StoryEditorOCM
KorčulaZDRAVLJE JE VAŽNO

Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb - Zapad i Grad Korčula pokrenuli nacionalni projekt svjesnosti o parodontnim bolestima

Piše dora lozica
16. rujna 2022. - 18:42
Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb - Zapad i Grad Korčula pokrenuli nacionalni projekt svjesnosti o parodontnim bolestimaDora Lozica/

Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb - Zapad i Grad Korčula pokrenuli su nacionalni projekt svjesnosti o parodontnim bolestima, parodontitis je najčešća kronična infektivna bolest čovječanstva koja uzrokuje ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu

Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad te Grad Korčula pokrenuli su javnozdravstveni projekt kojemu je cilj osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod svog liječnika dentalne medicine. Najvažnije činjenice široj javnosti prezentirali su i objasnili jučer tijekom konferencije u gradskoj viječnici Grada Korčule.

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je više od 11 posto svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi te se procjenjuje da je na globalnoj razini cijena gubitka produktivnosti zbog uznapredovanih parodontnih bolesti 54 milijarde USD godišnje. U zemljama EU više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10 posto njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju kod 80% stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine.

„Sve prisutniji problem porasta broja oboljelih od parodontnih bolesti s kojim se susreću liječnici dentalne medicine u našem Domu zdravlja, nametnuo nam je potrebu za ovim edukativnim projektom. Znanstvena je činjenica kako neliječene parodontne bolesti ugrožavaju ne samo zdravlje usne šupljine već i cijelog organizma. Dobro je i poznato i potkrijepljeno brojnim istraživanjima kako su parodontne bolesti povezane i sa sistemskim oboljenjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i niz drugih. Stoga će se očuvanje parodontnog zdravlja pozitivno odraziti i na opće zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca, ali i na društvo u cjelini kroz posljedično smanjenje ukupnih troškova zdravstvenog sustava. Iznimno sam ponosan na partnere u ovom projektu jer smo pokrenuli edukativan projekt koji se ne tiče samo naših gradova i naših domova zdravlja, nego zahvaća čak 80% stanovnika Hrvatske i vjerujem da ćemo zajednički dati doprinos u suzbijanju ovih bolesti“, poručio je ravnatelj Doma zdravlja Korčula, doktora Sebastijan Fabrisa.

Uvriježeno je mišljenje kako parodontitis zahvaća samo pne starije životne dobi ili samo one koji nemaju pravilnu oralnu higijenu, no ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Zapad istaknula je tijekom konferencije kako je to pogrešan zaključak te kako se prvi znakovi bolesti ne prepoznaju i zanemaruju. Prema posljednjim istraživanjima Europske federacije za parodontologiju smatra se kako osam od deset osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti što je čini jednom od najčešćih bolesti današnjice. Specijalistica parodontologije, doktorica Gordana Šarić, iskoristila je priliku i upozorila sve građane na opasnosti za zdravlje koje neliječene parodontne bolesti nose sa sobom.

„Nedavna istraživanja pokazala su dvosmjernu vezu između bolesti desni i dijabetesa. Dijabetes može pogoršati bolesti desni, dok bolest desni negativno utječe na uspješnost liječenja dijabetesa. Osobama koje pate od stanja koja uključuju bolesti srca, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i bubrežne bolesti savjetujem redovne preglede kako bi se očuvalo oralno zdravlje a time utjecalo na zdravlje čitavog organizma“, preporučila je doktorica Šarić.

Pravovremena dijagnoza i terapija bilo kojeg oblika parodontne bolesti bitno određuje tijek bolesti, jednako kao i potpune informacije i edukacija kako već oboljelih, tako i zdravih pojedinaca koji samo promjenom loših oralnih navika ili promjenom nekih životnih navika kao što je prestanak pušenja, mogu znatno pridonijeti suzbijanju i uspješnom liječenju ovih bolesti što je i osnovni cilj ovog javnozdravstvenog projekta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. uz intenzitet potpore 100% i ukupne vrijednosti potpore u iznosu od 446.736,00 HRK.

25. travanj 2024 09:18