StoryEditorOCM
KorčulaMILIJARDA USTAJE U KORČULI

„K‘O ŽENE“ OKUPILE KORČULANE Svi zajedno protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Piše Dora Lozica
14. veljače 2020. - 19:30
žene nasilje korčula milijarda
Diljem Hrvatske i ove će se godine održati niz prosvjeda pod nazivom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a Korčulani su svoju kampanju obilježili danas, u kino dvorani, u organizaciji feminističkog kolektiva radijskog show-a „K'o žena“ te u suradnji s Osnovnom školom Petar Kanavelić iz Korčule, Centrom za socijalnu skrb Korčula, Udrugom korčulanske mažoretkinje i Centrom za kulturu Korčula.
 
Milijarda ustaje, ili izvorno One Billion Rising, globalna je svjetska kampanja koju je 2012. godine pokrenuo aktivistički pokret V-day  predvođen spisateljicom i redateljicom Evom Ensler. Bio je to poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Već osam godina brojne ženske udruge kao i razne organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemlja diljem svijeta, a globalni je prosvjed ujedno i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak, poziv da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.
 
Prosvjed u Korčuli obuhvatio je i plesni i edukativni karakter manifestacije. Zanimljivu, poučnu i dinamičnu prezentaciju o cyberbullyingu i elektroničkom nasilju, nakon koje je uslijedila diskusija, pripremili su i održali učenice i učenici 7. i 8. razreda OŠ Petar Kanavelić pod mentorstvom školske stručne službe, Darije Janković, Ružice Fabijanović I Claudije Tarle. U ime Centra za socijalnu skrb, što napraviti u slučaju da je dijete izloženo nasilju objasnila je socijalna radnica Gorana Depolo, a okupljene su posebno oduševile korčulanske mažoretkinje koje su pripremile koreografiju „Break the Chain“ pod vodstvom koreografkinje Lyudmile Jung, a plesu su se prodružile i neke učiteljice i mame.
 
Milijarda ustaje po prvi put je organizirana u Korčuli s naglaskom kako su podaci za Hrvatsku također alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake se godine prijavi oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.
 
Ženama se ukidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.  Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međutim još uvijek nije ostvarena njena primjena kao i osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.
 
Dora Lozica
06. rujan 2024 20:52