_23766896_340.jpg":"340x432","pp_23766896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1039","hd_23766897_1920.jpg":"1920x1080","k_23766897_1280.jpg":"1280x1280","k_23766897_1024.jpg":"1024x1024","k_23766897_640.jpg":"640x640","k_23766897_480.jpg":"480x480","k_23766897_340.jpg":"340x340","k_23766897_220.jpg":"220x220","o_23766897_1280.jpg":"1280x1231","o_23766897_1024.jpg":"1024x985","o_23766897_640.jpg":"640x615","o_23766897_480.jpg":"480x461","o_23766897_340.jpg":"340x327","o_23766897_220.jpg":"220x211","h_23766897_1280.jpg":"1280x854","h_23766897_1024.jpg":"1024x683","h_23766897_640.jpg":"640x427","h_23766897_480.jpg":"480x320","h_23766897_340.jpg":"340x227","h_23766897_220.jpg":"220x147","pp_23766897_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766897_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766897_640.jpg":"640x814","pp_23766897_480.jpg":"480x611","pp_23766897_340.jpg":"340x432","pp_23766897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1078","hd_23766898_1920.jpg":"1920x1080","k_23766898_1280.jpg":"1280x1280","k_23766898_1024.jpg":"1024x1024","k_23766898_640.jpg":"640x640","k_23766898_480.jpg":"480x480","k_23766898_340.jpg":"340x340","k_23766898_220.jpg":"220x220","o_23766898_1280.jpg":"1280x1277","o_23766898_1024.jpg":"1024x1022","o_23766898_640.jpg":"640x638","o_23766898_480.jpg":"480x479","o_23766898_340.jpg":"340x339","o_23766898_220.jpg":"220x219","h_23766898_1280.jpg":"1280x854","h_23766898_1024.jpg":"1024x683","h_23766898_640.jpg":"640x427","h_23766898_480.jpg":"480x320","h_23766898_340.jpg":"340x227","h_23766898_220.jpg":"220x147","pp_23766898_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766898_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766898_640.jpg":"640x814","pp_23766898_480.jpg":"480x611","pp_23766898_340.jpg":"340x432","pp_23766898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1336x1007","hd_23766899_1920.jpg":"1920x1080","k_23766899_1280.jpg":"1280x1280","k_23766899_1024.jpg":"1024x1024","k_23766899_640.jpg":"640x640","k_23766899_480.jpg":"480x480","k_23766899_340.jpg":"340x340","k_23766899_220.jpg":"220x220","o_23766899_1280.jpg":"1280x964","o_23766899_1024.jpg":"1024x771","o_23766899_640.jpg":"640x482","o_23766899_480.jpg":"480x361","o_23766899_340.jpg":"340x256","o_23766899_220.jpg":"220x165","h_23766899_1280.jpg":"1280x854","h_23766899_1024.jpg":"1024x683","h_23766899_640.jpg":"640x427","h_23766899_480.jpg":"480x320","h_23766899_340.jpg":"340x227","h_23766899_220.jpg":"220x147","pp_23766899_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766899_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766899_640.jpg":"640x814","pp_23766899_480.jpg":"480x611","pp_23766899_340.jpg":"340x432","pp_23766899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1078","hd_23766900_1920.jpg":"1920x1080","k_23766900_1280.jpg":"1280x1280","k_23766900_1024.jpg":"1024x1024","k_23766900_640.jpg":"640x640","k_23766900_480.jpg":"480x480","k_23766900_340.jpg":"340x340","k_23766900_220.jpg":"220x220","o_23766900_1280.jpg":"1280x1277","o_23766900_1024.jpg":"1024x1022","o_23766900_640.jpg":"640x638","o_23766900_480.jpg":"480x479","o_23766900_340.jpg":"340x339","o_23766900_220.jpg":"220x219","h_23766900_1280.jpg":"1280x854","h_23766900_1024.jpg":"1024x683","h_23766900_640.jpg":"640x427","h_23766900_480.jpg":"480x320","h_23766900_340.jpg":"340x227","h_23766900_220.jpg":"220x147","pp_23766900_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766900_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766900_640.jpg":"640x814","pp_23766900_480.jpg":"480x611","pp_23766900_340.jpg":"340x432","pp_23766900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1346","hd_23766901_1920.jpg":"1920x1080","k_23766901_1280.jpg":"1280x1280","k_23766901_1024.jpg":"1024x1024","k_23766901_640.jpg":"640x640","k_23766901_480.jpg":"480x480","k_23766901_340.jpg":"340x340","k_23766901_220.jpg":"220x220","o_23766901_1280.jpg":"1280x1596","o_23766901_1024.jpg":"1024x1277","o_23766901_640.jpg":"640x798","o_23766901_480.jpg":"480x598","o_23766901_340.jpg":"340x424","o_23766901_220.jpg":"220x274","h_23766901_1280.jpg":"1280x854","h_23766901_1024.jpg":"1024x683","h_23766901_640.jpg":"640x427","h_23766901_480.jpg":"480x320","h_23766901_340.jpg":"340x227","h_23766901_220.jpg":"220x147","pp_23766901_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766901_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766901_640.jpg":"640x814","pp_23766901_480.jpg":"480x611","pp_23766901_340.jpg":"340x432","pp_23766901_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 359 [name] => Korčula [alias] => korcula [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15468725 Threads: 3 Questions: 3199001708 Slow queries: 7198134 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235952832 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359 [name] => Korčula [alias] => korcula [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula/korculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici-1239569 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/korcula/korculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici-1239569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422002 [name] => Korčula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korcula [link] => /tag/korcula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352125 [name] => Sabatina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabatina [link] => /tag/sabatina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMAŠILI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Korčulani ponovo briljirali na Sabatini: najviše medalja za Lumbardu i Smokvicu, evo tko su dobitnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-03-01-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766891.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AP Studio [mainImageDesc] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766891.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

