StoryEditorOCM
Korčula"MIGRIRAJTE" U KNJIŽNICU

Korčula domaćin završnog susreta projekta "Migrate to library"!

Piše Dora Lozica
22. ožujka 2019. - 19:27
Migrirajte u knjižnicu, odnosno „Migrate to library!“ drugi je europski projekt u kojem Hrvatsku predstavlja Gradska knjižnjica Ivan Vidali s partnerima iz Poljske, Španjolske i Litve, a završni susret projekta održat će se u Korčuli s bogatim programom kojeg su pripremile korčulanske knjižničarke.

Izlet u Gradsku knjižnicu Ivan Vidali u Korčuli uvijek je ugodno iskustvo. Među mnoštvom knjiga gotovo uvijek možete vidjeti i veće grupe djece raznih uzrasta kako pišu domaće radove, čitaju knjige, surfaju internetom ili igraju društvene igre koje su im na raspolaganju, a nas su dočekale dvije nasmijane knjižničarke koje gotovo 30 godina rade u jednoj od najbitnijih gradskih institucija. Milojka Skonadić, ravnateljica, i Isabel Skokandić ispričale su nam o drugom uspješnom europskom projektu u kojem je sudjelovala mala korčulanska knjižnica s tek troje zaposlenih s partnerima koje broje desetke zaposlenih - Općinska knjižnica u gradu Zory u Poljskoj, Općinska knjižnica u Arucasu (Kanarsko otočje) iz Španjolske i Knjižnica Adomo Mickevičiaus iz Vilniusa u Litvi. Migrate to library je projekt usmjeren na migrante i izbjeglice, odnosno ljude koji napuštaju svoje zemlje zbog rata i progona ili političkih, ekonomskih ili nekih drugih razloga te se nastanjuju u nekoj novoj zemlji. Tim je ljudima potrebna naša pozornost, kažu Milojka i Izabel, kako bi se integrirali u zajednicu što bi rezultiralo povećanim osjećajem sigurnosti. Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, završit će u svibnju ove godine, a brojni susreti, tečajevi i seminari pozitivno su iskustvo za naše knjižničarke.
 
„Kad smo dobili ponudu uključiti se u ovaj projekt mislile smo se kako ćemo se uključiti kad nemamo migranata u Korčuli? Prva asocijacija za migrante je azilanti, a migranti su doseljenici koji se odlučuju na preseljenje iz raznih razloga, ne samo rata. Onda smo shvatile kako u Korčuli žive mnogi migranti, kad se vratimo dvije godine nazad, mnogo smo stvari promijenili, doznali i unaprijedili zahvljujući ovom projektu. Da nije bilo Migrate to library ne bi znali da postoji Međunarodni klub u Korčuli koji okuplja doseljenike, imaju i ogranak čitateljskog kluba s kojim smo se povezali, a upravo će oni biti dio završnog susreta kao primjer dobre prakse. Zahvaljujući projektu obnovili smo zbirku strane literature, sudjelovali smo sa srednjoškolcima na njihovom projektu Voli, čitaj kuhaj otkrivajući međunardnu kuhinju, kupili smo udžbenike, vježbenice i cd-e za učenje hrvatskog jezika što se odnedavno može posuditi u knjižnici, nadamo se napraviti i besplatan tečaj hrvatskog jezika za strance, upoznali smo doseljenicu iz Japana koja će organizirati radionice origamija i još mnogo toga. Cilj projekta je ukazati na interkulturalnost, integracija ne znači da trebaju zaboraviti svoje tradicije, već da se različite kulture upoznaju kako bi se stvorio preduvjet za toleranciju i suživot“.-objasnila je Milojka.

Osim aktivnosti u Korčuli, projekt je Milojki i Izabel omogućio i četiri međunardona putovanja te dva tečaja u Poljskoj i Hrvatskoj. Cilj tih putovanja, kako ističe Izabel, je razmjena dobre prakse u području rada s migrantima u knjižnicama, tako su prošle godine u travnju u suradnji sa Centrom za mirovne studije u Zagrebu posjetili knjižnice i azile, a posjetili su i knjižnice u Poljskoj, Litvi i na Kanarskim otocima, upoznali su njihove aktivnosti i usluge za manjine i migrante.
„Mi smo zaista avangarda što se tiča programa i usluga za migrante, u Hrvatskoj nema puno knjižnica koje nude takve aktivnosti jer nas je svih zatekla migrantska kriza. Međutim, ni u drugim knjižnicama nije drugačije, čak i velike knjižnice u Španjolskoj, Poljskoj i Litvi iako su azili u blizini još uvijek nemaju razvijene programe i knjižničke usluge za migrante. Ovi su projekti bitni jer je migracija suvremeni trend, jako smo zadovoljni provedbom, iza toga stoji puno rada, ali jako puno i dobijemo“-istaknula je Izabel.

Završni susret projekta održat će u Splitu i Korčuli. Milojka i Izabel pripremile su zanimljivi program za 10. i 11. travnja koji između ostalog uključuje predavanja u Gradskoj vijećnici, upoznavanje raznih gradskih institucija, posjet Žrnovu, Lumabrdi i Vrniku, ali i upoznavanje s članovima Međunarodnog kluba u Korčuli, odnosno ljudima koji već godinama žive i rade na otoku, imaju svoje biznise i obrte, kao najbolji primjeri dobre prakse. Nakon vrlo uspješnog projekta „Library. I love it!“ koji je na European Shared Tresaure portalu ocjenjen kao jedan od najboljih, Milojka i Izabel uspješno privode kraju i drugi europski projekt ističući kako je bio od velikog značaja za njihovo napredovanje u struci te nezamjenjivo iskustvo. Koji je sljedeći projekt?
„Sljedeći najveći projekt je preseljenje“-ističe Milojka. Naime, Gradska će knjižnica Ivan Vidali, početkom sljedeće godine, dobiti nove moderne i funkcionalne prostore na katu novouređenog restorana Liburna.

Dora Lozica
 
 
26. travanj 2024 20:15