StoryEditorOCM
KorčulaGRAĐANI VEĆINOM NEZAINTERESIRANI, A IZLAZNOST MANJA NEGO NA PROŠLIM IZBORIMA

IZBORI ZA MJESNE ODBORE I GRADSKE KOTARE U KORČULI HDZ inzistira na trijumfalnoj pobjedi, SDP-u jedan mandat više nego na prošlim izborima

Piše Dora Lozica
FOTO: Sani Sardelić
30. listopada 2019. - 22:27
Dva dana nakon izbora za članove vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora još se uvijek sliježu dojmovi. HDZ se putem društvenih mreža zahvaljuje biračima na nadmoćnoj pobjedi, SDP ističe da ima jednog vijećnika više nego na prošlim izborima, građani su većinom nezainteresirani za izborne rezultate, a bilo je i ponavljanja brojenja glasačkih listića.

Kako doznajemo iz Grada Korčule, danas je uložen prigovor od strane SDP-a na zbroj važećih glasačkih listića biračkog mjesta Žrnovo-Postrana gdje je SDP izgubio većinu u korist Koalicijske liste HDZ, HSS, HSP AS, HSLS. Iz SDP-a navode kako ne žele davati veliku važnost ponovnom zbrajanju listića, ali sukladno opravdanoj sumnji htjeli su provjeriti ima li nepravilnosti. I bilo ih je. Izborno povjerenstvo Grada Korčule ponovnim prebrijavanjem listića utvrđuje dodatna dva nevažeća listića koja su bila dodjeljena koalicijskoj listi na čelu s HDZ-om. Iako je ponovnim prebrojavanjem zaključeno da je Koalicijska lista izgubila dva glasa, osvaja točno 71, a SDP tek tri manje, 68, broj ovojenih mandata Mjesnog odbora Postrana ostaje isti. Koalicijska lista na čelu s HDZ-om dobila je tri člana, a lista SDP-a dva člana.

HDZ na svom službenom FB profilu objavljuje zahvalu biračima za nadmoću pobjedu nad SDP-om. HDZ je tako ostvario, stoji u objavama, 55,16 posto glasova u odnosu na 39,03 posto SDP-ovih. HDZ je pobjedio u oba gradska kotara te u sedam od osam mjesnih odbora, dok SDP odnosi pobjedu samo u Mjesnom odboru Račišće. Preračunato u broj mandata, HDZ je s partnerima osvojilo 40 mandata, a SDP samo 19. Spomenut ćemo i dvije nezavisne liste koje su osvojile ukupno tri mandata, Nezavisna lista u Knežama osvojila je dva, a Nezavisna lista u Čari jednog člana Mjesnog odbora.

„Rezultati izbora potvrda su kvalitetnog rada naše gradske uprave, visokog rejtinga HDZ-a i ekonomskih postignuća naše Vlade!“, poručio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, kako stoji na službenoj FB stranici GO HDZ Korčula u objavi koja započinje rečenicom „Trijumf HDZ-ove koalicije & potop SDP-a u Korčuli!!“.

U isto vrijeme iz SDP-a poručuju kako im nije jasno o kakvom se trijumfu točno radi budući da HDZ izborne rezultate nije ostvario sam, već u koaliciji s tri različite stranke. Ističu kako je SDP po prvi put izašao sa samostalnim listama, ostvarivši bolje rezultate, nego na prošlim izborima.

„HDZ je sa svojim partnerima na izborima 2015. osvojio 41 mandat, a SDP 18 mandata. Rezultati ovogodišnjih rezultata je jedan mandat manje za HDZ, odnosno jedan više za SDP. Ti su rezultati zasigurno potvrda kvalitetnog rada gradske uprave, visokog rejtinga HDZ-a i ekonomskih postignuća naše Vlade. Zaista trijumfalno, kakvi zaključci, takva i postignuća“, poručuje Marija Šegedin, predsjednica GO SDP-a Korčula.

Dok lokalni političari broje listiće i postignuća, građani su uglavnom nezainteresrani za lokalne izbore i rezultate. Prošetali smo danas gradom i pitali građane jesu li izašli na izbore i jesu li zadovoljni rezultatima. Iako je većina navela kako ih izbori uopće ne zanimaju, neki nisu ni znali da se provode, izdvojili smo nekoliko odgovora.

„Gradski kotar stari grad ima još prostora za napredak“, poručila je mlada Korčulanka koja za vrijeme izbora nije bila u gradu. Njena je prijateljica izašla ja izbore na kojima je rezultat, kaže, bio „očekivan“.

„Nisam znala da su izbori, nisam čula preko medija niti vidjela na društvenim mrežama, gdje je to uopće bilo oglašeno? Čula sam za izbore kad su bili gotovi“, pita se mlada građanka.

„Glasujem na biračkom mjestu za Mjesni odbor Sv. Antun-Žrnovo, imali smo jednu listu i jako malu izlaznost. Ulaže se malo, radi se malo jer malo novaca i dobije za rad Mjesnog odbora“, priča nam 36-godišnji kuhar koji bi volio da se izgradi pločnik do autobusne stanice na ravnici prema Lumbardi kako djeca ne bi morala hodati po cesti.

„Izašao sam na izbore, izlazim svaki put, zadovoljan sam rezultatima kao i dosadašnjim radom Mjesnog odbora Žrnovo“, kratko je prokomentirao 65-godišnji umjetnik iz Žrnova.

Godine nisu spriječile 84-godišnjeg umirovljenika iz Pupnata da izađe na izbore, „Imali smo samo jednu listu i kako sam čuo, malo je ljudi izašlo na izbore. Ne znam je li to dobro, virujem da i ne baš. Malo sam zadovoljan radom našeg Mjesnog odbora, malo sam nezadovoljan, ali više sam zadovoljan“.

Iako se nakon izbora na nekoliko mjesta moglo čuti o „izrazito velikoj izlaznosti“, podaci nam tvrde kako to ipak nije točno. Ukupna izlaznost na izborima za Gradske kotareve i Mjesne izbore 2015. godine bila je 42 posto dok je ove godine ukupna izlaznost iznosila 35 posto. Izbore su obilježile velike oscilacije pa je primjerice u Čari izlaznost bila nešto veća od 70 posto, u Knežama veća od 60 posto, a u dva Gradska kotara tek oko 20 posto. Glasači smatraju da su izlaznosti veće na biračkim mjestima s trećom opcijom ili nezavisnim listama što i jest slučaj u Čari i Knežama.



Dora Lozica   
 
26. travanj 2024 22:25