AP Studio ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766890.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766892.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

AP Studio ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766893.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766894.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766895.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766896.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766897.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766898.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766899.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766900.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23766901.jpg [title] =>

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 

Svi koji nešto znače u industriji vina u Hrvatskoj i šire okupili su se prošlog vikenda u Vodicama gdje je u kongresnoj dvorani Hotela Olympia Vodice održana svečana dodjela nagrada ovogodišnjim šampionima 32. prestižnog vinskog natjecanja Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Vinari otoka Korčule briljirali su na ovogodišnjoj Sabatini, prošlogodišnji uspjeh od 20 odličja ove su godine premašili s ukupno 32 odličja u tri kategorije od čega su tri šampionska odličja, sva tri za pošip, 13 zlata, 15 srebrnih diploma i 1 brončana. Šampionski pehar za izgled proizvoda koji je prošle godine dospio u Lumbardu, ove je godine završio ponovno na otoku, točnije u Smokvici u Vinariju Frano Baničević Car za Pošip 2021. Već poznata braća Zure peti put za redom proglašeni su šampionima najboljeg vina sorte pošip za pošip Zure 2021., a šampionom najboljeg otvorenog bijelog vina proglašen je Frano Pešelj iz Smokvice također za Pošip 2021.

Kad pričamo o Sabatini u kontekstu otoka Korčule, braća Ivan i Marko Batistić Zure iz Lumbarde nezaobilazni su sugovornici. Otkad su braća preuzela Vinariju Zure od oca, priča nam Ivan, svake su godine na Sabatini kao i na drugim natjecanjima. Takva prestižna natjecanja sa strogim ocjenjivanjem ukazuju jesi li na dobrom putu i jesi li dobar i uspješan u tome što radiš, uvjeren je Ivan. Osim dva zlata ove godine za grk Bartul 2021. i kupažu Rebellion 2020., već pet godina za redom apsolutni su vladari sorte pošip što je još uvijek iznenađujuće budući da je to autohtona sorta čija je domovina središte otoka, Čara i Smokvica. Ta je nagrada još slađa budući da je ove godine bio priličan broj uzoraka pošipa, čak 19.

„Imamo vinograd specifičnog terroira koji daje vinu posebne karakteristike. Naši položaji na Defora su na melioriranom kršu, odnosno na vapnencu, crvenici, izloženi su suncu i drugačiji su od ostatka otoka“, objašnjava nam Ivan.

