StoryEditorOCM
Korčula21. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA KORČULE

Evo što vijećnici kažu o najaktualnijoj temi u gradu, borovima na Puntinu

Piše Dora Lozica
6. ožujka 2024. - 20:01

 

U tijeku je 21. sjednica Gradskog vijeća Korčule, upravo je završen aktualni sat. Prije nego donesemo najzanimljivije trenutke sjednice, izdvajamo pitanje vijećnika MOST-a Silvana Kapora o najaktualnijoj temi u gradu, borovima na Puntinu.

Nakon što je prije nešto više od dvije godine završena sanacija lukobrana Puntin, a potom je saniran i sporni ispust u Pelješkom kanalu, u studenom prošle godine započeli su radovi na uređenju javnog prostora zapadne rive. Kako je gradonačelnica Nika Silić Maroević onda i najavila, napravljena je pješačka staza do plaže, nasut će se šljunak, postavit će se i dodatna oprema poput klupa i tuševa, a ono što je izazvalo polemike među Korčulanima jest sadnja borova.

Alepski bor već je desetljećima prepoznatljiva vizura starogradske jezgre iako njegova prisutnost u kamenom gradu izaziva niz problema pa je Korčulane iznenadila odluka da se na Puntinu posadi baš bor. Osim toga, jaki udari vjetra u tom dijelu grada dobro su poznati stanovnicima, Korčulani su odmah nakon sadnje borova upozoravali na mogućnost da borovi neće uspjeti izrasti, da će izrasti nakrivo zbog udara vjetra te da će izgledati estetski neprihvatljivo. Upravo se to i dogodilo, fotografije borova koji rastu ukoso i izgledaju osušeno i bolesno od udara vjetra i soli hit su na društvenim mrežama pa je i krnoval ove godine prigodno nosio ime Boro Puntinović.

Odluka je to obrta Anemona, odnosno inženjera šumarstva Milana Vojinovića koji je angažiran na projektu za hortikulturna rješenja. Gradonačelnica je često u medijima isticala kako vjeruje struci te da treba pričekati završetak projekta kako bi se vidjeli rezultati, no i oni koji su vjerno branili borove na Puntinu ovih su dana nesigurni u svoje mišljenje. Dovoljno je pogledati fotografije famoznih borova kako bi zaključili zašto.

Jedan od njih je i vijećnik Silvano Kapor koji je odlučio svoje nedoumice iznijeti javno u aktualnom satu, gradonačelnici je postavio pitanje o stanju borova te u kojoj je fazi projekt. Gradonačelnica je spremno prihvatila pitanje istaknuvši kako je dobro da se o svim temama govori i da se postavljaju pitanja budući da se radi o javnom novcu.

„O borovima se dosta negativno govori i ja se mogu složiti s dijelom tih mišljenja, no projekt nije gotov. Ideja je bila jednu nauljenu, asfaltiranu površinu u središtu grada pretvoriti u zelenu koja će biti lijepa i korisna. Svjesni smo udara vjetra, ali i činjenice da se radi o stablima iz

rasadnika, tek se trebaju prilagoditi količini soli kojoj su izloženi, a uskoro nas čeka sidrenje stabala nakon čega će se čvrsto primiti za tlo. Bor to može. Trenutno nisam ni ja zadovoljna kako sve skupa izgleda, primam pljuske, no i dalje stojim iza projekta. Čeka nas i postavljanje dodatne opreme, potrudit ćemo se da taj dio grada izgleda kako treba“, odgovorila je gradonačelnica vijećniku Kaporu.

Inače, ukupna vrijednost radova uređenja je nešto veća od 85 tisuća eura, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 50 i pol tisuća eura, ostatak će se financirati iz gradskog proračuna. Građevinske radove odradila je tvrtka Probik.

 

27. travanj 2024 15:57