StoryEditorOCM
KorčulaZA SVAKU POHVALU

Korčula već ove godine postaje studentski grad!

Piše Dora Lozica
13. veljače 2020. - 12:02
Sporazumom o suradnji kojeg će uskoro potpisati Grad Korčula i Sveučilište u Dubrovniku Korčula postaje studentski grad za polaznike preddiplomskih studija Nautike, Brodostrojarstva i Poslovne ekonomije - smjer Turizam. Naime, inicijativa gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa neočekivano brzo dala je prve konkretne rezultate, a kako doznajemo iz Sveučilišta u Dubrovniku, Sporazum o suradnji je već na stolu pa će se prvi studenti upisat već u srpnju ove godine.
 

U prostorijama Gradskog bazena


- Nakon što Sporazum potpišu obje strane, Sveučilište će provesti propisani postupak i zatražiti upis tih dislociranih studija u Upisnik studijskih programa Ministarstva znanosti i obrazovanja, čime će se steći i uvjeti za početak njihova izvođenja. Očekujemo i nadamo se da će ova procedura biti gotova do ljeta, što bi značilo da će studiji biti spremni za upis studenata u prvom, srpanjskom roku - poručili su iz dubrovačkog Sveučilišta. Kako ističe gradonačelnik Fabris, njegova je ideja bila napraviti sve kako bi što više mladih Korčulana ostalo na otoku.

image
- Presretan sam što je moja neformalna inicijativa realizirana pozitivno za cijeli otok ali poluotok Pelješac, kaže gradonačelnik Andrija Fabris
CROPIX


- Oni koji nastave školovanje izvan otoka, malo njih se zaista i vrati, neki se zaposle, neki se zaljube i osnuju obitelji. Presretan sam što je moja neformalna inicijativa realizirana pozitivno za cijeli otok ali poluotok Pelješac - kaže Fabris otkrivajući detalje o provođenju dislociranih studija.

- Predavanja počinju 1. listopada ove godine, a privremeno će se održavati u prostorijama Gradskog bazena Gojko Arneri. Na raspolaganju će biti tri učionice i jedan ured. To je privremeno rješenje dok ne uredimo staru školu na Dominču, prvi kat prilagodit ćemo zahtjevima Sveučilišta. Nautika, brodostrojarstvo i poslovna ekonomija u turizmu zaokružit će temeljne potrebe obrazovanog kadra trenutno u Korčuli i okolici, a cijeli će otok dobiti na vrijednosti. Iz Sveučilišta procjenjuju da će biti oko dvadesetak studenata po smjeru, znači ukupno oko 60 studenata – pojašnjava korčulanski gradonačelnik.

A Korčulanima su studenti potpuna novost. Jer negdje će trebati spavati i jesti, a gradonačelnik se uhvatio u koštac i s tim problemom. Kako ističe, studenti će za početak koristiti privatni smještaj.
 

Novi smjerovi i u srednjoj školi


No, Grad je u pregovorima je i s Ivanom Hatvalić, predsjednicom Uprave HTP-a Korčula kako bi studenti bili smješteni u trenutno zatvorenom hotelu Park. No, kako nam otkriva Fabris, planova ima dosta kao i prostora za širenje i napredak.

- U prvom planu želim istaknuti kako razgovaram s ravnateljem srednje škole kako bi se u Korčuli učenicima omogućio i srednjoškolski smjer Nautike. Osim toga, već duže vrijeme pregovaramo i s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu čija je želja da Korčula bude sjedište za vodene sportove. Uz to, već spomenute dislocirane studijske programe koji će se održavati na Korčuli planiramo obogatiti i s engleskim programom. Možda je to nekome neobično, no Korčuli povijesno gravitiraju i učenici s Pelješca, na ovaj način pokušavamo zatvoriti jedan krug života na otoku. Nautika, brodostrojarstvo i turizam su osnove, dodat ćemo sportski dio, a posebno bi me veselilo vinarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo u budućnosti - ističe Fabris.

Korčula će na taj način zaista postati prvi studentski, otočki grad u Hrvatskoj, ako izuzmemo Vis na kojem je jedno vrijeme predavanja održavao Vern. A, osim širenja studijskih programa u planu je i izgradnja studentskog kampusa.

image
Sporazum o suradnji uskoro će potpisati Grad Korčula i Sveučilište u Dubrovniku


- Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donesen je UPU „Ekonomija“, odnosno urbanistički plan uređenja tog dijela grada u kojem je predviđen prostor za mini sveučilišni kampus. Kampus će imati malu menzu i oko 70 smještajnih jedinica s mogućnošću povećavanja, a odmah do izgradit ćemo nogometno igralište i teniski teren. Idejno rješenje već postoji - najavio je Andrija Fabris.
 

Nova katamaranska linija


- Želja mi je povezati učenike s Lastova, Korčule i Dubrovnika, a uskoro se uvodi i cjelogodišnja katamaranska linija koja će krenuti rano ujutro iz Lastova, pristati na Korčuli te je do 7 i pol u Dubrovniku. Očekujemo uskoro odluku Vlade o toj liniji – ističe Andrija Fabris.
 
17. travanj 2024 01:29