Još je jedno zlato za pošip stiglo u Lumbardu, za mladu Vinariju romantičnog naziva Casa Boschi čiji je vlasnik Mario Milina. Radi se, međutim, o grožđu iz smokviških polja, no dokaz rasta kvalitete je prošlogodišnje srebro na Sabatini, a ove godine Milina je napravio korak naprijed k zlatu za pošip Casa Boschi 2021.

Svaka je medalja otoku važna, davno su vinari otoka prestali biti žestoka konkurencija, većinom ih krasi zajedništvo i suradnja, a sve veći broj mladih vinara obrazuje se na fakultetima u Hrvatskoj kako bi što vještije gospodarili vrijednim autohtonim sortama pošip i grk. To zajedništvo se posebno ističe među vinarima okupljenim u Udrugu vinara i vinogradara Grk-Lumbarda koji su odlučili svoju autohtonu sortu dodatno zaštiti pa su joj osigurali Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI).

„Važno nam je da najbolji grk i najbolji pošip dolaze s otoka, branimo boje otoka i zato je oznaka ZOI važna. Oznaka garantira konzumentu da je grk u boci rađen od grožđa koje uzgojeno, prerađeno i napunjeno u Lumbardi i nigdje drugdje. Naravno, svatko je slobodan posaditi sortu gdje god želi, no upitna će biti kvaliteta tog vina, iako je moguće da bude i bolja, zašto ne?“, ispričao nam je Ivan Batistić Zure koji je i predsjednik lumbarajske udruge vinara.

Lumbarda se davno definirala na enološkoj mapi svijeta, a pogotovo nakon nevjerojatnog uspjeha na prošlogodišnjem Decanteru kad su u to malo ribarsko naselje na istoku otoka stigle čak dvije prestižne platine, jedna za grk Defora 2018. Vinarije Bire, a druga baš za pošip Zure 2019. Vinarije Zure. Sabatina možda nije Decanter, ali ocjenjivanje po OIV metodi do 100 bodova stručno je, ozbiljno i profesionalno te je zasigurno jedno od najkvalitetnijih ocjenjivanja u Hrvatskoj i šire. Desetak ocjenjivača biraju se iz redova struke, većinom su enolozi sa Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo koji puštaju vina u promet. Uzorci se ocjenjuju „na slijepo“, ocjenjuje se boja, okus, miris i ukupni dojam vina, 85 bodova je zlato, preko 90 bodova je veliko zlato, a najviše ocijenjeni se proglašavaju šampionima. To ne znači da vino s 84 boda koje je osvojilo srebrnu medalju nije vrhunsko, ističe Ivan, treba se ohrabriti i slati uzorke na ocjenjivanje, to je dobro za kompletnu vinsku scenu otoka.

Drugu godinu za redom, zlato za grk i Lumbardu osvojio je i vinar Ivo Nobilo za grk Nobilo 2021., a baš je on prošle godine ponio šampionsku titulu i za izgled proizvoda. Pojavio se ove godine na Sabatini, priča nam Ivo, grk koji podrijetlom nije s otoka, ali ipak nije osvojio najveća odličja jer je kolijevka grka Lumbarda, uvjeren je.

„Zato me vesele nagrade drugih kao da su moje, a naravno da mi vlastito zlato puno znači, cilj svih vinara je zadržati i unaprijediti kvalitetu, nagrade su najbolji dokaz našeg dobrog rada. Prošle sam godine prvi krenuo s polusuhim grkom, imao sam svoju viziju na koju su neki gledali skeptično. Na kraju sam osvojio zlato i prošle i ove godine, ali ja bih se veselio i da sam osvojio srebro, to je isto odlična ocjena“, uvjeren je Ivo. Možda bi još koje zlato za grk stiglo na otok da je Mario Milina iz Vinarije Casa Boschi sačuvao koju bocu za uzorak, no nakon izvrsne turističke sezone nije ostala baš niti jedna, sve smo popili, kaže nam uz smijeh.

