StoryEditorOCM
KorčulaAFERA SITNICA!

Evo kako je iskop na blatskom deponiju ‘ozbiljno‘ zaljuljao općinske fotelje. Oporba se pita zašto građani moraju plaćati za tuđe greške

Piše Dora Lozica
19. veljače 2022. - 08:03

Odnosi između načelnika Općine Blato Anta Šeparovića i oporbe, odnosne njegove nekadašnje stranke HDZ i dalje su burni. Ovog je puta zaiskrilo oko viška iskopa mineralne sirovine, a glavni akteri priče su Franciska Jurišić Bačić, predsjednica blatskog HDZ-a i Marino Sardelić, direktor blatskog komunalnog poduzeća Eko d.o.o.

O temi viška iskopa mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena raspravljalo se na sjednici Općinskog vijeća. Jurišić Bačić ističe kako je blatski HDZ tražio od načelnika Šeparovića dokument kojim mu Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dopušta korištenje mineralnog viška koji je nastao prilikom sanacije deponija Sitnica. Iako je načelnik u izvještaju naveo kako ima suglasnost ministarstva, dokument kojim bi to potvrdio nije objavljen, ističe Jurišić Bačić koja je, kako navodi, u međuvremenu doznala da suglasnost nije izdana. Budući da Sitnicom upravlja komunalno poduzeće EKO d.o.o., ponukana istupima u javnosti direktora Sardelića, medijima je poslala priopćenje za javnost.

"U svom istupu Marino Sardelić direktor komunalnog poduzeća Eko d.o.o. na Radio Blatu 14. veljače 2022. godine iznio je niz tvrdnji s ciljem obmanjivanja i zbunjivanja javnosti.

Nadzor Državnog inspektorata obavljen je od 26. siječnja do 30. ožujka 2021. godine kojim je utvrđeno kako nedostaje količina viška iskopa mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena od 8.071 kubni metar u rastresitom stanju. Postavlja se pitanje zašto direktor Sardelić u svom istupu nije objasnio zbog čega je zatajio nadzornom odboru i skupštini EKO-a, tj. Općinskom vijeću nadzor Državnog inspektorata? Zašto je Načelnik lagao da ima suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i kome se pogodovalo i omogućila višemilijunska korist?

Umjesto toga u svom priopćenju govori kako će se obročno u 10 mjeseci Državi nadoknaditi nanesena financijska šteta ne spominjući da će istu platiti naši sugrađani.

To što će se, kako navodi g. Sardelić, nadoknaditi šteta pričinjena državi, ne oslobađa odgovornosti njega i načelnika. Naime, činjenica da je općina pristala platiti državi naknadu štete bez sudskog naloga znači da su odgovorne osobe priznale odgovornost za štetu, jer u protivnom štetu ne bi platili. Eventualna kaznena odgovornost pojedinaca neovisna je o odgovornosti općine za naknadu štete i utvrditi će se tek po okončanju cjelokupnog postupka oko nezakonitog raspolaganja državnom imovinom", stoji u priopćenju.

image
Drvoren na ulazu u Blato
Nikola Vilic/ Cropix

Suglasnost ministarstva zaista nikad nisu dobili, a to nam je potvrdio i direktor EKO-a Marino Sardelić, zbog čega je na teren izašao Državni inspektorat.

"Viši je rudarski inspektor, nakon zajedničkog zahtjeva Općina Blato i Vela Luka da nam se ustupi višak materijala iz iskopa nastalog prilikom izvođenja radova na sanaciji odlagališta komunalnog otpada Sitnica, bio u EKO-u dva puta po jedan sat što je uobičajeno u takvom postupku. Od nas je zatražen geodetski snimak stvarnog stanja. Utvrđeno je da je oko 8.000 kubičnih metara manje u odnosu na količine materijala nakon sanacije. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je EKO d.o.o. u razdoblju od 20. listopada 2019. do 25. siječnja 2021. godine mineralnu sirovinu iskoristio za prekrivanje dopremljenog i deponiranog komunalnog otpada i za ravnanje pristupnih putova na odlagalištu bez odobrenja nadležnog tijela", potvrdio je Sardelić.

Budući da je prekršen zakon, inspekcija je zapisnik proslijedila Građanskom odjelu državnog odvjetništva koji pokreće građansku parnicu pri kojoj Državno odvjetništvo zastupa Republiku Hrvatsku kao stranku sukladno Zakonu o obveznim odnosima, objasnio je Sardelić.

„Županijsko državno odvjetništvo je EKO-u podnijelo Zahtjev za mirno rješenje spora i pri tome je utvrđeno da tržišna vrijednost mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iznosi 20 kuna po kubiku u rastresitom stanju, iz čega proizlazi da je blatsko komunalno poduzeće dužno platiti ukupno 161.420 kuna s pripadajućom kamatom. Postignuta je nagodba između države i EKO-a čime se komunalno poduzeće obavezuje platiti navedeni iznos u deset mjesečnih obroka. Sve radnje i postupke u svezi održavanja odlagališta i problematike vezane za parnicu zajednički su koordinirali blatski EKO, veloluško komunalno poduzeće Komunalne djelatnosti d.o.o. te općine Blato i Vela Luka“, ističe Sardelić.

Naime, Blaćani i Velolučani zajednički odlažu i saniraju deponij Sitnicu, a Sardelić je očito napravio grešku u koracima koju će Blaćani skupo platiti. Franciska Jurišić Bačič u priopćenju postavila je još nekoliko pitanja vezano za sanaciju Sitnice na koja, ovom prilikom, Sardelić nije odgovorio.

"Koje je tijelo Općine Blato i kada donijelo odluku o sanaciji četvrte kasete deponija Sitnica i uređenje blatskih prometnica? Pitanje je čemu uopće sanacija četvrte kasete kad se i sada na njoj odlaže komunalni otpad? Tko je prethodno napravio projekt sanacije četvrte kasete i koliko je potrošeno materijala na sanaciji! Pitanje je i koje su to dionice blatskih prometnica sanirane tim materijalom?

Nadalje, kad je proveden i gdje je objavljen javni natječaj za izvođenje tih radova na sanaciji? Koliko se ponuđača javilo i koliko su iznosile njihove ponude? Tko je obavljao nadzor nad izvođenjem tih radova? Koliko su ukupno iznosili troškovi sanacije četvrte kasete i blatskih prometnica? Koliko je i kada sredstava uplatila Općina Vela Luka za navedenu sanaciju budući da se radi o zajedničkom deponiju? Kada su izvođaču uplaćena sredstva? Odgovore na ova i druga pitanja tražimo od kolovoza prošle godine i još ih nismo dobili. Umjesto odgovora svjedočimo primitivnim uvredama upućenim vijećnicima Općinskog vijeća Blato.

Narušavanje ugleda Općine Blato od strane načelnika je nemjerljivo i svakim je danom sve veće. Pravo je pitanje zašto načelnik laže i obmanjuje javnost i što prikriva u raspolaganju viškom materijala preostalog u sanaciji deponija Sitnica!", poručila je u ime blatskog HDZ-a Jurišić Bačić.

03. svibanj 2024 06:20