StoryEditorOCM
KorčulaSTAJUN OD LUMBLIJE|

DONOSIMO RECEPT: Jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva cijelu povijest Korčule!

Piše Dora Lozica
5. studenog 2020. - 09:54
image
Lumblija, je jedinstvena slastica neobičnog izgleda, a još više okusa
Kad je poznati hrvatski gastro kritičar Veljko Barbieri sastavljao listu najdražih jela, na samom vrhu našla se lumblija. Neobičnog izgleda, a još više okusa, taj jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva povijest otoka Korčule, suživot s prirodom, sjećanja na dom i nezaboravni gastro užitak. Kraj listopada i početak studenog službeno se smatra „stajunon od lumblije“, a unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, dio programa 9. Dana blatske lumblije održat će se i ove godine.
 

Dani blatske lumblije


-Program 9. Dana blatske lumblije nastavlja se i ove godine, iako znatno drugačiji i prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ove smo godine uskraćeni za onaj prepoznatljivi, najzanimljiviji i najukusniji dio ove manifestacije, a to je centralno događanje, izložba i degustacija najboljih blatskih lumblija i varenika u Velikoj dvorani Doma kulture u Blatu uz bogatu i raznoliku ponudu naših izlagača. Ipak, program 9. Dana blatske lumblije ove godine naglasak stavlja na tematsku izložbu pod nazivom Blatska lumblija – okus tradicije i kolač sjećanja, koja je postavljena na otvorenom u petak u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i TZ Blato, izložba će biti otvorena sve do 11.studenog.

image
Lumblija, je jedinstvena slastica neobičnog izgleda, a još više okusa


Budući da baš ova izložba obilježava 9. dane blatske lumblije, ideja je da ista bude otvorena 9 dana u vremenu od 8 do 14 sati- istaknula je Maja Šeparović, direktorica Turističke zajednice Općine Blato. Tradicionalni kolač lumblija priprema se na zapadnom dijelu otoka uoči blagdana Svih Svetih. Lumblija je u prošlosti bila prisutna na svim stranama Mediterana i zvala se oblija, a etimologija te riječi upućuje na oblinu, odnosno na oblik kolača. Lumblija je uvezena na otok i dok je običaj s vremenom nestao u drugim krajevima Mediterana, na otoku Korčuli se zadržao, konkretno na njegovom zapadnom dijelu. Kad je lumblija prvi put došla na otok ne može se točno tvrditi, no sigurno se lumblija može svrstati u kontekst svisvetskih običaja koje je katolička crkva uvela u 7. stoljeću. Posebni sastojci za izradu lumblije počinju se skupljati već ljeti, a kolač sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun i varenik, odnosno sirup od mošta vina koji se reducira u tamni, slatki sirup. Na taj način zalogaj lumblije otkriva otočki način života, biljne kulture i suživot s prirodom.

„Stajun od lumblije“
Završeno je  četvrto, posebno izdanje najmirisnije i najslađe manifestacije „Stajun od lumblije“, koja je i ove godine u Veloj Luci održana s ciljem njegovanja tradicije izrade slatke delicije lumblije i svisvetskih običaja vezanih uz nju. Zbog trenutne epidemiološke situacije organizatori događaja, Turistička zajednica, općina Vela Luka i udruga maslinara Vela Luka manifestaciju su odlučili održati na drugačiji način, preko radijskih postaja i društvenih mreža, a kako saznajemo nova dimenzija ove gastro manifestacije sjajno je prihvaćena kod njihovih mještana.
Središnji i najiščekivaniji dio „Stajuna od lumblije“ u sklopu kojeg se Luške domaćice natječu u izradi omiljenog kolača, ove je godine prebačen virtualno, a pitate se kako?


Zahvaljujući “Prvom međunarodnom  virtualnom natjecanju u izradi lumblije“ društvene mreže preplavljene su prekrasnim fotografijama lumblija. Maštovite i kreativne domaćice svoje su lumblije prezentirale u jesenskom ozračju svaka na svoj originalan način, a najuspješnija u tome bila je Tamara Frlan, koja je s najvećim brojem oznaka „sviđa mi se“  zasluženo odnijela pobjedu u Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju izrade lumblije. Na nesvakidašnjem „online“ natjecanju sudjelovalo je 40 natjecatelj/ica, što je ujedno i najveći broj sudionika do sada, a zahvaljujući drugačijem izdanju na manifestaciji su imali priliku sudjelovati i Velolučani koji se trenutno nalaze izvan rodnog mjesta, a unatoč fizičkoj udaljenosti njeguju svoju tradiciju i običaje.

“ Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem posebnom izdanju Stajuna od lumblije. Nadamo se da se iduće godine "Stajun od lumblije" održati u klasičnom izdanju, uz druženja, pjesmu, radionice, degustacije i natjecanje za "Zlatnu lumbliju" Vele Luke. Vjerujemo da će ovogodišnja manifestacija i prezentacije lumblija ponukati neke da po prvi put naprave svoju lumbliju, jer nema ljepšeg i toplijeg doma od onog koji miriše na ovu tradicionalnu slasticu.” – poručuju organizatori
 
 


 

Ne zaboravi me


Blaćani s velikom pažnjom i ljubavi čuvaju tradicionalni recept star više od 200 godina. Nastanak blajske lumblije prati zanimljiva ljubavna priča koja seže u doba Napoleona kad je otok bio pod vlašću francuske vojske. Devet godina francuske vladavine bilo je dovoljno za mnoge ljubavi, a posebno je ostala zapamćena ona između francuskog vojnika pekara i mlade Blajke. Završetak okupacije značio je i kraj njihove ljubavi, a na rastanku vojnik je djevojki poklonio kolač izgovarajući „n'oublie pas“, što na francuskom znači „ne zaboravi me“. Djevojka ga je zadržala u sjećanju tako što je nastavila pripremati kolač dok su njegove francuske riječi s vremenom pretvorene u naziv lumblija.

image
Lumblija, je jedinstvena slastica neobičnog izgleda, a još više okusa


Iako natjecateljskoga dijela na ovogodišnjima Danima lumblije u Blatu neće biti, direktorica Šeparović dosjetila se zanimljivog načina da se tradicionalno nadmetanje ipak održi. - Natjecateljski dio ovogodišnjih 9. dana blatske lumblije biti će prazni pano u sklopu izložbe, bez teksta i popratnih fotografija kao na ostalim izložbenim panoima, s naslovom Vaši recepti. Ideja je da sve naše vrijedne blatske domaćice, umjesto da nam donesu svoje blatske lumblije na degustaciju i izložbu, zakače svoj recept na spomenuti pano, prethodno ostave svoje kontakt podatke, jer će se posljednji dan izložbe odabrati 9 sretnih dobitnica putem pristiglih recepata. Planirano nagradno izvlačenje i proglašenje najboljih blatskih lumblija organizirati će se putem Radija Blata“ - poručila je direktorica Šeparović.

Recept za lumbiju
Pripremili smo vam recept iz kuharice Blatska trpeza kako bi ste i sami mogli uživati u glasovitoj lumbliji.
SASTOJCI
3 kg muke (brašna)
80 dkg cukara (šećer)
20 dkg kvasa
2 roze mušćade (muškatni orašćić)
2 kesice kanele (cimet)
10 kesica vanilin cukara
2 dkg aniža
20 dkg poprženih mindula i oraha
Suhice od grozja po želji
1 bočica ekstrata (kao za sirnice)
1 ćikara ulja (šalica)
1 ćikara varenika
5 dcl ruma
2 žlice rakije travarice
Malo soli razmućene u mlakoj vodi
Koricu lemuna i naranče
PRIPREMA:
Posebno se podmisi kvas s malo cukara i mlika, pusti se da se digne.
Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, počne se misit uz polako dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se sve dobro izmisi onda se polako dodaje varenik u kojemu se prije rastopi cukar.
Treba dobro misit i to najmanje po ure. Zatim se pokriju robon, dižu se u toploj kući dok ne uzajdu. Onda se rasčinu i oblikuju u lumblije, odlože na krpu, na ravnu površinu. Puste se da ponovo uzajdu. Stavu se peć u toplu pećnicu na 160-180 stupnjeva, kad su gotove namažu se varenikon, pospu se cukaron i vanilijon.
24. travanj 2024 18:08