Prazni podrumi dočekali su ovogodišnju jematvu i u Vinariji Didovinka u Smokvici. U jednom se slažu svi vinari, a to je fenomenalna jematva ove godine, grožđe je vrhunsko, urod vrlo dobar, pit ćemo vrhunsko vino u 2023. godini. Koliko dobro dokazuje i osam odličja za vlasnika Vinarije Didovinka Frana Didovića i to u dvije kategorije, mlada i otvorena vina. Peta, jubilarna godina natjecanja Didovića na Sabatini donijela je vinariji povijesni uspjeh budući da je svih osam uzoraka koje je poslao na ocjenjivanje i nagrađeno i to s pet zlatnih, dva srebrna i jednim brončanim odličjem.

„Dobili smo pohvale ekipe Zadružnog saveza za hrabrost, poslali smo čak osam uzoraka što je 70 posto kapaciteta našeg podruma. Nagrade su mi vjetar u leđa, znače mi, dokaz su da napredujemo iz godine u godinu“, priznao nam je Frano.

Njegov je otac vinariju Didovinka otvorio prije 11 godina, a Frano uspješno preuzima posao od 2015. godine kad je upisao stručni studij Vinarstvo u Poreču. Puno se govori o mlađim generacijama na otoku koje se sve češće okreću poljoprivredi, pitali smo ga što ga vuče u vinograd.

„Da bi radio taj posao, moraš ga imati u sebi, nije lagan, no s vremenom ga zavoliš. Zadovoljan sam što sam odabrao taj put, ne bih ništa mijenjao. Svake godine radimo nešto novo, uživam, volim to“, iskreno je odgovorio Frano.

Vinarija Željka Pecotića Barana također iz Smokvice jedna je od mlađih, tek joj je dvije godine. Željko nam priča kako se njegov dida, a onda i njegov otac vezao za pošip, sad je na red došao on, a onda će, nada se, i njegova kćer koja je upisala Agronomski fakultet u Zagrebu. Ove je godine osvojio zlatnu medalju za mladi Pošip 2021. i dvije srebrne za buteljirane pošip Pod korita 2021. i plavac mali Pagadebit 2021.

„Nisam očekivao odličja, sretan sam i nadam se nastaviti ovako i dogodine. Nagrade su nam važne jer su poticaj, ne samo moje, već i mojih kolega iz Smokvice, to je promocija mjesta, otoka i pošipa kao sorte“, uvjeren je Željko.

Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije okuplja vinogradare i vinare, ali i ljude iz struke, enologe, znanstvenike, profesore, ljude iz marketinga, generalno iz vinske industrije. Sabatina je prilika da se kušaju vina iz prethodnih berbi i mlado vino, ali i da se predstave novi trendovi u enologiji kako bi vinogradari i vinari doznali novosti struke koje će onda koristiti u proizvodnji u idućim vegetativnim godinama.

Nagrađeni vinari s otoka Korčula na ovogodišnjoj Sabatini:

KATEGORIJA BUTELJIRANIH VINA:

Šampion izgleda proizvoda – Frano Baničević Car, Pošip 2021.

Najbolje vino sorte pošip – Vinarija Zure, pošip Zure 2021.

Zlatna medalja – Vinarija Zure, Zure Rebellion 2020. i grk Bartul 2021., Vinarija Casa Boschi, pošip Casa Boschi 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Moro 2021., Vinarija Ivo Nobilo, grk Nobilo 2021.,

Srebrna medalja – Vinarija Todor Željko Tomić, pošip Perla 2021., Vinarija Baran, pošip Baran 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Sv. Ivan 2021., Vinarija Željko Pecotić Baran, pošip Pod korita 2021. i Pagadebit 2021., Vinarija Bačić, pjenušavo vino Pjer 2019. i Dubrovačka malvazija 2021., Vinarija Popić, grk Popić 2021., Blato 1902, pošip Težak 2021., Vinarija Frano Baničević Car, Pošip 2021.

KATEGORIJA OTVORENIH VINA:

Najbolje otvoreno bijelo vino – Vinarija Frano Pešelj, Pošip 2021.

Zlatna diploma – Vinarija Baran, Plavac mali 2021.,

Srebrna diploma – Vinarija Baran, Pošip 2021., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2020.

Brončana diploma – Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2021.

