StoryEditorOCM
KorčulaPOZNATI KORČULANIN |

Gradska knjižnica Ivan Vidali iz Korčule pripremila virtualnu izložbu povodom obljetnice rođenja Mihovila Pansinija

Piše Dora Lozica
29. svibnja 2020. - 15:01
Mihovil Pansini, hrvatski redatelj i liječnik rođen je je u Korčuli 1926., a umire u Zagrebu 2015. godine. Danas obilježavamo njegovo rođenje, a prije nekoliko dana i petogodišnju obljetnicu smrti. Ovaj je znameniti Korčulanin ostavio traga u medicini i filmu, diplomirao je medicinu u Zagrebu, specijalizirao je otorinolaringologiju te je bio profesor na Medicinskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pansini je bio i majstor amaterskog filma, režirao je na deseteke naslova. Debitirao je amaterskim filmom Gospodin doktor, djelovao je je u Kinoklubu, a posebno je zagovarao tzv. antifilm i eksperimentiranje. Začetnik je i glavni teoretičar GEFF-a, festivala eksperimentalnog filma u Zagrebu, a za svoje kreativno neprofesijsko djelovanje dobio je zvanje majstora amaterskoga filma.

Da bi Korčulani, ali i svi ostali, doznali detalje iz života i rada njihovog sugrađanina, pobrinule su se djelatnice Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule koje su pripremile virtualnu izložbu o Pansiniju. Izložba je objavljena na portalu knjižnice Virtualna Korčula i dio je projekta Znameniti Korčulani. Radi se o projektu započetom u vrijeme strogih epidemioloških mjera i karantene kad Gradska knjižnica nije radila, ali ideja se, kako doznajemo od ravnateljice Milojke Skokandić, nastavila razvijati u digitalnom obliku zbog jače vidljivosti i dostupnosti široj javnosti.

„Pansini zaista zaslužuje da ga Korčula ne zaboravi! Virtualnom smo izložbom predstavili njegov život i djelo, zasluge u medicini i filmu i to vrlo stručno i sveobuhvatno. Izložba je opširno dala pregled njegova rada, a u poglavlju filma objavili smo i njegove dokumentarce i kratkometražne filmove“, objasnila je Milojka Skokandić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali.
Zanimljivu i opširnu izložbu možete pogledati na LINKU.


 
26. travanj 2024 09:07