StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANI SE PITAJU

Jesu li nove, "pametne" kante za smeće preskupe?

Piše Dora Lozica
4. svibnja 2020. - 19:00
Nedavno su članovi Kluba vijećnika SDP-HSU Gradskog vijeća Korčule na društvenim mrežama negodovali zbog skupih kanti za smeće koje je nabavio KTD Hober uz suglasnost gradonačelnika Fabrisa.

Pitanje o „pametnim“ Bigbelly spremnicima za smeće postavio je vijećnik Kluba SDP-HSU, a odgovor je na Facebook-u komentirala predsjednica korčulanskog SDP-a Marija Šegedin.

„Tužno je da Grad za ove kante daje oko 430 tisuća kuna na godišnjoj razini i to je iznos bez PDV-a. Ugovor je sklopljen na četiri godine u svibnju 2019. što znači da će ovi spremnici naše građane koštati više od milijun i 720 tisuća kuna, uvećano za pripadajući PDV, i to za najam. Ne zaboravimo da se radi o javnom novcu, novcu građana, dok se s druge strane donose odluke o naplati parkinga kako bi se punile gradske blagajne. Nažalost, teška situacija u kojoj se nalazimo očito nije nagnala vladajuće u gradu da promisle o prioritetima“, komentirala je Marija Šegedin.

„Pametne“ kante za smeće u Korčuli su postavljene prošle godine u srpnju i bile su zaista osvježenje nakon godina korištenja malih, uvijek prepunih gradskih kanti. Bigbelly spremnik za miješani javni otpad ima ugrađenu prešu zahvaljujući kojoj može primiti i do 20 puta više otpada u odnosu na klasične košarice, koristi internetsko povezivanje i može služiti kao platforma za razne aplikacije. Spremniku za miješani javni otpad pridodan je spremnik za plastičnu ambalažu te je po prvi puta omogućeno odvajanje reciklabilnog otpada građanima i turistima. Spremnici imaju i solarne panele, a aplikacijom su povezani s djelatnicima KTD-a Hober kojima dojavljuju popunjenst spremnika i eventualne kvarove.

Je li se mogla naći jefitinija opcija te zašto su kante unajmili, a ne kupili, pitali smo gradonačelnika Korčule Andriju Fabrisa
„Odlučili smo se na najam zbog želje da imamo odmah dovoljan broj spremnika za pokrivanje cijelog šireg centra Grada, trenutno je pokriven prostor od Sv. Nikole do Kalca. Kante su dosta skupe u nabavi te je bilo upitno kako će se ponašati, a s obzirom na blizinu mora, eventualna namjerna oštećenja, kvarove i slično. Sa opcijom najma održavanje i sav rizik je na T-comu koji je i vlasnik spremnika. Ostavili smo opciju da kante kupimo nakon što vidimo da li nam odgovaraju i kakvo će biti njihovo operativno održavanje. Moja je ideja da imamo ovakve spremnike za otpad jer smo bili svjedoci da su dosadašnje kante bile premale te bi se brzo punile, pogotovo u sezoni, a u popodnevnim satima kad zapuše maestral i nekontrolirano praznile što je iziskivalo veliki broj radnih sati pometača“, objasnio je Fabris.

Sadašnji su spremnici, priča nam Fabris, smanjili broj pražnjenja na potrebno jedno pražnjenje u dva dana, ali se zbog ljetnih vrućina prazne jednom dnevno kako ne bi došlo do širenja neugodnih mirisa, samim time je i broj radnih sati djelatnika KTD Hober potrebnih za pražnjenje istih sveden na minimum.

Funkcionalnost i izgled su više nego zadovoljili očekivanja, ističe Fabris, a ideja je bila ponuditi bočne strane spremnika kao oglasni prostor što se nije realiziralo zbog situacije s Covid 19 virusom. Fabris tvrdi kako se četvrtina najma može osigurati naplaćivanjem oglasnog prostora. Cijena jednog spremnika je oko deset tisuća eura, a Ugovor o najmu potpisan je na četiri godine.
 
„Također je moja želja da se dio prihoda od parkinga koje građani i posjetitelji plaćaju na području Grada Korčule iskoristi za ovakva pametna rješenja i povećanje komunalnog standarda, što ovakvi spremnici zasigurno i jesu“, poručio je Fabris osvrnuvši se i na negodovanje Korčulana zbog ponovne uspostave naplate parkinga u centru grada.
26. travanj 2024 12:00