KATEGORIJA MLADIH VINA

Zlatna diploma – Vinarija Didovinka, pošip Didovinka Master 2022., rukatac Didovinka 2022., pošip Didovinka Comical 2022., pošip Didovinka 2022., pošip Didovinka Maceracija 2022., Vinarija Željko Pecotić Baran, Pošip 2022., Ante Curać, Plavac mali 2022.

Srebrna diploma – Ida Zaklan, Pošip 2022., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2022., Vinarija Baran, Pošip 2022.

FOTO: Vinarije PRIVATNI albumi (slika Frano Didović s dodjele AP Studio)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AP Studio Vinarije Privatni Albumi/ AP Studio Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/ Vinarije Privatni Albumi/
AP Studio

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

AP Studio

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/korcula/korculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici-1239569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b443c0905d5c5031a6f43b845bcbf115b1a935c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kor%C4%8Dulani+ponovo+briljirali+na+Sabatini%3A+najvi%C5%A1e+medalja+za+Lumbardu+i+Smokvicu%2C+evo+tko+su+dobitnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fkorcula%2Fkorculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici-1239569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fkorcula%2Fkorculani-ponovo-briljirali-na-sabatini-najvise-medalja-za-lumbardu-i-smokvicu-evo-tko-su-dobitnici-1239569 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMAŠILI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KorčulaPREMAŠILI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini: najviše medalja za Lumbardu i Smokvicu, evo tko su dobitnici

Piše Dora Lozica
10. studenog 2022. - 08:01

 

Svi koji nešto znače u industriji vina u Hrvatskoj i šire okupili su se prošlog vikenda u Vodicama gdje je u kongresnoj dvorani Hotela Olympia Vodice održana svečana dodjela nagrada ovogodišnjim šampionima 32. prestižnog vinskog natjecanja Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Vinari otoka Korčule briljirali su na ovogodišnjoj Sabatini, prošlogodišnji uspjeh od 20 odličja ove su godine premašili s ukupno 32 odličja u tri kategorije od čega su tri šampionska odličja, sva tri za pošip, 13 zlata, 15 srebrnih diploma i 1 brončana. Šampionski pehar za izgled proizvoda koji je prošle godine dospio u Lumbardu, ove je godine završio ponovno na otoku, točnije u Smokvici u Vinariju Frano Baničević Car za Pošip 2021. Već poznata braća Zure peti put za redom proglašeni su šampionima najboljeg vina sorte pošip za pošip Zure 2021., a šampionom najboljeg otvorenog bijelog vina proglašen je Frano Pešelj iz Smokvice također za Pošip 2021.

Kad pričamo o Sabatini u kontekstu otoka Korčule, braća Ivan i Marko Batistić Zure iz Lumbarde nezaobilazni su sugovornici. Otkad su braća preuzela Vinariju Zure od oca, priča nam Ivan, svake su godine na Sabatini kao i na drugim natjecanjima. Takva prestižna natjecanja sa strogim ocjenjivanjem ukazuju jesi li na dobrom putu i jesi li dobar i uspješan u tome što radiš, uvjeren je Ivan. Osim dva zlata ove godine za grk Bartul 2021. i kupažu Rebellion 2020., već pet godina za redom apsolutni su vladari sorte pošip što je još uvijek iznenađujuće budući da je to autohtona sorta čija je domovina središte otoka, Čara i Smokvica. Ta je nagrada još slađa budući da je ove godine bio priličan broj uzoraka pošipa, čak 19.

„Imamo vinograd specifičnog terroira koji daje vinu posebne karakteristike. Naši položaji na Defora su na melioriranom kršu, odnosno na vapnencu, crvenici, izloženi su suncu i drugačiji su od ostatka otoka“, objašnjava nam Ivan.

Još je jedno zlato za pošip stiglo u Lumbardu, za mladu Vinariju romantičnog naziva Casa Boschi čiji je vlasnik Mario Milina. Radi se, međutim, o grožđu iz smokviških polja, no dokaz rasta kvalitete je prošlogodišnje srebro na Sabatini, a ove godine Milina je napravio korak naprijed k zlatu za pošip Casa Boschi 2021.

