StoryEditorOCM
KorčulaNATJECANJE |

KORČULANI PONOVNO DOMAĆINI WORLDSKILL NATJECANJA SŠ Petar Šegedin osvojila drugo mjesto u slastičarstvu

Piše Dora Lozica
3. ožujka 2020. - 20:58
Sjećate se popularnog Gastro natjecanja o kojem su godinama sanjali ugostitelji, kuhari i slastičari? WorldSkill nastavak je popularnog Gastro natjecanja koje na međunarodnoj razini demonstrira tehničke vještine učenika kako bi pokazali što znaju te usavršili izvršavati zadatke na radnom mjestu, a već drugu godinu za redom domaćin prestižnog natjecanja je Srednja škola Petar Šegedin iz Korčule. Iako na krajnjem jugu, Korčulani su prošle godine oduševili profesionalnom organizacijom, odličnim praktikumom i poznatim toplim domaćinstvom pa su i ove godine ugostili 14 škola od Zadra do Dubrovnika, preko 60 učenika i mentora te jednu gostujuću školu iz Čitluka.

„Po drugi put smo domaćini što znači da je prepoznata naša spremnost za  organizaciju, ali i funkcionalnost našeg prostora i kuhinje, ipak su Korčulani poznati kao dobri domaćini. Organizacija ovakvog natjecanja je zahtjevna financijski i tehnički, ali možemo se pohvaliti kako su svi oduševljeni i kako je sve proteklo onako kako smo planirali“, otkrio nam je Ante Skokandić, stručni učitelj kuharstva te jedan od organizatora događaja.

Regionalno WorldSkill natjecanje učenika u ugostiteljstvu i turizmu svečano je otvoreno u nedjelju, a okupljene su pozdravili redom Lovre Botica, ravnatelj SŠ Petar Šegedin, Andrija Fabris, gradonačelnik Korčule te Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, dok je otvaranje prigodnim programom uveličala KU Ivo Lozica iz Lumbarde. Natjecanje obuhvaća nadmetanje u šest različitih disciplina, kuharstvo, slastičarstvo, ugostiteljtsvo i posluživanje, pomoćni kuhar i slastičar, poslovanje recepcije i poslovanje agencije. Posljednje dvije discipline, poslovanje recepcije i agencije, ove su se godine održale u školi na Braču dok su ostale četiri jučer i danas održane u Korčuli.

Kako doznajemo od nastavnika Skokandića, u ponedjeljak ujutro krenulo je natjecanje u tri discipline, pripremanje menija u tri modula, izrada rolada s glazurom, tarta od višanja, barske mješavine i posluživanje pjenušaca. Danas su proglašeni pobjednici te je ovogodišnji WorldSkill zatvoren nakon proglašenja pobjednika, podjele priznanja i svečanog ručka. Učenici koji su osvojili prva i druga mjesta nastupit će na Dražvnom WorldSkill natjecanju. Prošle su se godine učenici iz Korčule plasirali na državno osvojivši drugo mjesto u disciplini posluživanje menija, a ove su godine ponovili prošlogodišnji uspjeh u kategoriji slastičarstva, pobjednici WorldSkill natjecanja su:

U kategoriji Kuharstvo na državno natjecanje idu 1. Bože Vugdelija iz SSŠ Bana J. Jelačića Sinja i 2. Toni Grgurević iz Tur.- ugost. Škole Dubrovnik.
U kategoriji Slastičarstvo na državno natjecanje idu 1. Sara Šarlija iz HTUŠ Zadar i 2. Nikolina Bratić s menotricom Magdalenom Turković iz SŠ Petar Šegedin iz Korčule.
U kategoriji Ugostiteljstvo na državno natjecanje idu 1. Ante Perleta iz SŠ Metković i 2. Niko Roso iz SŠ Makarska.
U kategoriji Pomoćni kuhar i slastičar na državno natejcanje idu 1. Nina Banovac iz Turs.- ugost. Škole Split i 2. Nikola Jelčić iz SŠ Metković.


Iako već postoje naznake da će korčulanska srednja škola i dogodine biti domaćin prestižnog natjecanja, doznajemo kako je želja otići i korak dalje, a komentirali su i nedavnu Michelinovu zvjezdicu koju je na radost cijeloga otoka osvojio restoran Lešić Dimitri.

„Planiramo se prijaviti za organizaciju Državnog WorldSkill natjecanja, ne samo jer smatramo da možemo organizirati takav događaj, već i zbog činjenice da je državno natjecanje subvencionirano od strane nadležnog ministarstva, dok smo za regionalno prepušteni vlastitim financijama i sponzorima.

Michelinova zvjezdica je budućnost našeg turizma, kad se takvo nešto dogodi za naš otok, svi smo ponosni, jedino što možemo je od srca čestitati restoranu, chefu Gajskom i cijeloj njegovoj ekipi. Takva prestižna oznaka svima nama puno vrijedi u konketkstu turizma i ugostiteljstva, sve te nagrade i mediji mijenjaju sliku struke. Današnje su generacije sve bolje, sve je više ljudi zainteresirano za struku, a kad pročitam u novinama o učeniku koji je do neki dan bio učenik naše škole, a danas radi u renomiranom restoranu, to je bit cijele ove priče“, objasnio je Ante Skokandić.

Dora Lozica
 
 
 
 
26. travanj 2024 06:21