StoryEditorOCM
KorčulaPremijera

Dokumentarac o poznatom umjetniku: "Ono što niste znali o Izvoru" pogledajte na pijaci crkve Svetog Josipa u Veloj Luci

Piše Stanislav Soldo
15. srpnja 2023. - 09:01
image
obiteljski album
Životna priča jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara, kipara i pjesnika, Izvora Oreba te njegove supruge Emilije Karlavaris, akademske slikarice i kiparice poznate po vrsnim minijaturama pretočena je u dokumentarni uradak kojeg potpisuje redatelj Jakov Sedlar i koji će biti premijerno prikazan u ponedjeljak u 19 sati pijaci crkve Sv. Josipa u Veloj Luci. Dokumentarni film "Ono što niste znali o Izvoru" traje 80 minuta i tematizira pola stoljeća djelovanja Izvora Oreba na hrvatskoj kulturnoj sceni kao slikara, kipara i pjesnika.

image

sa suprugom Emilijom Karlavaris

obiteljski album
U filmu se govori i o Emiliji Karlavaris, njegovoj supruzi, također sjajnoj slikarici i kiparici za koju je Igor Zidić rekao da je "daleka sestra Julija Klovića". Narator filma, koji se snimao od 2019 godine je Dragan Despot. Redatelj Jakov Sedlar je uspješno objedinio sve važne događaje iz života ovog svestranog umjetnika i njegove supruge iza kojih su brojne izložbe po Hrvatskoj i svijetu. Kruna njihova umjetničkog stvaralaštva je spomenik Oliveru Dragojeviću koji će biti postavljen u njegovoj rodnoj Veloj Luci. Izvor i Oliver su odrasli u istoj ulici u Veloj Luci.

image

Jakov Sedlar i Izvor Oreb ispred spomenika Oliveru

obiteljski abum
Za Olivera ga kako sam kaže vežu velike uspomene.Vidio sam ga kao trubadura, Velolučanina, ribara i spomenik dočarava njegov glas i stas, pjesmu i gitaru, otkriva Izvor u dokumentarnom filmu. Izvor i Emilija na ovaj način vraćaju dug Oliveru za sve ono što je učinio za rodnu Velu Luku koju je pronio po svijetu. 

 

 

25. travanj 2024 20:54