Svaka je medalja otoku važna, davno su vinari otoka prestali biti žestoka konkurencija, većinom ih krasi zajedništvo i suradnja, a sve veći broj mladih vinara obrazuje se na fakultetima u Hrvatskoj kako bi što vještije gospodarili vrijednim autohtonim sortama pošip i grk. To zajedništvo se posebno ističe među vinarima okupljenim u Udrugu vinara i vinogradara Grk-Lumbarda koji su odlučili svoju autohtonu sortu dodatno zaštiti pa su joj osigurali Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI).

„Važno nam je da najbolji grk i najbolji pošip dolaze s otoka, branimo boje otoka i zato je oznaka ZOI važna. Oznaka garantira konzumentu da je grk u boci rađen od grožđa koje uzgojeno, prerađeno i napunjeno u Lumbardi i nigdje drugdje. Naravno, svatko je slobodan posaditi sortu gdje god želi, no upitna će biti kvaliteta tog vina, iako je moguće da bude i bolja, zašto ne?“, ispričao nam je Ivan Batistić Zure koji je i predsjednik lumbarajske udruge vinara.

Lumbarda se davno definirala na enološkoj mapi svijeta, a pogotovo nakon nevjerojatnog uspjeha na prošlogodišnjem Decanteru kad su u to malo ribarsko naselje na istoku otoka stigle čak dvije prestižne platine, jedna za grk Defora 2018. Vinarije Bire, a druga baš za pošip Zure 2019. Vinarije Zure. Sabatina možda nije Decanter, ali ocjenjivanje po OIV metodi do 100 bodova stručno je, ozbiljno i profesionalno te je zasigurno jedno od najkvalitetnijih ocjenjivanja u Hrvatskoj i šire. Desetak ocjenjivača biraju se iz redova struke, većinom su enolozi sa Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo koji puštaju vina u promet. Uzorci se ocjenjuju „na slijepo“, ocjenjuje se boja, okus, miris i ukupni dojam vina, 85 bodova je zlato, preko 90 bodova je veliko zlato, a najviše ocijenjeni se proglašavaju šampionima. To ne znači da vino s 84 boda koje je osvojilo srebrnu medalju nije vrhunsko, ističe Ivan, treba se ohrabriti i slati uzorke na ocjenjivanje, to je dobro za kompletnu vinsku scenu otoka.

Drugu godinu za redom, zlato za grk i Lumbardu osvojio je i vinar Ivo Nobilo za grk Nobilo 2021., a baš je on prošle godine ponio šampionsku titulu i za izgled proizvoda. Pojavio se ove godine na Sabatini, priča nam Ivo, grk koji podrijetlom nije s otoka, ali ipak nije osvojio najveća odličja jer je kolijevka grka Lumbarda, uvjeren je.

„Zato me vesele nagrade drugih kao da su moje, a naravno da mi vlastito zlato puno znači, cilj svih vinara je zadržati i unaprijediti kvalitetu, nagrade su najbolji dokaz našeg dobrog rada. Prošle sam godine prvi krenuo s polusuhim grkom, imao sam svoju viziju na koju su neki gledali skeptično. Na kraju sam osvojio zlato i prošle i ove godine, ali ja bih se veselio i da sam osvojio srebro, to je isto odlična ocjena“, uvjeren je Ivo. Možda bi još koje zlato za grk stiglo na otok da je Mario Milina iz Vinarije Casa Boschi sačuvao koju bocu za uzorak, no nakon izvrsne turističke sezone nije ostala baš niti jedna, sve smo popili, kaže nam uz smijeh.

Prazni podrumi dočekali su ovogodišnju jematvu i u Vinariji Didovinka u Smokvici. U jednom se slažu svi vinari, a to je fenomenalna jematva ove godine, grožđe je vrhunsko, urod vrlo dobar, pit ćemo vrhunsko vino u 2023. godini. Koliko dobro dokazuje i osam odličja za vlasnika Vinarije Didovinka Frana Didovića i to u dvije kategorije, mlada i otvorena vina. Peta, jubilarna godina natjecanja Didovića na Sabatini donijela je vinariji povijesni uspjeh budući da je svih osam uzoraka koje je poslao na ocjenjivanje i nagrađeno i to s pet zlatnih, dva srebrna i jednim brončanim odličjem.

