StoryEditor
KorčulaVINARIJA CAR |

KAKO JE AUTOMEHANIČAR FRANO BANIČEVIĆ IZ SMOKVICE POSTAO VRHUNSKI VINAR Ljubav prema zemlji i ‘kreku‘ usadio je, kako kaže, pokojni dida

Piše Dora Lozica
30. travnja 2020. - 12:25
Frano Baničević u društvu načelnika Općine Smokvica Kuzme TomašićaPrivatni album
Frano Baničević jedan je od nadolazećih, vrhunskih vinara iz domovine Pošipa, Smokvice. Prošle godine je za svoje butelje osvojio i dvije nagrade i to na prestižnom vinskom natjecanju Sabatina.

Obiteljski nadimak

Čim se spomene Smokvica, Pošip je prvo što se vezuje uz to naselje u središtu otoka Korčule, a Frano je mladi izdanak duge tradicije vrhunskog vinogradarstva i vinarstva. Inače po struci automehaničar, Frano je rođen u vinogradarskoj obitelji pa mu je ljubav prema zemlji i 'kreku' usadio, kako kaže, pokojni dida, a danas on tu ljubav prenosi i na svoju djecu.

- Moja vinarija Car je dobila ime po obiteljskom nadimku, naslijedio sam je od dide, dodatno sam je preuredio i danas sa sigurnošću mogu reći kako ima sve potrebne karakteristike za proizvodnju vrhunskog vina. Smještena je pod zemljom u podrumu kuće te nije izložena svijetlu što pogoduje idealnom održavanju temperature - otkriva nam Frano. Kao i većina Smokvičana i Frano ima veliku obradivu površinu, više od dva hektara vinograda koji se protežu kroz sedam polja. Uzgaja najviše Pošipa, ali i Rukatca, Plavca malog te Rosea.

Nagrada za mladi Pošip
Sabatina je 2019. godine 29. put za redom okupila veliki broj vinara s područja cijele Hrvatske, a uz Pošip Zure, kvalitetu otoka predstavio je mladi smokviški vinar Frano Baničević koji je osvojio zlato i šampion za najbolje mlado vino Pošip te brončanu medalju za sortu Rukatac.


Životni odabir

Godišnje proizvede nešto više od četiri tisuće boca, najviše Pošipa, a kao i svi ozbiljni vinari, za berbu se odlučuje u trenutku zrelosti grožđa koju određuje mjerenjem šećera i kiselina. Nakon berbe, grožđe ide u muljaču, a zatim slijedi prešanje po nekoliko puta kako bi se omogućilo istjecanje tekućine te alkoholno vrenje. To je najvažniji proces o kojem ovisi kakve će kvalitete biti vino. Iako za sebe kaže da znanja za proizvodnju vina ima, nadopunjuje se strukom, odnosno savjetima enologa kako bi na kraju dobio savršen proizvod.

- Baviti se vinarstvom je isključivo moj životni odabir koji iziskuje puno napora i posla, jako puno sati provedenih u vinogradu kako bi dobio savršenu sirovinu, odnosno vrhunsko vino. Pomaže mi puno moja obitelj, poslova je previše u svako doba godine, ali se uz njihovu pomoć uspijem posvetiti vinogradu. Trenutno nemam uzora, volim to što radim i trudim se dobiti što bolji proizvod - priča nam Frano koji najviše od svega voli druženja s drugim vinarima.

Sabatina
Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina organizira Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske te uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Ćakula uz dobru kapljicu

Naime, Smokvica se može pohvaliti brojnim vinarijama pa se u ljetnim mjesecima, otkriva nam Frano, održavaju razna događanja prilikom kojih se vinari sastaju, predstavljaju svoja vina uz ugodnu atmosferu, ćakulu i dobru kapljicu. Zbog epidemiološke situacije s koronavirusom ta su okupljana još uvijek neizvjesna, a još veći je negativan utjecaj na prodaju vina. Frano ističe kako je sezona, a time i prodaja vina u restoranima već trebala početi, no sve je u zaostatku. Ipak, nada se skorom poboljšanju situacije te da će se život nastaviti nekadašnjim tempom. U međuvremenu Frano razmišlja o budućnosti te nam otkriva i neke svoje planove.

- Plan mi je povećati hektare vinograda, što mi i zahtjeva trenutna potražnja za vinom, kao i obnavljanje vinarije i tehnologije bez koje bi ovaj naš vinogradarski posao bio puno teži. Naravno, nadamo se da će biti i još koja nagrada- otkrio nam je Frano.
#FRANO BANIČEVIĆ
loading...

Izdvojeno

22. svibanj 2020 05:44