StoryEditorOCM
KorčulaINCIDENT |

BLAĆANINA NA OTOČIĆU NA ZAPADNOM DIJELU OTOKA KORČULE NAPALI TALIJANI "Imamo li pravo živjeti ili ćemo u vlastitoj zemlji postati potlačena manjina?"

Piše Dora Lozica
23. kolovoza 2021. - 15:23

Korčulane je potresla priča Slavena Stipkovića, Blaćanina koji je u nedjelju s obitelji dan odlučio provesti na otočiću Pločica na zapadnom dijelu Korčule poznatom po svjetioniku. Slavenu je kupanje na Pločici tradicionalna ljetna zabava, na otočić dolazi barkom doslovno cijeli život, a u nedjelju je doživio dosad nezapamćene neugodnosti od strane nekolicine Talijana koji su tvrdili, ni više, ni manje, nego da je otok njihov!

„Još sam pod stresom, ne mogu se smiriti! Na Pločicu sam došao jučer oko podne sa suprugom, prijateljicom i četverogodišnjim djetetom s malom barkom dužine pet metara. Privezao sam se kraj navoza koji je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske za potrebe svjetioničara kako ne bi zauzeo mjesto dostavi potrepština za ljude koji iznajmljuju zgradu svjetionika udaljenu 300 metara zapadno od priveza.

Budući da smo primijetili kupače, udaljili smo se 150 metara u suprotnom smjeru kako bi imali svoj mir. Nakon dvadesetak minuta, jedan je od gostiju, Talijan, došao do nas vičući i prijeteći da smjesta odemo jer je otok privatan. Pitao sam ga, tko si ti? On mi je odgovorio, vlasnik!“ ispričao nam je šokirani Slaven.

Slaven je Talijanu pokušao objasniti kako nema nikakve šanse da je on vlasnik otočića, no on je postajao sve agresivniji. Nakon otprilike pola sata, Talijan se vratio s još četiri sunarodnjaka kako bi odvezali slavenovu barku. Slaven im je s udaljenosti od 80 metara, kako tvrdi, počeo vikati da ne diraju tuđu imovinu, nakon čega su Talijani započeli s verbalnom agresijom takvih razmjera da je Slavenovo četverogodišnje dijete počelo panično plakati.

Talijani nisu odustajali, uputili su se prema svjetioniku, a usput su, kaže nam Slaven, iz barke ukrali suprugin kupaći kostim. Čim je došao do mobitela, Slaven je pozvao policiju koja ga je usmjerila na pomorsku policiju. Kad je pristao na Korčulu, nazvao je pomorsku policiju od koje doznaje da su Talijani prijavili njega i to za neovlašteni dolazak na Pločicu. Talijani su očito iznajmili svjetionik, netko ih je uvjerio da je otok privatan.

„Ne samo da su nam upropastili izlet, već mi je dijete umjesto zabave doživjelo traume. Pomorska policija mi se ispričavala, pretpostavljam da agencija koja bukira smještaj promovira otok kao privatan. Na Pločici se kupam doslovno cijeli život, nikad nisam doživio ovakvu agresiju. Da ironija bude veća, Talijan koji je prijetio i vikao na mene tvrdeći da je otok njegov, dok mi je prilazio, prošao je preko dijela mrkente na koju je moj pokojni otac prije 60 godina uklesao datum i svoje ime, to je bio dan kad se zbog jake nevere nije mogao vratiti s Pločice na Korčulu. Pitam je kako je moguće da se ovo događa u 21. stoljeću? Imamo li pravo živjeti kako smo živjeli generacijama ili ćemo u vlastitoj zemlji postati potlačena manjina?“, pita se uznemireni Slaven.

Detalje i upite o incidentu poslali smo Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i pomorskoj policiji Dubrovnik. Upite o koncesijskim odobrenjima i koncesiji na otočiću Pločica na kojem je i svjetionik poslali smo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Plovputu čiji djelatnici održavaju svjetionik. Odgovore na upite čekamo, no poznato je kako je javno pomorsko dobro Republike Hrvatske pojas širine najmanje šest metara od mora prema obali, prema Zakonu o pomorskom dobru ne pripada nikome, odnosno pripada svakome. Pločica je u vlasništvu Republike Hrvatske, za sad nije poznato ima li otočić koncesijko odobrenje ili možda koncesiju zbog svjetionika, kojom je moguće ograničiti pristup. U svakom slučaju ne postoji nikakva mogućnost da je ikoji Talijan vlasnik Pločice, a posebno ne postoji opravdanje za agresiju na Slavena i njegovu obitelj.

24. travanj 2024 17:52