StoryEditorOCM
KorčulaFestival djeteta Mala Vela Luka

Fotogalerija: treće izdanje omiljenog festivala u znaku dinosaura

Piše Dora Lozica
25. srpnja 2023. - 16:02

U organizaciji Miki Trasi, udruge za promicanje kreativnog stvaralaštva i kulture, na krilima entuzijazma neumorne predsjednice udruge Mirjane Žuvela te u suradnji s Općinom Vela Luka, Turističkom zajednicom Vela Luka i Dubrovačko-neretvanskom županijom, Festival djeteta Mala Vela Luka ponudio je svoje treće izdanje u luškom Žardinu, ali i na brojnim drugim lokacijama. 

image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Kako Lučani uspiju svake godine napraviti program iste forme, sličnog sadržaja, ali uvijek za jednu stepenicu bolji, veći, zanimljiviji i posebniji, nikome nije jasno. Nakon prvog festivalskog izdanja 2021. godine Mala Vela Luka odmah je bila prihvaćena od otočana i turista, a za treće izdanje veloluški su turisti već počeli planirati godišnje odmore na datume koji obuhvaćaju program festivala. Ovogodišnje izdanje započelo je prošlog četvrtka svečanim otvaranjem na pijaci ispred crkve sv. Josipa, a trajat će do sutra kad će ga veliki i mali Lučani zatvoriti sad već tradicionalnim maskenbalom. Od 20. do 26. srpnja i ove godine vrlo ambiciozni program privukao je djecu cijelog otoka. 

image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Veloluški Ljetosaurus

Prošla je godina protekla u znaku mačke, a za vrijeme festivalskog programa Mirjana Žuvela, učiteljica i začetnica festivala, poticala je dječicu da napišu na papirić svoju želju, odnosno temu za festival ove godine i ubace u kutiju. Kutija sa željama bila je uvjerljiva, tema ovogodišnjeg festivala bit će dinosauri pa je festivalski program simbolično nazvan i Ljetosaurus.

image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Prošlog je četvrtka tako Vela Luka osvanula u znaku dinosaura, a Žardin, dječji parku u središtu mjesta, zauzela je vesela ekipa raznih Ljetosaurusa koje je postavio i oblikovao Jadranko Oreb, a obojila i nacrtala, a tko drugi nego mlada slikarica Hana Kalebić, inače zadužena za likovne radionice. Kako Mala Vela Luka nije živa samo tjedan dana dok se realizira festivalski program, već se Mikitrasići, kako ih Mirjana naziva, pripremaju cijelu godinu, na njihovoj službenoj Facebook stranici već duže vrijeme možemo pročitati zanimljivosti o dinosaurima, a posebno su nas oduševili festivalski suveniri s crtežima i motivima dinosaura koje su pripremila djeca. Crteži su zaista fantastični, šareni i kreativni, izuzetno likovno napredni s vrlo ugodnim kontrastom boja, a ove godine krase platnene torbe, majice i razne druge festivalske suvenire. Filozofija kojom učiteljica Mirjana pristupa izradi tih crteža zapravo objašnjava cijelu filozofiju festivala.

image

Ekipa iz Čare imala je točku Mama ŠČ

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Svako je dijete kreativno

"Crteže sam pokazala dizajneru iz Zagreba koji inače vodi strip radionicu i rekao mi je da nikad nešto slično nije vidio za djecu te dobi. Promislit ćete odmah kako se radi o djeci koja su talentirana za crtanje, ali ne, ne radi se o tome. Te fantastične crteže nisu napravila djeca koja su posebno talentirana, već prosječno, više ili manje talentirana za crtanje. Napravila su ih djeca s kojima se radi, kojima se posvećuje pažnja, to je generacija Mikitrasića s kojima ja radim već četiri godine i ti su crteži rezultati našeg četverogodišnjeg rada. Stoga, napominjem još jednom, svako je dijete kreativno, svako dijete može lijepo crtati, plesati, pjevati, samo im se treba posvetiti. Svaki me njihov uspjeh veseli, to me motivira da i dalje radim s njima, da ih vratim onome dječjem, izvornom, što oni i jesu", ponosno je objasnila Mirjana. 

image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Ukradena otočna djetinstva