„Dobili smo pohvale ekipe Zadružnog saveza za hrabrost, poslali smo čak osam uzoraka što je 70 posto kapaciteta našeg podruma. Nagrade su mi vjetar u leđa, znače mi, dokaz su da napredujemo iz godine u godinu“, priznao nam je Frano.

Njegov je otac vinariju Didovinka otvorio prije 11 godina, a Frano uspješno preuzima posao od 2015. godine kad je upisao stručni studij Vinarstvo u Poreču. Puno se govori o mlađim generacijama na otoku koje se sve češće okreću poljoprivredi, pitali smo ga što ga vuče u vinograd.

„Da bi radio taj posao, moraš ga imati u sebi, nije lagan, no s vremenom ga zavoliš. Zadovoljan sam što sam odabrao taj put, ne bih ništa mijenjao. Svake godine radimo nešto novo, uživam, volim to“, iskreno je odgovorio Frano.

Vinarija Željka Pecotića Barana također iz Smokvice jedna je od mlađih, tek joj je dvije godine. Željko nam priča kako se njegov dida, a onda i njegov otac vezao za pošip, sad je na red došao on, a onda će, nada se, i njegova kćer koja je upisala Agronomski fakultet u Zagrebu. Ove je godine osvojio zlatnu medalju za mladi Pošip 2021. i dvije srebrne za buteljirane pošip Pod korita 2021. i plavac mali Pagadebit 2021.

„Nisam očekivao odličja, sretan sam i nadam se nastaviti ovako i dogodine. Nagrade su nam važne jer su poticaj, ne samo moje, već i mojih kolega iz Smokvice, to je promocija mjesta, otoka i pošipa kao sorte“, uvjeren je Željko.

Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije okuplja vinogradare i vinare, ali i ljude iz struke, enologe, znanstvenike, profesore, ljude iz marketinga, generalno iz vinske industrije. Sabatina je prilika da se kušaju vina iz prethodnih berbi i mlado vino, ali i da se predstave novi trendovi u enologiji kako bi vinogradari i vinari doznali novosti struke koje će onda koristiti u proizvodnji u idućim vegetativnim godinama.

Nagrađeni vinari s otoka Korčula na ovogodišnjoj Sabatini:

KATEGORIJA BUTELJIRANIH VINA:

Šampion izgleda proizvoda – Frano Baničević Car, Pošip 2021.

Najbolje vino sorte pošip – Vinarija Zure, pošip Zure 2021.

Zlatna medalja – Vinarija Zure, Zure Rebellion 2020. i grk Bartul 2021., Vinarija Casa Boschi, pošip Casa Boschi 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Moro 2021., Vinarija Ivo Nobilo, grk Nobilo 2021.,

Srebrna medalja – Vinarija Todor Željko Tomić, pošip Perla 2021., Vinarija Baran, pošip Baran 2021., Vinarija Šain-Marelić, pošip Sv. Ivan 2021., Vinarija Željko Pecotić Baran, pošip Pod korita 2021. i Pagadebit 2021., Vinarija Bačić, pjenušavo vino Pjer 2019. i Dubrovačka malvazija 2021., Vinarija Popić, grk Popić 2021., Blato 1902, pošip Težak 2021., Vinarija Frano Baničević Car, Pošip 2021.

KATEGORIJA OTVORENIH VINA:

Najbolje otvoreno bijelo vino – Vinarija Frano Pešelj, Pošip 2021.

Zlatna diploma – Vinarija Baran, Plavac mali 2021.,

Srebrna diploma – Vinarija Baran, Pošip 2021., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2020.

Brončana diploma – Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2021.

KATEGORIJA MLADIH VINA

Zlatna diploma – Vinarija Didovinka, pošip Didovinka Master 2022., rukatac Didovinka 2022., pošip Didovinka Comical 2022., pošip Didovinka 2022., pošip Didovinka Maceracija 2022., Vinarija Željko Pecotić Baran, Pošip 2022., Ante Curać, Plavac mali 2022.

Srebrna diploma – Ida Zaklan, Pošip 2022., Vinarija Didovinka, plavac mali Didovinka 2022., Vinarija Baran, Pošip 2022.

FOTO: Vinarije PRIVATNI albumi (slika Frano Didović s dodjele AP Studio)

18. svibanj 2024 12:03