StoryEditorOCM
KorčulaVJEŽBA OCIJENJENA USPJEŠNOM

FOTOGALERIJA Održana vježba sigurnosti u luci Korčula

Piše Dora Lozica
10. listopada 2019. - 11:48
Županijska lučka uprava Korčula organizirala je jučer, prema zakonu o sigurnosnoj zaštiti trgovačkih brodova i luka otvorenih za međunarodni promet, godišnju vježbu provjere sigurnosti u trajanju nešto više od jednog sata. U vježbi su sudjelovale sve stručne službe Grada Korčule kao i vatrogasno plovilo s Mljeta, a većina scenarija odvijala se na motornoj brodici Tamaris tvrtke Bilan iz Orebića. Uz manje propuste, vježba je proglašena uspješnom.

Kako doznajemo od dubrovačkog lučkog kapetana Mate Kekeza, scenarij za vježbu je bio uzbudljiv, ali i ozbiljan. Nakon dojave Lučkoj upravi da se na brodici Tamaris nalazi sumnjivi predmet s karakteristikama eksplozivne naprave, pozivaju se žurne službe, aktivnosti u luci se smanjuju na minimum, a pirotehničar MUP-a kreće u deaktivaciju naprave. Eksplozija naprave uzrokuje požar, pristupa se gašenju i zbrinjavanju žrtava, zaštićuje površina oko broda zbog mogućeš onečišćenja dok se brod pregledava iznutra, te ispod površine mora kako bi se otklonila daljnja opasnost od eksplozije.

„Ovo je treća vježba koju smo izveli u Korčuli, organiziramo ih svakih 16 mjeseci. Odabrali smo period listopada kad je luka neopterećena brodovima, jahtama i gostima, vidjeli ste da su neki turisti danas mislili kako se radi o stvarnoj situaciji i ozbiljnoj eksplozivnoj napravi pa želimo to izbjeći. U vježbi su sudjelovali pomorska i granična policija, DVD Korčula, Hitna medicinska služba, Crveni križ, HGSS, ronioci ERK Korčula kao i pomoćno vatrogasno plovilo iz Mljeta. Zadovoljam sam izvedbom“, poručuje Vedran Lelekovi, ravnatelj Lučke uprave Korčula.

Vježbom je zadovoljan i dubrovački lučki kapetan Kekez koji godišnje nadgleda otprilike pet sličnih vježbi.
„Korčulanska je vježba ove godine bila bolja nego prošli put, ali slijedi analiza vježbe. Već sad mogu reć da je komunikacija uvijek najveći problem, stručne su službe spremne, znaju što treba odraditi i odrađuju to brzo, no treba ih sve pravilno koordinirati“, primijetio je kapetan Kekez.

Ipak, analiza je donijela pozitivnu zaključnu ocijenu. O detaljima vježbe raspravljali su članovi Stožera sigurnosne zaštite luke, među ostalim stožerni časnik odgovoran za sigurnosnu zaštitu Luke Korčula, predstavnik MUP-a, predstavnici Lučke kapetanije, predstavnici DUZS-a, predstavnici svih žurnih službi koje su sudjelovale u vježbi te načelnik stožera Civilne zaštite Grada Korčule.

„Vježba je proglašena uspješnom, bilo je sitnih pogreški, ali zato i služe vježbe kako bi se dočara realna situacija. Meni je osobno ovo bilo zanimljivo jer je vježba drugačija i kompleksnija u odnosu na vježbe Civilne zaštite grada. Jedno novo iskustvo iz kojeg sam puno naučio“, napominje Ivan Šale, zamjenik gradonačelnika Fabrisa te načelnik stožera Civilne zaštite Grada Korčule.

Dora Lozica
 
26. travanj 2024 06:45