StoryEditorOCM
KorčulaLijepa priča s Korčule

Celebrity kornjače Luka-Amadeo i Mini Koko sretno vraćene u more

Piše dora lozica
20. lipnja 2022. - 16:54

 

Neočekivano veliki broj ljudi okupio se jučer poslijepodne na lumbarajskoj plaži Vela pržina kako bi ispratili dvije celebrity morske kornjače. Gotovo svečana manifestacija povratka kornjača u more uoči Svjetskog dana morskih kornjača koji se obilježava 16. lipnja, organizirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za oporavak morskih kornjača Aquarium iz Pule. Glavate želve Luka-Amadeo i Mini Koko pronađene su prije nešto više od godine i pol s ozbiljnim ozlijedama, Korčulani su ih spasili, a nakon liječenja u Centru za oporavak morskih kornjača, jučer su puštene u svoje prirodno stanište.

Prvi put da su kornjače vraćene u more negdje izvan Pule izazvalo je veliki interes otočana. Brojni Korčulani, veliki i mali, odlučili su nedjelju poslijepodne posvetiti glavatim želvama, fotografirali su ih, naučili ponešto o njihovoj vrsti, a na kraju su im mahali kad su krenule u nove morske pobjede.

Ove dvije kornjače u vrlo lošem stanju pronašle su i spasile Korčulanke Sunčana Žaknić i Stanka Amadeo. Sunčana je malu kornjaču pronašla u uvali Javič u Lumbardi, zapravo je pronašao njen pas. Sunčana nam priča kako je kornjaču od milja nazvala Micikica budući da se radi o najmanjem, pronađenom, živućem primjerku glavate želve. Mini Koko je prilikom pronalaska imao samo 85 grama i 8,5 centimetara, no to nije spriječilo Sunčanu da organizira njegovo spašavanje.

Luka-Amadeo je sa svojih 70 kilograma plutao Žrnovskom Banjom kad ga je pronašla Stanka zajedno sa suprugom i sinom. Kornjača je bila ozlijeđena i dezorijentirana, a Stanka je odmah nazvala 112. Budući da se nitko nije javio, ispričala nam je Stanka, pozvala je u pomoć Miljenka Marukića, fotografa specijaliziranog za podmorje koji je do danas spasio brojne životinje. Miljenko je nazvao pomorsku policiju, a spašavanje kornjače, ističe Stanka, bilo je splet sretnih okolnosti.

Kornjače su potom odvezene u Pulu gdje su se liječile u Centru za oporavak morskih kornjača Aquarium. Iz centra ističu kako je liječenje bilo dugotrajno, a njihov je tim naučio puno o specifičnoj vrsti glavate želve, unaprijedili su i vještine i opremu. Iako izliječe tek desetak kornjača godišnje, važnost oporavka ove dvije jedinke je puno veći od pukog preživljavanja. Glavni cilj manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Ipak, i rekacija Stanke i Sunčane, ali i broj okupljenih na Veloj pržini, dokaz su o svjesnosti otočana o važnosti životinjskih vrsta. Baš zbog toga, istaknuli su iz centra, glavatih želvi danas u Jadranu imamo 25 posto više nego prije 10 godina.

"Sve aktivnosti koje Javna ustanova obavlja na terenu s ciljem su zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, ali i edukacije stanovništva i podizanja svijesti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta za ekosustav, u ovom slučaju morski okoliš o kojem prilično ovisimo. Spašavanje želvi dokaz je da je lokalno stanovništvo osviješteno, želim se zahvaliti Stanki i Sunčani, ali i svim nadležnim službama koje su pravovremeno reagirale u akciji spašavanja", poručila je Marijana Miljas Đuračić, predsjednica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode naše županije.

Kornjače je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić zajedno sa zamjenikom Cebalom, a onda su uz brojnu publiku i ovacije vraćene u more. Mali Mini Koko koji je tijekom liječenja u puli dosegnuo 16 centimetara i nešto manje od kilograma, odmah je snažno zaplivao i otisnuo se u dubine. Velikom Toni-Amadeu trebalo je nešto duže, nesigurno se kupao u plićaku pogledavajući sve te brojne, oduševljene kupače oko sebe, no vjerno ga je pratio Korčulanin Milan Vojinović, dugogodišnji član ADIPA-e, društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske te predsjednik društva za promicanje i očuvanje prirodne raznolikosti Adriatica.

"Udaljio sam kupače oko sebe i zajedno s kornjačom pomalo išao sve dublje. Kad je osjetila da više oko nje nema nikoga, povukla me snažno i svom forcom krenula naprijed. Osjećaj je fenomenalan, doživjeti tako nešto je prekrasno", priznao nam je iskreno Milan.

Ove dvije celebrity kornjače dobile su novu priliku za neki sretniji morski život, želimo im sreću!

19. travanj 2024 23:28