Ova kreativna učiteljica koja svoje vrijeme nesebično poklanja veloluškoj djeci svake godine ističe kako je Festival Mala Vela Luka nastao prvenstveno za našu otočnu djecu. Moderna vremena i imperativi turizma trajno su uništili ljeta djece na otoku, uvjerena je Mirjana. Nekad su djeca ljeta provodila s babama i didama u divnim, zabačenim uvalama s kristalno čistim morem i prirodom, u ljetnim kućicama u kojima su ih posjećivali roditelji. Otočna djeca danas lutaju sama, babe i dide rade do duboke starosti, njihove lijepe uvale i kućice iznajmljene su turistima i djeca tamo više nisu dobro došla, a roditelji pritisnuti egzistencijom često su preumorni ili jednostavno im u danu ne ostaje vremena za igru s djecom. Mirjana je odučila pružiti otočnoj djeci kreativno utočište tijekom cijele godine, a festival je istodobno privukao i veliki broj turista i malih furešti iz raznih svjetskih zemalja.

image

Mirjana Žuvela na otvaranju festivala

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

T-rex program

Nakon svečanog otvaranja u četvrtak kojeg su uveličale mažoretkinje iz Blata i Vele Luke, dječji zbor iz Čare i plesna skupina T Dance iz Korčule, a službeno proglasila otvorenim načelnica Katarina Gugić, festivalski se program nastavio svaki dan od jutra do mraka prvenstveno s već prepoznatim radionicama koje su kostur ovogodišnjeg Ljetosaura. Tako su ponuđene likovne radionice, govorne radionice i smišljanje priča, radionica izrade stripa, omiljena ritmička radionica, dramska i plesna radionica te radionica s Ribafishem, radionice sadnje sukulenata i izrade nakita od recikliranih školjki. Ove godine ima i brojnih novosti, u prvom redu tu je turnir u šahu, koncept Odgoja s glazbom za najmlađe, lutkarske predstave iz Dubrovnika i Zagreba, a tu su i tradicionalne ljetne igre i promatranje luškog neba teleskopom kao i kino pod zvijezdama svaku večer u Žardinu. Naravno da su dinosauri tema apsolutno svega pa je tako organiziran i kviz znanja o tim drevnim bićima, izložba fantastičnih crteža, posjetili su dinosaure koji su se zbog vrućine sakrili u glasovitu Velu spilu, a dr.sc. Dinko Radić u sklopu festivala održat će sutra i stručno predavanje za one koji žele znati znanstvene činjenice budući da je Ljetosaurusova priča prilagođena dječjem uzrastu. Detalje programa možete pronaći na službenoj Facebook stranici udruge Miki Trasi, a i ove godine cijeli je program u potpunosti besplatan za sve sudionike. Osim toga, u kreiranju sudjeluju mentori i djeca s cijelog otoka Korčule što je Mirjana naglašavala kao jedan od primarnih ciljeva festivala.

image

Pobjednici turnira Matej, Frano i Elena

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

"Želja mi je bila festivalom uključiti cijeli otok i sad već mogu reći da smo to djelomično uspjeli. Uspjeli smo također, u ovim izazovnim vremenima, još jednom ponuditi program potpuno besplatno za sve sudionike. Osim Općine, Turističke zajednice i županije koji nas financijski podupiru, moram spomenuti i naše brojne sponzore, obične ljude iz Vele Luke i šire, kome god sam se obratila, svatko je na neki način pomogao i donirao, ako ne sredstva, onda neku uslugu i slično", istaknula je Mirjana.

U salonu kod Vilme i Betty

Treće izdanje ovog šarenog festivala zatvorit će se sutra i to već tradicionalno pod maskama. Budući da smo se dinosaurima vratili u doba obitelji Kremenko, a u Žardinu je svaki dan otvoren Salon kod Vilme i Betty, i sutra će tema maskenbala biti kameno doba, a za sve turiste i posjetitelje, djecu koja ne mogu pronaći ili napraviti masku, Mikitrasići imaju spremne maske viška na temu obitelji Kremenko.

image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/

Mi se već sad radujemo četvrtom izdanju festivala te sa zanimanjem čekamo koju će temu odabrati kutija želja za dogodine. Vela Luka se zaista može pohvaliti programom koji je za otočne pojmove najopasniji kao što je nekad bio opasni T rex, a svojim obuhvatom i važnosti najveći kao što je nekad bio najveći dinosaur Argentinosaurus. Ovakve programe za djecu nemaju ni veći gradovi u Hrvatskoj i regiji. 

image

Na šahovskom turniru u sklopu festivala natjecali su se šahisti iz Vele Luke, Dubrovnika, Mjeta, Blata, Splita, Zagreba i Zadra

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
image

Veloluški Ljetosaurus

Anđela Šćepanović, Saša Prižmić/
27. travanj 2024 08:34