StoryEditor
KorčulaJADRANOM BEZ DAHA |

ARGONAUTI PRISTALI U KORČULU: Jedini kontinentalci koji su osvojili maraton lađa odlučili su preveslati Jadran

Piše Dora Lozica
21. listopada 2020. - 08:49
ARGONAUTI PRISTALI U KORČULUDV
U ponedjeljak, oko 15,30 sati, bjelovarski Argonauti doveslali su do korčulanske zapadne rive. U Korčuli su proveli dva sata, a onda su nastavili veslati 700 kilometara dugom rutom od Prevlake do Savudrije.

Argonauti iz Bjelovara već su jednom šokirali javnost, prije četiri godine upisali su se u povijest kao prva ekipa koja je osvojila Maraton lađa, a nije iz doline Neretve. Želja za adrenalinom i izazovom potaknula ih je na novi pothvat, kanuom šesterosjedom preveslat će Jadran od Prevlake do Savudrije. Jadranska pustolovina Argonauta ima humanitarnu svrhu i formalno ime Jadranom bez daha, koje simbolično ukazuje na probleme oboljelih od plućne hipertenzije. Utrka je organizirana u suradnji s udrugom oboljelih od plućne hipertenzije Plava Krila, a generalni pokrivitelj Argonauta je RTL televizija.

Kako smo doznali od hrabrih Bjelovaraca, prva dva dana veslače je pratilo prekrasno sunčano vrijeme i mirno more, a u Korčulu su stigli na druženje sa starim veslačkim protivnicama i prijateljima Žrnovskim galijotima. Za ovaj projekt pripremali su se godinu i pol dana, a zbog svima poznate epidemiološke situacije, umjesto u svibnju duž Jadrana otisnuli su se prije dva dana.

„Veslamo s kanuom šestosjedom, imamo dvije posade po šest veslača, nekoliko rezervnih veslača, a prate nas i dvije jedrilice. Vesla se u vremenskim razmacima od tri do pet sati, veslamo i dio noći kako bi što prije stigli na planirani cilj. Mi smo ekipa koja već godinama nastupa na Maratonu lađa, veže nas veliko prijateljstvo, a poznati smo po pozitivnom i vedrom duhu. S ovim kanuom planiramo dogodine sudjelovati na najvećoj svjetskoj utrci kanuima na Havajima“, najavili su Argonauti.

Iako je najavljeno 650 kilometara veslanja, već sad znaju da će biti teško držati se idealne putanje pa će ruta biti nešto duža, oko 700 kilometara. Nakon Korčule Argonauti su nastavili prema Hvaru, a sudeći prema dosadašnjem tempu, do nedjelje bi mogli stići u Savudriju. Prvi su dan veslali 85 kilometara, a drugi čak 110. Poželimo im sreću i mirno more!
18. lipanj 2021 08:41